Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
/banner/redirect/275.html?1397748847
Tematy

Cukinia na wakacyjny obiad

12.08.2011

Komentarzy: 17

Cukinia na wakacyjny obiad
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Wyselekcjonowano ją we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek.

Niezależnie od tego czy nazywasz to pyszne warzywo cukinią czy kabaczkiem, lato to wyśmienity czas, aby delektować się jego wybornym smakiem, który specjaliści określają jako słodko- pikantny.

Cukinia na wiele sposobów

Szerokie zastosowanie w kuchni, od podania na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania sprawia, że coraz więcej Polek po nią sięga jako dodatek do obiadu lub potrawę sama w sobie.
W sieci, aż tłoczno od przepisów na cukiniowe zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty.

Jeżeli dbasz o linie to na pewno ucieszy Cie fakt, że za tak wybornym smakiem nie idą w parze kalorie. Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych i wbrew pozorom ma dużą wartość odżywczą. Średniej wielkości surowe warzywo ma tylko 25 kalorii, a w tym 0,2 grama tłuszczu, 1,5 grama białka, 4 gramy węglowodanów i ponad 2 gramy błonnika, dzięki któremu jej konsumowanie sprzyja przemianie materii. Ponadto zawiera ona duże ilości witaminy C – silnego przeciwutleniacza, który zapobiega chorobom wynikającym z jej niedoboru, np. szkorbutowi.

Wyborna i zdrowa

Dojrzała cukinia zawiera:

  • witaminy PP,
  • witaminy B1,
  • karoten
  • potas

Co ciekawe nie kumuluje metali ciężkich, które coraz częściej zawarte są w kupowanych przez nas, pozornie zdrowych warzywach.
Jedzenie tego ogórko- podobnego warzywa, przyczynia się również do wzmocnienia delikatnych naczyń włosowatych, co może mieć znaczenie dla Pań o cerze naczynkowej i z tendencją do pojawiania się siniaków i wylewów, nawet przy niegroźnych uderzeniach.
Ponadto cukinia odkwasza nasz organizm, a zawarta w niej luteina regeneruje nasze oczy.
Ma wysoką zawartość wody i skutecznie nasyca żołądek.

Pamiętaj, ze najsmaczniejsze cukinie pojawiają się późną wiosną.
Warto wiedzieć, że w przetwórstwie przemysłowym zastosowanie znajdują owoce wielkości 10-15 cm chociaż za najsmaczniejsze uważa się owoce w pełni wyrośnięte to jest o długości ok. 25 cm.

Goszcząc w twojej kuchni, cukinia urozmaici Twoje posiłki i zadba o zdrowie Twoich domowników. Drogie Panie, czekamy na Wasze ciekawe i oryginalne przepisy na dania z cukinii!

