Dieta Uważaj na...

Szkodliwe połączenia menu

szkodliwe-polaczenia-menu

Warto dbać o różnorodny jadłospis. W tym celu jemy dużo warzyw, czasem zażywamy witaminowe suplementy łącząc je ze sobą w rozmaitych konfiguracjach nie rozważając konsekwencji. Smaczna i kolorowa sałatka z dodatkiem ogórka i pomidora? To akurat nie jest dobry pomysł. Sprawdź z jakich jeszcze innych połączeń warto zrezygnować.

W doborze składników nie tylko o cenę i estetykę chodzi

O tym, że niektóre składniki nie pasują do siebie, wciąż wie mało osób. Czasem najsmaczniejsze połączenia, okazują się prawdziwym ciosem wymierzonym w zdrowie człowieka. Spożywając je osobno lub w innych wariacjach spełniają rolę. Inaczej można sobie nieźle zaszkodzić.

Przygotowując obiad czy wystawną kolację dla znajomych, często szykujemy np. sałatki zachwycające bogactwem składników i kolorów – istne zdrowie na talerzu. Niestety nie zawsze. Podobnie nie tylko cena np. najlepszej i ekologicznej odmiany pomidorów, jest gwarantem zdrowia. Co z tego, kiedy podamy je z ogórkami…

Warto wiedzieć, że wiele popularnych i lubianych połączeń z punktu widzenia zdrowego odżywiania nie ma sensu (łącząc dane produkty, witaminy się nie przyswajają) lub zwyczajnie szkodzi. Pamiętaj, że nie tylko wygląd dania się liczy. W gotowaniu panują żelazne zasady i warto je znać.

Anna Konopka

Warto dbać o różnorodny jadłospis. W tym celu jemy dużo warzyw, czasem zażywamy witaminowe suplementy łącząc je ze sobą w rozmaitych konfiguracjach nie rozważając konsekwencji. Smaczna i kolorowa sałatka z dodatkiem ogórka i pomidora? To akurat nie jest dobry pomysł. Sprawdź z jakich jeszcze innych połączeń warto zrezygnować.

To się gryzie

Oto kilka popularnych połączeń składników i potraw, z których najlepiej zrezygnować. Dowiedz się dlaczego.

  • ogórek z pomidorem
    Bardzo często podawane razem np. w sałatce ze śmietaną i koperkiem, są zupełnym kulinarnym niewypałem. Ogórki skutecznie likwidują zawartą w pomidorach witaminę C. Niszczy ją zawarta w ogórkach askorbinaza. Pamiętaj – ogórki jemy bez dodatku innych warzyw.

  • pomidor z białym serem
    Szkodzi na stawy. Kwasy zawarte w pomidorach łączą się z wapniem, co skutkuje odkładaniem się w stawach powstałych nierozpuszczalnych kryształków.
  • herbata z cytryną
    Trudno to sobie wyobrazić, bo to nawyk wielu osób. A jednak! Kwasy zawarte w cytrynie wchodzą w reakcje z szkodliwym dala organizmu glinem zawartym w herbacie (odpowiada on za zmiany w mózgu, możliwość choroby Alzheimera) i sprawiają, że glin jest przyswajalny. W czystej herbacie glin się nie przyswaja.

Anna Konopka

Warto dbać o różnorodny jadłospis. W tym celu jemy dużo warzyw, czasem zażywamy witaminowe suplementy łącząc je ze sobą w rozmaitych konfiguracjach nie rozważając konsekwencji. Smaczna i kolorowa sałatka z dodatkiem ogórka i pomidora? To akurat nie jest dobry pomysł. Sprawdź z jakich jeszcze innych połączeń warto zrezygnować.

  • grzyby i alkohol
    Często podawane podczas zakrapianych imprez. Mało kto wie, że to połączenie może nawet zabić. Alkohol (wino, piwo, wódka) ścina niektóre białka grzybów, które się nie trawią.
  • wino i czerwone mięso
    Mówi się, że świetnie do siebie pasują, a nawet poprawiają smak. To na pewno prawda, jednak z punktu widzenia dietetyki bardzo niekorzystne połączenie. Składniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza, które jest jednym z kluczowych pierwiastków w diecie. Jego niedobór grozi anemią.
  • ziemniaki okraszone masłem
    Smakowite, ale niewskazane dla figury. W tej konfiguracji ziemniaki i masło zwyczajnie tuczą. Osobno są niskokaloryczne.
  • ryba i olej słonecznikowy
    Zdrowa rybka na talerzu? Czemu nie. Ale nie smaż jej na oleju słonecznikowym. Zawarte w rybach kwasy omega-3 wykluczają się z zawartymi w tym rodzaju oleju kwasami omega-6. Jeśli w organizmie kwasów omega-6 jest więcej niż omega-3, to takie połączenie skutkuje starzeniem się organizmu.

