Boże Narodzenie 2018 Polecamy!

Jak przygotować pierniczki?

pierniczki

Pierniczki to dla wielu obowiązkowy element nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. To ostatni dzwonek, aby samodzielnie przygotować pyszne pierniczki.

Piernikowa tradycja

Piernik oraz mniejsze lub większe pierniczki to symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. To także tradycyjne ciasto, które przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia. Popularne pierniczki najlepiej smakują, kiedy upieczemy je sami. Czynność tę należy wykonać od 4 do 2 tygodni przed Świętami. Przez ten czas, ciastka zmiękną i nabiorą lepszego smaku. Do Bożego Narodzenia pozostały nam 3 tygodnie, więc to idealna okazja aby przygotować domowe pierniczki.

Jak przygotować pierniczki?

Przygotowanie aromatycznych pierniczków nie jest trudne. Wystarczą odpowiednie składniki, foremki i odrobina wyobraźni przy dekorowaniu. Domowe wypieki zachwycą nie tylko dzieci ale również dorosłych. Pierniki mogą posłużyć także jako jadalna dekoracja na choinkę.

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 jajko
3/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W rondelku rozpuszczamy miód i dodajemy do mąki. Mieszamy składniki siekając je nożem, dodając cukier, sodę i przyprawy. Gdy ciasto trochę ostygnie dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto, dodając po łyżce mleka. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ma przypominać w strukturze kruche ciasto. Po wyrobieniu wałkujemy je na grubość 1 cm. Foremkami o dowolnych kształtach wycinamy ciastka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka układamy w odstępach, ponieważ urosną podczas pieczenia. Pierniki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zmiękły. Najlepiej dekorować je tuż przed Świętami.

Jak udekorować domowe wypieki?

pierniczki

Do dekoracji pierniczków możemy użyć zwykłego lukru, który zrobimy z cukru pudru, ciepłej wody i soku z cytryny. Do lukru możemy dodać barwnik, jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę. Po polaniu pierników lukrem możemy dodatkowo ozdobić je cukrową posypką, jadalnymi perełkami czy ozdobami w kształcie śnieżynek oraz choinek. Pierniczki będą równie dobrze smakować oblane czekoladą i posypane posiekanymi migdałami czy orzechami włoskimi. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

mejgosia

4 lata temu

Pierniki piekę co roku, najpierw robiłam to dla dzieci, teraz już z wnukami, ale przyznam,że nigdy nie pzepadałam za ich smakiem! Są u nas tradycją, ale jemy je dopiero …..po świętach! hihih!

Danusiate

4 lata temu

Moje ciasto na pierniczki już gotowe, przepis mam bardzo podobny jak w artykule. Będzie dojrzewać jeszcze jakiś czas.

dulcynea

4 lata temu

Pierniczki piekłam z synem , gdy był mały .
On je pięknie zdobił .
Może jednak upiekę sama i ozdobię , bo w sklepach piękne dodatki do dekorowania.

Zostaw komentarz