Natura i eko Teraz EKO

Żywność ekologiczna – jakie musi spełniać warunki?

żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest bardzo modna. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów tego typu. Jakie warunki musi spełniać żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna

Ekologiczne jedzenie cieszy się obecnie ogromną popularnością. Produktów oznaczonych jako eko nie brakuje nawet w popularnych sieciach supermarketów. Wszechobecna moda na zdrowy tryb życia napędza cały biznes, łącznie z branżą spożywczą. Producenci żywności wypuszczają na rynek coraz więcej ekologicznego jedzenia. Klienci chętnie po nie sięgają, ale nie zawsze zdają sobie sprawę, że ten rodzaj żywności musi spełniać szereg norm i zasad, ściśle określonych w ustawie oraz przepisach unijnych.

Żywność ekologiczna – jakie musi spełniać warunki?

Obowiązujące przepisy dotyczące żywności ekologicznej pozwalają na produkcję, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowia i życia człowieka. Ekologiczne produkty muszą spełniać normy. Tylko zgodne z normami produkty mogą być dopuszczone do sprzedaży. W Polsce przepisy reguluje ustawa o rolnictwie ekologicznym. Żywność ekologiczna musi spełniać liczne warunki. Gospodarstwa które wykazują chęć tego typu produkcji, powinny być w jak największym stopniu samowystarczalne. Cała produkcja ekologicznych produktów powinna przyczyniać się do rozwoju rolnictwa, nie niszcząc przy tym naturalnego środowiska i jego procesów. Jednym zdaniem, ma być zdrowo i bezpiecznie, dla natury i człowieka. Dodatkowo, eko żywność musi być wolna od sztucznych nawozów i pestycydów. Idea takiego jedzenia ma na celu ochronę zdrowia oraz wpływ na gospodarkę. Produkty ekologiczne kojarzą się bowiem z wysoką jakością, przede wszystkim pod względem biologicznym. Producenci mogą wykorzystywać maszyny i procesy, wymagające użycia technologicznych rozwiązań, jednak muszą być zachowane przy tym wszystkie cenne właściwości produktu oraz jego składniki w postaci witamin i minerałów. Bezwzględnie zakazane są barwniki, konserwanty i stabilizatory.

żywność ekologicznaŻywność ekologiczna jest oznaczana specjalnym logiem w formie liścia. To unijny certyfikat, który potwierdza, że dany produkt został wytworzony zgodnie z przepisami. Został wcześniej poddany szczegółowej kontroli. Ekologiczne jedzenie jest wizytówką ekologicznego rolnictwa. Dzięki wnikliwej ocenie specjalistów z tego zakresu, możemy cieszyć się wartościowymi produktami, po które zdecydowanie warto sięgać.

Katarzyna Antos

Komentarze (5)

filodendron

5 lat temu

Na pewno każdy chciałby odżywiać się zdrowo i ekologicznie. Ceny w sklepach z ekologiczną żywnościa są wysokie i nie każdego na te towary stać. Na targu są osby, które oszukuja, znam sprzedawce ziemniaków , sprzedaje bardzo drogo ekologiczne ziemniaki – a tak naprawde są to zwykłe ziemniaki, jakich pełno w supermarketach.

pati25

5 lat temu

Dbając o nasze zdrowie warto wybierać produkty ekologiczne.Takie z logo w postaci listka.Są lepsze w smaku,zdrowsze,no i przede wszystkim naturalne.Bez nawozu

Danusiate

5 lat temu

Często bywam na targu, gdzie sprzedają rolnicy z gospodarstw ekologicznych i muszę przyznać, że jest ogromna różnica w jakości warzyw i owoców, jeśli porównać z tymi kupowanymi w marketach. Znacznie dłużej zachowują jędrność, no i ten smak… Dobrze, że w artykule zwrócono uwagę na certyfikaty – bo często sklep z szyldem „eko” ma niewiele wspólnego z wartościowymi produktami.

dulcynea

5 lat temu

Zwracam uwagę by zdrowo się odżywiać, w sklepach kupuję produkty z certyfikatem.
Na targu wyszukuję produktów z naturalnych gospodarstw rolnych 🙂

Zostaw komentarz