Anna Konopka

Komentarze (15)

elle@elle

4 lata temu

saro to zupelnie jak ja ,tez herbatke pijam z cytryna a do twarozku pasuje mi pomidorek :)))ech,czlowiek cale zycie sie na bledach swoich uczy :)))

sara

7 lat temu

wszystko to co tak mi smakuje powinnam jeść osobno nie łączyć razem, ale ja jednak wybieram swoje przyzwyczajenia i smaki, bo biały ser z pomidorem to jest to co lubię i do tego herbatka z cytrynką mmmm pycha

Mindi

7 lat temu

Wezmę te rady pod uwagę, inaczej będę komponowała jedzenie. Mnie zaskoczyła najbardziej ta herbata z cytryną, przestawię się na domową lemoniadę. Także zaskoczeniem było połączenie wina z czerwonym mięsem, to znaczy, że również nie można dodawać wina do bigosu. Faktem jest, że na każdej stacji TV i w prasie znajdzie się sprzeczne doniesienia, ale jak się ma wątpliwości to lepiej jeść dane produkty osobno..

pati25

8 lat temu

A dzisiaj na temat łączenia pomidora z białym serem słyszałam wręcz co innego.Że łączenie jest jak najbardziej dobre.I komu wierzyć?Bądź tu człowieku mądry.

Giulia

8 lat temu

Gdy jestem zaziębiona piję herbatę z sokiem z czarnej porzeczki w dawce „uderzeniowej” pół na pół. Nasunęło mi się teraz pytanie, czy w takiej kompozycji, również jest to fatalne, szkodliwe dla mózgu połączenie? Czy glin zawarty w herbacie łączy się z kwasami soku porzeczkowego, bogatego w witaminę C? Czy wiecie coś na ten temat?

pauzka

8 lat temu

To zaledwie cząstka wiedzy na temat nie łączenia, dietetycy na pewno
mają bogatszą wiedzę- ale trudno by nam było włączyć jeszcze dietetyka
do wykazu lekarzy odwiedzanych i stosować się do jego zaleceń,
To ,że cytryna w połączeniu z herbatą jest nie najlepsza, też kiedyś wyczytałam
ale ponieważ nie piję czarnej herbaty nie mam problemu.Pouczające rady. ))

linet

8 lat temu

Jeśli niekorzystnym połączeniem jest pomidor z białym serem ze względu na reakcję kwasu z wapniem , to tym bardziej szkodliwe będzie zestawienie pomidora z żółtym serem, w którym zawartośc wapnia jest kilka razy wyższa.
A ja łączę pomidory ze wszystkim, bo to moje ukochane warzywo.
Natomiast z tego co wiem, na oleju słonecznikowym nie smażymy nie tylko ryby, ale w ogóle niczego, bo ten olej spożywa się tylko na zimno. Na portalu też nas tego kiedyś uczono:)

Meguszka

8 lat temu

Jestem w szoku po przeczytaniu tego artykułu!!! Uwielbiam herbatę z cytryną, nie wyobrażam sobie innej wersji. Herbata bez cytryny smakuje obrzydliwie, jeszcze do tego sucharki i post pełną gębą.
A faktycznie zauważyłam, że ostatnimi czasy mam problemy z pamięcią:D

Giulia

8 lat temu

Portal Menopauza.pl zawsze znajdzie ciekawe tematy 🙂
Takie artykuły lubię, bo przypominają o ważnych zagadnieniach. Odżywianie jest bardzo ważne dla organizmu, o pomidorach i ogórkach, o herbacie z cytryną wiedziałam od dawna. Myślę jednak, tak jak Filodendron, że wszędzie trzeba zachować umiar. Mozzarella z pomidorkami i bazylią – nawet mi się podoba.

hallina

8 lat temu

Mnie zawsze te rewalacje porażają-powiem szczerze-ja nigdy nie przestałam jeśc masła-nie dałam się „przekabacic”na margarynę-wolę mnij ,cieniej posmarowac masłem chleb,ale nigdy z niego nie zrezygnowalam i okazuje się,ze dobrze zrobiłam

filodendron

8 lat temu

Ciekawe,co naukowcy powiedzą przy okazji następnych badań.Kiedyś mówiono,że masło jest szkodliwe,ludzie zaczęli jeść margarynę i okazało się ,że ślepną z braku wit.A i nadmiaru rtęci.Teraz znowu masło jest na topie.We Włoszech przez tysiące lat jedzą mozzarellę z pomidorami i nic im o tego nie jest.Jeśli dane produkty je się w rozsądnych ilościach to chyba nic złego nie będzie się działo.

pati25

8 lat temu

Czytając ten artykuł dowiedziałam się wielu ciekawostek o których nie wiedziałam.Mam tu na myśli właśnie łączenie niektórych produktów..Zaskoczyła a zarazem i zmartwiła mnie informacja,że nie powinno się łączyć białego sera z pomidorami.A ja często właśnie biały ser kroiłam w kostki,posypywałam pieprzemm i jadłam z plasteerkami pomidora.To było pyszne.Ale chcąc mieć zdrowe,sprawne stawy muszę z tego zrezygnować.Bardzo się cieszę,że ukazał się ten artykuł

mejgosia

8 lat temu

Ja tez jestem niepocieszona! Całe życie jadłam bez sensu! Kiedyś wyczytałam ,że niektóre witaminy rozpuszczaja się w tłuszczu i dlatego dodaje się oliwę do surówek! Ale o tym że pomidor i ogórek nie razem , to nigdzie nie pisali! Dzięki za artykuł, teraz bedę uważac co z czym!

drobina

8 lat temu

Interesujacy artykuł, tylko…No właśnie, trochę mnie zmartwił. Nie wiedziałam, że połączenie pomidorów z serem, to zabójstwo dla moich stawów. Staram się mimo wszystko przestrzegać zasady, żeby nie łączyć niektórych produktów, chociaż czasami brak mi konsekwencji – mam na myśli ziemniaczki z masełkiem.

Zostaw komentarz