dieta-kapusciana

Kapusta to zdrowe i pożywne warzywo pełne witamin. Jest podstawą wielu tradycyjnych polskich dań, przez wiele lat była podstawowym źródłem witaminy C w okresie zimowym. Nie można też nie docenić jej właściwości odchudzajacych.

Siedem dni z zupą

Dietę należy stosować przez tydzień. Naszym głównym zadaniem w tym czasie jest sięganie tylko do niej, kiedy jesteśmy głodni. Może się to wydawać proste – w końcu nasz żołądek zawsze jest pełny, nie czujemy ssania w dołku, które uprzykrza życie podczas stosowania innych diet. Wymaga jednak sporego samozaparcia. Podczas tej diety wyraźnie widać, jak często sięgamy po przekąski, choć nie jesteśmy głodni.

Jak podczas każdej diety, należy pic dużo wody, najlepiej mineralnej niegazowanej – choć naszym pożywieniem głównie jest zupa, nie należy odzwyczajać organizmu od czystej wody. Pomaga ona zachować zbilansowany metabolizm.

Nie samą kapustą człowiek żyje, więc dla urozmaicenia możemy chrupać owoce, które mają dużo wody: jabłka, arbuz, pomarańcze. W drugim dniu możemy nawet zjeść dwa ugotowane ziemniaki (oczywiście bez soli).

W piątym dniu powoli zaczynamy uzupełniać naszą dietę w białko – możemy zjeść również gotowaną pierś z kurczaka, wołowinę bez tłuszczu, chudą rybę.

Ostatni, siódmy dzień to powrót do dnia pierwszego, czyli tylko zupa i warzywa. Co prawda z każdą kolejną łyżką zupy mamy coraz głębsze przekonanie, że na kapustę nie spojrzymy przez cały kolejny rok, musimy zacisnąć zęby i wytrwać.

Joanna Pastuszka-Roczek