szkodliwe-polaczenia-menu

Warto dbać o różnorodny jadłospis. W tym celu jemy dużo warzyw, czasem zażywamy witaminowe suplementy łącząc je ze sobą w rozmaitych konfiguracjach nie rozważając konsekwencji. Smaczna i kolorowa sałatka z dodatkiem ogórka i pomidora? To akurat nie jest dobry pomysł. Sprawdź z jakich jeszcze innych połączeń warto zrezygnować.

  • grzyby i alkohol
    Często podawane podczas zakrapianych imprez. Mało kto wie, że to połączenie może nawet zabić. Alkohol (wino, piwo, wódka) ścina niektóre białka grzybów, które się nie trawią.
  • wino i czerwone mięso
    Mówi się, że świetnie do siebie pasują, a nawet poprawiają smak. To na pewno prawda, jednak z punktu widzenia dietetyki bardzo niekorzystne połączenie. Składniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza, które jest jednym z kluczowych pierwiastków w diecie. Jego niedobór grozi anemią.
  • ziemniaki okraszone masłem
    Smakowite, ale niewskazane dla figury. W tej konfiguracji ziemniaki i masło zwyczajnie tuczą. Osobno są niskokaloryczne.
  • ryba i olej słonecznikowy
    Zdrowa rybka na talerzu? Czemu nie. Ale nie smaż jej na oleju słonecznikowym. Zawarte w rybach kwasy omega-3 wykluczają się z zawartymi w tym rodzaju oleju kwasami omega-6. Jeśli w organizmie kwasów omega-6 jest więcej niż omega-3, to takie połączenie skutkuje starzeniem się organizmu.

Anna Konopka