Dieta Włącz do diety...
Zioła na dobre trawienie

Czasem każdej z nas przytrafiają się problemy z trawieniem. Kiedy nasz żołądek i jelita odmawiają posłuszeństwa, zamiast sięgać po specyfiki z apteki, skorzystaj z dobrodziejstwa ziół.
Zioła świetnie sprawdzają się podczas gotowania, nadają charakter i podkreślają smak dań. Jednak, równie przydatne są wtedy, kiedy dopadną nas bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, czy biegunka. Jak przystało na prawdziwą zielarkę, powinnaś wiedzieć kiedy i po co sięgnąć do naturalnej apteczki.
Melisa
Świeże i suszone listki melisy uspokajają nie tylko nerwy, ale i jelita, hamując ich nadmierne ruchy, zwiększają też wydzielanie soków trawiennych. Melisę dodaje się do sosów, majonezu, sałatek i napojów orzeźwiających, a także ryb morskich.
Rozmaryn
Wspomaga działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększając wydzielanie soków żółciowych, co ułatwia trawienie tłuszczów. Dodaje się go do tłustych mięs, dań z dużą ilością czosnku, ryb i owoców morza, gotowanych ziemniaków.
Szałwia
Pobudza wydzielanie soków trawiennych, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, zapobiegając wzdęciom. Świeże listki wzbogacają smak sosów do sałatek, dodaje się je do potraw z drobiu, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny.
Zuzanna Górka
Czasem każdej z nas przytrafiają się problemy z trawieniem. Kiedy nasz żołądek i jelita odmawiają posłuszeństwa, zamiast sięgać po specyfiki z apteki, skorzystaj z dobrodziejstwa ziół.
Kminek
Zawarte w nasionach kminku związki usuwają namiar gazów z układu pokarmowego. Zwiększają też wydzielanie soków trawiennych, usprawniają pracę jelit i spowalniają w nich fermentację. Kminkową herbatkę można podawać też małym dzieciom.
Mięta
Od zawsze nasze mamy i babcie powtarzały nam, że jeśli boli nas brzuch, należy napić się świeżo zaparzonej herbatki z mięty. Sprawdza się przy wszystkich kłopotach trawiennych, ale najskuteczniejsza jest w likwidowaniu wzdęć. Dzięki zawartości olejku eterycznego i flawonoidów działa rozkurczowo. Pomaga więc łagodzić ból, spowodowany nadmiarem gazów.
Rumianek
Napar z suszonych kwiatów rumianku zmniejsza skurcze jelit i wywołany nimi ból w dole brzucha. Dzięki zawartości substancji odkażających, chamazulenu i bisabololu leczy stan zapalny.
Majeranek
Ma łagodny, gorzki smak oraz przyspiesza proces trawienia. Jeśli bólowi żołądka towarzyszą wzdęcia, do herbatki majerankowej dodaj miętę.
Zuzanna Górka
Czasem każdej z nas przytrafiają się problemy z trawieniem. Kiedy nasz żołądek i jelita odmawiają posłuszeństwa, zamiast sięgać po specyfiki z apteki, skorzystaj z dobrodziejstwa ziół.
Zapomnij o wzdęciach!
Zioła są pomocne w zwalczaniu wzdęć, ponieważ działają one rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, bakteriobójczo oraz pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
Takie same działanie mają liczne krajowe przyprawy ziołowe (np. kminek, bazylia, seler, cebula, gorczyca) oraz zagraniczne (np. cynamon, imbir, pieprz). Aby skutecznie zapobiegać wzdęciom, należy w sposób umiarkowany, lecz regularny, używać dostępnych przypraw ziołowych.
Jeżeli wzdęcia to Twój częsty problem, przeczytaj koniecznie artykuł Wzdęcia – skąd się biorą i jak można im zaradzić
Zuzanna Górka
« Piękniej w oczach dzień po dniu
pati25
12 lat temu
Ja rzadko stosuję zioła w kuchni
drobina
12 lat temu
Uwielbiam zioła, są nieodłącznym elementem w mojej kuchni, zwłaszcza mięta, kminek, bazylia i majeranek. Niestety nie przepadam za rumiankiem i szałwią.
mejgosia
12 lat temu
Używam wszystkich tych ziół wymienionych w artykule i oprócz walorów zdrowotnych, maja ten plus,że bardzo uatrakcyjniają smak potraw!
Emilly27k
12 lat temu
Podobnie jak Babka uwielbiam mięte. Ostatnio się bardzo sprawdziła. Miałam kłopot z żołądkiem i mi pomogła właśnie mięta. Miętę mam w swoim ogródku.Pamiątka po mojej ostatniej pracy:)
babka
12 lat temu
Muszę się przyznać, że używam ziół w swojej kuchni niewiele ale za to pijam herbatki ziołowe. Lubię mięte.
filodendron
12 lat temu
Zioła wielokrotnie mi pomogły.W domu zawsze mam podstawowe zioła typu -rumianek, mięta, szałwia.Używam także suszonych ziół w kuchni.Bez mięty czy kropli żołądkowych, w których są składniki wielu ziół , czyli jest wszystko, co trzeba do trawienia – cierpiałabym
Annagata
12 lat temu
Uwielbiam rozmaryn.Specyficzna roślina o specyficznym smaku i zapachu.gdy mieszkałam we Włoszech,miałam przed domem krzak rozmarynu i zawsze kiedy potrzebowałam,zrywałam świeżutkie gałązki.I tam właśnie poznałam potrawę:patati nel forno,czyli po prostu ziemniaki z piekarnika właśnie z rozmarynem.Pychota!
Natomiast rumianek i mięta przynoszą mi ogromna ulgę przy migrenie.Zwłaszcza mięta,bo łagodzi mdłości.