Anna J

Przeczytaj też:
  • Zielarka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Kiedyś na działce naszych znajomych nadmiernie obrodziła cukinia, dostaliśmy od nich mnóstwo tego warzywka. Pamiętam cały tydzień robiłam przeróżne przetwory i polecam np.ciasto na kruchym spodzie a na górę warstwę przyprawionej cukinii.
  • justi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    ja mam cukinię z działki - niemal co roku obficie owocuje! w tym roku zrobiłam mnóstwo "słoików" - cukinia kiszona, cukinia z curry no i oczywiście lekko podduszona z pomidorami do zamrożenia - jako podstawa do leczo - będzie jak znalazł na szybką kolację!
  • Narcyza avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Z cukinii robię na obiad witariańskie spagetti. Oczywiście kroi się na paseczki a później coraz cieniej. Za sos mam zmielone na drobno pomidory, rzodkiewki, fioletowe cebule, papryki i brokuły. Wszystko rzecz jasna surowe.
  • jkokosza avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    U nas w domu wszyscy lubią cukinię i przetwory z niej. Nabardziej smakuje mi leczo, oraz zupa podobna do jarzynowej z dodatkiem cukini,miksuję ją i robię taki krem, pycha.Spagetti jeszcze nie robiłam,ale przepis Narcyzy muszę wypróbować.
  • 7-zyczen avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Pamietam czasy kiedy cukinia byla nowoscia.Nie wiedzialam co mam z nia i z niej zrobic...A teraz jest krolowa na moim stole w postaci lecza,zup i pysznych przetworow.Pamietam tez jak bylam dumna kiedy po raz pierwszy urosla w moim ogrodzie.Zachwycalismy sie wszycsy i tak jest do dzis...
  • amchojnacka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    uwielbiam cukinię dodaję ją do mięs, bigosu a jak smakuje z leczo palce lizać
  • stazyz avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja również uwielbiam cukinię pod każdą postacią! Nadziewam ją różnymi farszami, w zależności od tego, co jest w lodówce, robię z niej małe kotleciki,leczo i bigos. Niestety przetworów już nie robię, bo muszę każdą roślinkę kupować. Przyznaję, jest smaczna, zarówno na ciepło jak i na zimno. Wszystkim miłośniczkom tego warzywka życzę: SMACZNEGO I DUŻO ZDRÓWKA
  • Emilly27k avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Jiji cukinia jest przepyszna polecam zrób kotlety z cukinii.Mniam.
  • basia4ab avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Cukinię lubimy w domu, pod każdą postacią.Bardzo często robię leczo z cukinii z dodatkiem papryki,lubię packi ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Robię też sałatkę z cukinii,papryki,cebulki jest bardzo smaczna.Sałatkę też robię na zimę z kapusty,cukinii,kalafiora,marchewki jest też bardzo smaczna.Ale artykuł mnie zaskoczył, pokazując nam walory cukinii i jakie dobrodziejstwa w niej są.Nigdy nie zastanawiałam się jakie witaminy zawiera i jaka jest zdrowa.Basia
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Też nie przypuszczałam, że cukinia ma tak wiele walorów odżywczych. Ja najczęściej z cukini robię bigos i leczo, i podobnie jak Basia dodaję ją do placków ziemniaczanych ( ziemniaki trę na drobnej tarce a cukinię na większych oczkach).
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Pomimo,że cukinia jest zdrowa i ma wiele walorów odżywczych to ja jej nie lubię.Pamiętam,że jak byłam na gościnie to podali danie z usmażoną cukinią.Jakoś przełknęłam ją
    Ten komentarz był edytowany 1 raz(y)
  • Annagata avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bardzo lubię cukinię.Można z niej robić wyśmienite potrawy,ale ja najbardziej lubię placki albo z grilla.Nie sądziłam,że cukinia ma tyle dobroczynnych właściwości,no i jest niskokaloryczna,a to bardzo poważny atut do jedzenia.
  • Emilly27k avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Placki z cukinii jadłam , ale na grillu cukinii nie jadłam. Cukinia jest bardzo dobra i uwielbiam ją zasmażaną do kiełbaski
    Ten komentarz był edytowany 1 raz(y)
  • babka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Muszę się przyznać, że w ogóle nie znam tej cukinni Muszę sie nią zainteresować skoro jest taka wspaniała.
  • Annagata avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Babko,popróbuj potraw z cukinii.Przepisy znajdziesz w internecie.Ja bardzo lubię krążki z cukinii maczane w cieście naleśnikowym smażone na tłuszczu.Przepis wrzuciłam do działu z przepisami.mówię ci,pychota.
  • marbel63 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Uwielbiam cukinię. To takie skromne warzywko, nie wymagające. Kiedy podrośnie w ogródku, zagłuszy wszystkie chwasty. Ponadto placuszki z cukinii i nieśmiertelne leczo - niebo w gębie.
  • aneczka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Cukinie dodaje prze wszystkim do lecza, które bardzo lubię ,do placków ziemniaczanych, można też dodać do bigosu. Polecam.
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
Czy wiesz, że? Segregacja odpadów - Zbieranie odpadów do pojemników specjalnie na to przeznaczonych. Występuje kolorystyczny podział na… Czytaj dalej w słowniczku»