dieta-koktajlowa

Dieta koktajlowa jest jedną z wielu diet, które pomagają schudnąć i oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Podstawą tej diety jest spożywanie warzywnych koktajli, które dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i mikroelementów.

Koktajl pomidorowy jest bogaty w likopen, który jest silnym antyutleniaczem wspomagającym odtruwanie organizmu (szczególnie wtedy, gdy jest przygotowany z gotowego koncentratu, a nie ze świeżych pomidorów). Z kolei koktajl marchwiany jest bogaty w witaminy A i C, które odpowiadają za pobudzenie i wzmocnienie układu odpornościowego oraz za oczyszczenie organizmu z toksyn.

Jak przygotować koktajle?

Koktajle można przygotować rano, ale później trzeba je przechowywać w lodówce. Można je przygotować na bazie jogurtu naturalnego, kefiru, mleka czy maślanki. Oczywiście niezbędnym składnikiem są buraki, marchew i pomidory (w zależności od rodzaju koktajlu).

Do koktajli należy także dodawać inne owoce i warzywa (jabłka, banany, cytrusy, ogórki, seler, koper itp.). Świetnymi dodatkami wzmacniającymi smak i zwiększającymi właściwości odżywcze są m.in. siemię lniane, płatki owsiane, orzechy, pestki czy świeże zioła. Tak przygotowane koktajle są niskokaloryczne, zdrowe i smaczne.

Zalecenia diety koktajlowej

Należy zrezygnować z alkoholu i dosładzanych napojów, ograniczyć picie kawy i herbaty (maksymalnie 2 filiżanki). Nie wolno spożywać tłustych mięs, wędlin, słodyczy, wędzonych ryb, przetworzonego jedzenia, jedzenia typu fast-food.

Sabina Sosnowska