Dieta Włącz do diety...
Co to jest włoszczyzna?

Włoszczyzna, czyli zestaw kilku warzyw wykorzystywanych do gotowania zup, ma ciekawą historię i równie bogate wnętrze. Dowiedz się wszystkiego o zaletach włoszczyzny.
Skąd się wzięła włoszczyzna
Włoszczyzną popularnie nazywa się warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler oraz por, czyli podstawowe składniki rosołu i wszelkich bulionów. Jej nazwa wzięła się z mitu o królowej Bonie, która rzekomo przywiozła te warzywa z Włoch. Prawda jest taka, że marchew i pietruszka były w Polsce dobrze znane jeszcze przed czasami królowej Bony, ta zaś przywiozła ze sobą jedynie por i seler. Niewątpliwą zasługą królowej było to, że do wybitnie mięsnej diety Polaków zaczęło wkradać się coraz więcej wartościowych warzyw.
Jakie są zalety włoszczyzny
Taki zestaw warzyw nie bez przyczyny był faworyzowany przez królową Bonę. Oprócz walorów smakowych włoszczyzna jest także kopalnią witamin i składników odżywczych. W marchwi można znaleźć dobroczynne węglowodany, białko, beta-karoten, witaminy: B1, B2, B6, E, H i K, żelazo, wapń i fosfor.
Pietruszka posiada dużo witaminy A, C oraz żelaza, działa antyseptycznie i moczopędnie, ma dobry wpływ na jelita. Por w swoim składzie zawiera dobre węglowodany, witaminę C, wapń, fosfor, niewielkie ilości karotenu. Z kolei seler to przede wszystkim warzywo pobudzające soki trawienne i wydzielanie śliny, dzięki czemu potrawy są lepiej trawione.
Monika Witczak
Włoszczyzna, czyli zestaw kilku warzyw wykorzystywanych do gotowania zup, ma ciekawą historię i równie bogate wnętrze. Dowiedz się wszystkiego o zaletach włoszczyzny.
Do czego dodawać włoszczyznę
Włoszczyzna jest znana przede wszystkim jako podstawowy składnik rosołu. To jednak nie wszystkie jej zalety. Warzywa można stosować jako dodatek do wielu potraw. To doskonały dodatek do zup i mięs, a także składnik sałatek i surówek. Włoszczyzna nie musi być nudna – zamiast zwyczajnej jarzynowej można zrobić krem z marchewki albo zupę porową. Warzywa nadają się też do samodzielnego przyrządzania, bez dodatku mięsa – bardzo dobra jest pieczona pietruszka czy zapiekany seler.
Włoszczyzna to zbiór bardzo zdrowych i niezwykle smacznych warzyw, które można dodawać do wielu potraw, uzyskując zaskakujące rezultaty.
Monika Witczak
« Lipoliza – bezoperacyjna metoda usuwania tkanki tłuszczowej
pati25
10 lat temu
Też znałam historię włoszczyzny.Ma ona wiele zalet.W mojej kuchni jest używana.Dostarczamy sobie wiele witamin jedząc te warzywka
mejgosia
10 lat temu
Historię pochodzenia włoszczyzny znam od dawna, bo jak byłam mała to strasznie mnie ciekawiło skąd ona pochodzi i mama powiedziała,że tak jak nazwa wskazuje z Włoch i opowiedziała mi o tej Bonie! (LOL)
Smak włoszczyzny jest bardzo dobry, ale trzeba zachować proporcje, do różnych zup inne! Do rosołu np , po równo wszystkiego, ale do zupy z groszku zielonego, to już zalecam więcej marchwi, a najmniej pora.:P
Emilly27k
10 lat temu
Włoszczyzna jest zdrowa i można ją wszystkich praktycznie dań, gdyż jest zdrowa.
Mindi
10 lat temu
Ciekawostka kulinarna 🙂 Używamy warzyw nie myśląc na co dzień jakie wartości kryją w sobie. U mnie na stole warzywa są w większości potraw. Ja jeszcze dopisałabym cebulę do tych podstawowych warzyw 🙂
Tess
10 lat temu
Bardzo interesująca historia włoszczyzny. Ciekawe wiadomości i wiemy komu zawdzięczamy te dobrodziejstwa, bo jak żyć bez warzyw?
drobina
10 lat temu
Smaczny artykuł:-X Włoszczyznę dodaję oczywiście do wielu dań i sałatek :-*
dulcynea
10 lat temu
Ciekawa historia włoszczyzny:-d
Czy bez królowej Bony nie byłoby w Polsce włoszczyzny?
Byłaby z pewnością, bo zdrowa i urozmaica racjonalne odżywianie. Nie wyobrażam sobie kuchni bez marchwi, pietruszki, selera, pora………….