kawa-rozpuszczalna-kawa-na-szybko

Kawa rozpuszczalna ma ponad sto lat, a jej popularność chyba nikogo nie dziwi. Czy jednak zalewając gorącą wodą rozpuszczalne granulki lub proszek, zastanawialiśmy się kiedyś, skąd się właściwie bierze i jak powstaje?

Skąd się bierze kawa rozpuszczalna

Obecnie wykorzystuje się dwie metody wytwarzania kawy rozpuszczalnej, obie jednak zaczynają się od tego samego procesu. Używa się zwykle ziaren niższej jakości, choć niektóre firmy produkują również kawę rozpuszczalną powstającą z wysokiej jakości ziaren arabiki. Ziarna najpierw się praży, tak samo jak przy produkcji kawy przeznaczonej do tradycyjnego zaparzania, a potem bardzo grubo mieli. Następnie przepuszcza się przez nie gorącą wodę (o temperaturze od 155 do 180°C) pod wysokim ciśnieniem. W ten sposób powstaje ekstrakt kawowy, który – w celu wyprodukowania kawy rozpuszczalnej – trzeba wysuszyć. Od tego momentu producenci kawy rozpuszczalnej mają do wyboru dwie metody.

Suszenie przez rozpylanie jest pierwszą metodą, jaką wykorzystywano w produkcji kawy rozpuszczalnej, używaną przez Morgenthalera. Polega ona, w pewnym uproszczeniu, na rozpyleniu ekstraktu kawowego w komorze o bardzo wysokiej temperaturze (nawet do 270°C). Z maleńkich kropelek ekstraktu kawowego woda odparowuje bardzo szybko, a jedyne, co zostaje, to… kawa rozpuszczalna. To znacznie szybsza i bardziej ekonomiczna z dwóch metod, choć uważa się, że daje produkt niższej jakości.

Agnieszka Kąkol