Dieta O dietach

Dieta wątrobowa

dieta-watrobowa

Wątroba dba o czystość krążącej krwi. Jej zadaniem jest przekształcenie toksyn w związki obojętne i wydalenie ich razem z żółcią. Często jednak dochodzi do zaburzeń jej pracy. Dlaczego tak się dzieje?

Filtr wątroby

Wątroba jest filtrem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdarza się jednak, że cierpimy z powodu przeciążonej i niewydolnej wątroby czego efektem są problemy z gospodarką lipidową – miażdżyca i węglowodanową – cukrzyca; powstają też kamienie żółciowe i słabnie nam odporność.

Wzbogacenie diety

W celu poprawienia funkcjonowania wątroby możemy stosować mieszanki “oczyszczające krew” oraz ekstrakty z ostropestu plamistego, karczocha, kocanki i mniszka lekarskiego. Ważną rolę odgrywa tu także lecytyna, koenzym Q10 i selen.

Trucizny w organizmie

Już samo przebywanie w środowisku miejskim wiąże się z wchłanianiem przez nasze ciało spalin i pyłów. Dodatkowo w wyniku przemiany materii organizm produkuje szkodliwe substancje. Zdrowy organizm skutecznie broni się przed toksynami unieszkodliwiając je i wydalając przez układ pokarmowy, wątrobę, nerki, układ oddechowy i skórę.

Składnica toksyn

Odtruwające możliwości organizmu są słabną z wiekiem. W momencie gdy ilość toksyn zawartych w pożywieniu, powietrzu, lekach i używkach przekroczy dozwolony limit wydolności samooczyszczania gromadzą się one we krwi, tkance łącznej, tłuszczowej i w narządach.

Człowiek z „żelaza”

Wiele substancji gromadzi się w wybranych narządach wewnętrznych, np. kadm odkłada się w jajnikach, nerkach i wątrobie; ołów i stront zajmuje miejsce wapnia w kościach. Metale ciężkie najczęściej lokują się w tkance tłuszczowej. Gdy nasze wewnętrzne środowisko staje się toksyczne pojawiają się dolegliwości, które zaczyna leczyć medycyna: bóle głowy, alergie, zmiany skórne, nadwaga, przewlekłe zmęczenie i bóle stawów.

Najczęstsze schorzenia

Takie objawy jak drażliwość, złość, gorycz w ustach, poranne bóle głowy, senność po jedzeniu, pogorszenie widzenia, łamliwość paznokci oraz bóle krzyża i lędźwi mogą sugerować, że wątroba potrzebuje wsparcia.

Czas na detoks!

Przystępując do oczyszczania organizmu zachowajmy zdrowy rozsądek. Mechanizmy detoksykacji działają sprawnie tylko wtedy, gdy zaopatrywane są w odpowiednią ilość energii czyli pożywienia. Głodówki nie są najskuteczniejszą metodą ponieważ poruszają zapasy z tkanki tłuszczowej, co sprawia, że najbardziej toksyczne związki powędrują do innych tkanek. Nie wskazane są też długie monodiety oraz filtrowanie wodą.

Komponowanie diety

Oczyszczająca wątrobę dieta zadziała najlepiej, gdy będzie bezglutenowa i bezmleczna. Dieta wątrobowa nie powinna zawierać jajek, mleka sera, wieprzowiny, czekolady, awokado, orzeszków ziemnych, kapusty, kalafiora, białego pieczywa, tłuszczu i alkoholu. Taka dieta wcale nie oznacza wyrzeczeń ani kulinarnej nudy. Z odrobiną wyobraźni możemy wymyślić właściwie dobrane i pożywne dania, przyjemne dla podniebienia. Taki sposób odżywiania stosujemy przez 2 tygodnie, dwa razy w roku. Dodatkowo uzupełniamy jadłospis o napar z szałwii, pokrzywy, liści karczochów oraz czarną rzepę.

Kuracje oczyszczające wątrobę sprawiają, że czujemy się lżejsi i młodsi, a parametry cholesterolu, cukru i ciśnienia wracają do normy. Zmianę zauważymy też w naszym usposobieniu, staniemy się radośniejsi i bardziej wyrozumiali, a także będziemy lepiej spać. A w fakt, że mamy się z czego oczyszczać nie wątpi chyba nikt.

Mira Starobrzańska

Komentarze (8)

pati25

8 lat temu

Zasady diety przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym
Należy jeść regularnie 5 razy dziennie (zapobiega to uczuciu pełności w żołądku i wzdęciom) co 2–3 godziny. Dłuższe przerwy między posiłkami mogą prowadzić do zastoju żółci w pęcherzyku, a to prosta droga do wytrącania się kamieni żółciowych.
Posiłki przygotowuj zawsze tuż przed podaniem. Unikaj gotowania na zapas i odgrzewania potraw, bo nawet zupa przechowywana w lodówce może ci zaszkodzić.
Jedzenie ma być świeże i ciepłe (ani zimne, ani gorące).
Wskazane jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej i zapiekanie pod przykryciem.
Potrawy zagęszcza się zawiesiną mąki z dodatkiem chudego mleka, jogurtu lub wody.
Stosuj łagodne przyprawy wspomagające trawienie (koperek, natka, melisa, majeranek), a także sok z cytryny, wanilię, cynamon i goździki.
Zmniejsz ilość soli do 5–6 g (1 łyżeczka) na dobę.

pati25

8 lat temu

Czytajc książkę „Dietetyka” znalazłam przykładowy jadłospis w diecie wątrobowej
I śniadanie-kawa z mlekiem,jajko po wiedeńsku,pieczywo pszenne,masło
II śniadanie-jabłko pieczone
obiad-zupa pomidorowa z ryżem,karp w warzywach,ziemniaki,sałata z oliwą z oliwek,owoce w galaretce
kolacja-kefir,kasza gryczana z masełkiem

marbel63

8 lat temu

Nie widzę tutaj konkretnego przykładu diety wątrobowej. Przydałby się jakiś konkretny jadłospis na tydzień z produktami najbardziej wskazanymi.

summer

9 lat temu

Gdy miałam problemy z wątrobą, lekarz zakazał mi jedzenia surowych owoców i warzyw.
Ostatnio po przebudzeniu często boli mnie głowa, a po śniadaniu już jest OK – ciekawe, czy ma to związek zaburzeniami pracy wątroby?
Dodam jeszcze (bo nieraz mówimy, że boli nas wątroba), że wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona, może jedynie się powiększyć i naciskać na otaczającą ją unerwioną błonę surowiczą!

Zostaw komentarz