Encyklopedia menopauzy Menopauza

Niedobór miedzi w okresie menopauzy

niedobor-miedzi-w-okresie-menopauzy

Fakt, że wraz z wiekiem tylko nam ubywa pierwiastków, nikogo nie dziwi, na tym w końcu polega proces starzenia. Menopauza jest jednym z takich progów, punktem zwrotnym podobnym do dojrzewania, gdzie jedno się kończy, a drugie zaczyna. W związku ze zmianami w organizmie i układzie hormonalnym musimy szczególnie dbać o swoje zdrowie podczas przekwitania.

Jednym z ważnych pierwiastków, których nie może nam zabraknąć jest miedź. Ten rdzawo-brązowy, miękki metal, stosowany na szeroką skalę w przemyśle, występuje także w organizmie. Choć w naszych ciałach jest go bardzo niewiele – są to śladowe ilości – obecność miedzi jest niezbędna do właściwego funkcjonowania. Wspomaga wchłanianie żelaza, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu kolagenu, bierze aktywny udział w tworzeniu melaniny naturalnego ciemnego pigmentu, który znajduje się w skórze, włosach i tęczówce oka.

Wraz z cynkiem przeciwdziała uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki. Pierwiastek ten ma ogromne znaczenie w tworzeniu, a następnie w rozwoju krwinek czerwonych.

Dlaczego miedź jest taka ważna?

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na miedź waha się w granicach pomiędzy 1,5 a 4 mg i jest zależne od rodzaju wykonywanej pracy, uwarunkowań genetycznych, czynników kulturowych i środowiskowych. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek zwiększa się dodatkowo w okresie menopauzy, a także u kobiet w ciąży. Większe zapotrzebowanie można też zauważyć u osób starszych, co wynika wynika ze słabej przyswajalności miedzi z pożywienia.

A. Złotkowska

Fakt, że wraz z wiekiem tylko nam ubywa pierwiastków, nikogo nie dziwi, na tym w końcu polega proces starzenia. Menopauza jest jednym z takich progów, punktem zwrotnym podobnym do dojrzewania, gdzie jedno się kończy, a drugie zaczyna. W związku ze zmianami w organizmie i układzie hormonalnym musimy szczególnie dbać o swoje zdrowie podczas przekwitania.

  • Brak odpowiedniej ilości miedzi w organizmie może powodować:*
  • zaburzenie prawidłowego oddychania komórkowego,
  • owrzodzenie skóry,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • uszkodzenia serca i tętnic,
  • matowienie włosów i rozdwajanie końcówek,
  • obniżenie odporności,
  • chorobę Wilsona (zwyrodnienie wątrobowo-soczewkowe).

W okresie menopauzalnym zaburzona gospodarka miedzi może też stać się przyczyną osteoporozy, anemii, a nawet miażdżycy i choroby Alzheimera.

Jak uzupełniać niedobory miedzi?

Uwarunkowania genetyczne oraz wiek nie mają tak wielkiego wpływu na stabilizację poziomu miedzi w organizmie jak styl życia i dieta. Chcąc uchronić się przed niedoborem, należy przede wszystkim zamienić mniej zdrowe produkty jak słodycze, używki, nadmierne ilości mięsa oraz produkty rafinowane i pasteryzowane na artykuły pełnowartościowe (pełnoziarniste pieczywo, mąka razowa), najmniej przetworzone i najlepiej pochodzące z czystych ekologicznie terenów.

A. Złotkowska

Fakt, że wraz z wiekiem tylko nam ubywa pierwiastków, nikogo nie dziwi, na tym w końcu polega proces starzenia. Menopauza jest jednym z takich progów, punktem zwrotnym podobnym do dojrzewania, gdzie jedno się kończy, a drugie zaczyna. W związku ze zmianami w organizmie i układzie hormonalnym musimy szczególnie dbać o swoje zdrowie podczas przekwitania.

Wśród produktów o dużej zawartości miedzi wymienić można owoce morza, chleb gruboziarnisty, warzywa strączkowe oraz owoce cytrusowe.
Ważny jest też ruch! Codzienny spacer czy przejażdżka rowerem pobudzają nasz organizm, nie pozwalają mu popaść w stagnację, co zwiększa też przyswajalność pierwiastków z pożywienia.

