ABC Odżywiania Dieta

Co jeść jesienią?

co jeść jesienią

Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?

Nasza jesienna dieta nie powinna się zbytnio różnić od diety letniej czy wiosennej – przede wszystkim powinnyśmy sięgać po owoce i warzywa. Wiele gospodyń jednak stroni od jesiennych darów natury w obawie przed przybraniem na wadze – faktycznie, są one cięższe, bardziej słodkie i sycące.

Nie pownniśmy się jednak bać tego, że nieco przybierzemy na wadze – jest to proces naturalny. Nasz organizm przygotowuje się na zimę, gromadząc zapasy energetyczne: chce nas ochronić przed chłodem i deficytem witamin.

Pomóż swemu ciału

Choć od wielu pokoleń przebywamy zimą w ciepłych pomieszczeniach, biologia rządzi się swoimi prawami. Wiedza, czego nasz organizm potrzebuje, pomoże nam nie tylko wzmocnić odporność, ale również nie przybrać zbytnio na wadze.

Zacznijmy od rzeczy najbardziej oczywistej – organizm potrzebuje tłuszczu, by móc jak najefektywniej zdobywać witaminę D. Jej jesienno-zimowy deficyt wynika między innymi z braku słońca. Dodatkowo tłuszcz odgrywa rolę w przetwarzaniu witaminy A, która pomaga nam widzieć w ciemnościach – a przecież coraz szybciej robi się ciemno na dworze.

Joanna Pastuszka-Roczek

Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?

Wprowadź do diety więcej ryb, które są cennym źródłem tych witamin. Postaw na ryby wędzone – nie tylko zawierają witaminę D, ale także nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają jej przyswojenie. Mało kto wie, że wędzony łosoś, makrela, sardynki oraz pstrąg doskonale smakują w sałatkach, nie tylko na chlebie.

Świetnie się też sprawdzają na ciepło! Raz w tygodniu podaj domownikom porcję gorącej kaszy gryczanej wymieszanej z rozdrobnioną rybą wędzoną – jest to prawdziwa bomba witaminowa.

Twój organizm będzie się domagał tłuszczów – więc mu je damy! Jeśli już coś musisz usmażyć – rób to na oliwie z oliwek, jednak najlepiej będzie, jeśli przestawisz się na grillowanie w piekarniku. Wprowadź do jadłospisu sałatki z olejem rzepakowym, awokado, oliwkami, wędzonym kurczakiem lub rybą.

Sięgaj po orzechy – są one nie tylko źródłem tłuszczy nienasyconych i witaminy D, ale również cynku, niezbędnego dla naszego układu odpornościowego. Ogranicz cukier – masz go wystarczające ilości w jesiennych warzywach i owocach: dyni, jabłkach, marchewce.

Joanna Pastuszka-Roczek

Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?

Babcine sposoby

Dawniej ludzie musieli polegać na radach swoich babci, które przekazywały z pokolenia na pokolenie przepisy wzmacniające odporność. Zamiast czarnej czy zielonej herbaty pij herbatki owocowe – z aronii, dzikiej róży, malin. Pamiętaj jednak, że nie zalewamy ich wrzątkiem, gdyż w ten sposób pozbawiamy ich większosci właściwości.

Taką herbatę doprawiamy miodem, jednak dopiero wtedy, kiedy lekko się przestudzi – inaczej z miodu zostanie sama słodycz. Równie dobrze mogliśmy posłodzić herbatę cukrem.

Przynajmniej raz dziennie jedz ciepły, sycący posiłek. Możesz raz w tygodniu przygotować większą porcję zupy warzywnej. Po zmiksowaniu jej składników uzyskasz pyszny, pożywny krem, który łatwo podgrzać i podać domownikom.

Cebula i czosnek

W piosence skakały przez mostek i nie skończyło się to dla nich dobrze. Dla nas jednak kontakt z tymi warzywami przynosi bardzo pozytywny efekt. Jest tylko jeden szkopuł – trzeba je jeść na surowo. Gotowanie pozbawia czosnek większości aktywnych składników, pozostawiając jedynie charakterystyczny smak i zapach.

Joanna Pastuszka-Roczek

Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?

Długotrwałe ich spożywanie sprawi, że wokół nas zaczyna sie unosić aromatyczna chmura – zapach dobywa się nie tylko z naszych ust, ale również przez skórę. Domowe sposoby podpowiadają, by spożywać czosnek z mlekiem lub miodem, jednak to tylko sprawia, że aromatyczne olejki głębiej wnikają w nasze ciało.

Warto uzupełnić dietę o czosnek, jednak o wiele lepszy efekt przynosi codzienne spożywanie natki pietruszki. Zawiera ona więcej witaminy C, a nie powoduje przykrych efektów zapachowych. Można posypać nią kanapki, dodać do zupy czy sałatki. Co ciekawe, suszona tylko nieznacznie traci swoje właściwości!

Wprowadź do swojej diety wiecej jogurtów i kefirów. Najlepiej, jeśli sama zrobisz domowym sposobem jogurt naturalny – wystarczy do tego przegotowane mleko (nie UHT) i dwie łyżki jogurtu sklepowego. Wlewamy je do granka, odstawiamy poza lodówkę w ciepłe miejsce i od czasu do czasu mieszamy. Żywe kultury bakterii wspomogą naszą odporność i poprawią pracę jelit.

Na koniec – jajko na miękko. Jest doskonałym źródłem cynku, dlatego powinno się znaleźć w naszym jadłospisie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie bójmy się cholesterolu – jajko kurze zawiera go mniej, niż 1%!

Joanna Pastuszka-Roczek

Komentarze (6)

Emilly27k

9 lat temu

Zgodzę się z koleżankami ,że artykuł podoba mi pod względem estetycznym. Estetyka w życiu jest istotna , a zwłaszcza w dobrym odżywianiu się.

Ania1961

11 lat temu

Bardzo ciekawy artykul.Bardzo cenne rady.Lubie jajka na miękko ale ograniczalam je z powodu cholesterolu a teraz gdy przeczytalam artykul bede jadla czesciej

pati25

11 lat temu

Artykuł akurat na czasie.Podano wiele cennych rad ,które wykorzystuję w mojej kuchni.Bo przecież każda z nas chce wzmocnić swoją odporność

babka

11 lat temu

Macie rację, dobre rady zawsze w cenie 🙂
Co do zup to jesienią ja serwuje często kapuśniak i jarzynową.
Lubimy je i myślę, że są zdrowe.

dulcynea

11 lat temu

Artykuł ciekawy ,niby wszystko powinnam wiedzieć. Ale warto sobie przypomnieć takie oczywiste prawdy ,które są bardzo praktyczne w zdrowym żywieniu rodziny. Dziekuję !

drobina

11 lat temu

Fajny artykuł i bardzo ciekawe rady. Cieszę się tym bardziej, że wiele z nich stosuję w mojej kuchni. 🙂

Zostaw komentarz