W przypadku wysokiej niezdolności do wchłaniania pierwiastka z pożywienia (np. po przebytej chorobie), lekarz może zalecić nam również suplementację miedzi. W tym jednak przypadku cały czas powinniśmy być pod lekarską kontrolą, bowiem nadmiar miedzi w organizmie również może skutkować nieprzyjemnymi dla nas konsekwencjami.

A. Złotkowska

Komentarze (8)

pati25

9 lat temu

Ja miałam problem z palcem.Od czasu do czasu mi drętwiał.Nosiłam na palcu obrączkę z miedzi.W tym miejscu gdzie była obrączka robił się ciemny ślad.Więc ta miedź wyciągała reumatyzm.Teraz nie mam już tego problemu z palcem

bess22

9 lat temu

Podobno niedobór miedzi może powodować zapalenie stawów.Często ludzie cierpiący na to schorzenie noszą miedziane bransoletki.Niestety medycyna nie potwierdza,aby były one skuteczne w tej chorobie.Chociaż już dawno zauważono,że robotnicy pracujący przy produkcji wyrobów miedzianych stosunkowo rzadko cierpią na zapalenie stawów.

pati25

9 lat temu

Nie wiedziałam o tym,że miedź jest taka ważna.Właśnie u mojej znajomej lekarze podejrzewali nadmiar miedzi,ale po badaniach okazało się,że poziom miedzi jes w porządku

okulary

9 lat temu

Przeczytałam sobie ten artykuł i mam świeże wiadomości o istocie działania tego pierwiastka.Bo w zasadzie jeżeli nic takiego poważnego się nie odczuwa,lub jakieś co się wydaje mało znaczące dolegliwości,to tak człowiek nie reaguje,że jest już żle.Osteoporoza jest poważną chorobą,jak również
Alzheimera, straszna choroba .Zastanawiałam się co jest przyczyną,teraz mam jakieś pojęcie.To jest ważna sprawa gdy na wizycie się opowie dolegliwości lekarzowi to , powinien zainicjować takie badanie lecz to bywa różnie.

jkokosza

9 lat temu

A ja cały czas myślałam, że wypadanie wlosów i łysienie spowodowane jest brakiem cynku i żelaza a tu okazuje się, że miedź też ma duże znaczenie . W każdym artykule można coś ciekawego, nowego wyczytać i zastosowac się do wskazówek i cennych rad.

brysia

9 lat temu

O tym, że miedż jest niezbędnym pierwiastkiem w organiżmie człowieka nie wiedziałam.
Artykuł przeczytałam i będę teraz wiedziała jaki się odżywiac, żeby uchronic się przed niedoborem miedzi.

malgosia74

9 lat temu

Bardzo ważne informacje, bo miedź jest potrzebnym pierwiastkiem w organiźmie człowieka. Tak dla informacji – najbogatszym źródłem miedzi są owoce morza, ostrygi i skorupiaki. Również niełuszczony ryż brązowy i dziki, mięso, wątróbka i nerki, pełne ziarno zbóż, zwłaszcza owsa i pszenicy, awokado, czosnek, migdały, twarda woda źródlana, nasiona strączkowe, fasola, soczewica, warzywa morskie, zielone warzywa liściaste, orzechy, śliwki, buraki, cebula, szpinak, kalarepa i pomidory.
Trzeba kontrolować się robiąc odpowiednie badania laboratoryjne, a brak odpowiedniej ilości miedzi w organizmie powoduje ogólną słabość, obniżenie prawidłowego oddychania komórkowego, owrzodzenia skórne, wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, a w dalszej kolejności prowadzi do anemii, deformacji kości i nawet bezpłodności. U osóbi z niskim poziomem miedzi włosy tracą barwę i rozdwajają się na końcach. Ale też nie możemy doprowadzić do jej nadmiaru w organiźmie, bo wywołuje różne zmiany metaboliczne, a skutki wiążą się przede wszystkim ze zmianami w wątrobie z uszkodzeniem nerek, tkanki mózgowej , oraz naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. Tak, że zostaje tylko kontrolowanie się poprzez badania laboratoryjne , szczególnie w okresie menopauzy…

Zostaw komentarz