zespół nieszczelnego jelita

W okresie menopauzy, u kobiet mogą pojawiać się różne dolegliwości zdrowotne. Jedną z nich jest zespół nieszczelnego jelita. Czym charakteryzuje się ta przypadłość?

Zespół nieszczelnego jelita – co to takiego?

Zespół nieszczelnego jelita jest określany inaczej jako zespół dziurawego jelita. Przypadłość można określić jako zespół objawów ze strony układu pokarmowego. Najczęstszą przyczyną powstania choroby są mikroorganizmy takie jak drożdżaki. Do rozwoju zespołu jelita przyczyniają się także antybiotyki oraz stany zapalne jelit. Jest to rzadko diagnozowane schorzenie, choć coraz częściej obserwuje się przypadki osób, borykających się z tym problemem.

Zespół nieszczelnego jelita – objawy

Błona śluzowa jelita pełni ważną funkcję w organizmie. Nieszczelne jelita mogą prowadzić do zaburzenia ich funkcjonowania, co skutkuje różnymi objawami. Początkowe objawy są związane z zaburzeniami śluzówki jelita cienkiego, które zostaje podrażnione. Przez błonę zaczynają przedostawać się toksyny, co zagraża naszemu zdrowiu. Objawy są bardzo zróżnicowane, przez co trudno zdiagnozować zespół nieszczelnego jelita. Typowe objawy ze strony układu pokarmowego to wzdęcia, biegunki, wymioty i bóle brzucha. Może pojawiać się także refluks i zgaga. Inne symptomy choroby dotyczą skóry. Trądzik, wyprysk skórny czy egzema to tylko niektóre z ewentualnych problemów tego typu, które mogą być mylące dla lekarza diagnozującego. Osoby z zespołem nieszczelnego jelita mogą odczuwać zaburzenia koncentracji, zmęczenie czy zmiany nastroju. Do groźniejszych objawów zaliczamy zaś bezpłodność, impotencję, zakażenie dróg moczowych czy wahania ciśnienia tętniczego krwi. Problemom często towarzyszą inne choroby takie jak alergia, celiakia, astma, cukrzyca czy łuszczyca. Dlatego nie należy bagatelizować pojawiających się kłopotów zdrowotnych, które mogą rozwinąć się w poważne choroby.

Zespół nieszczelnego jelita – leczeniedieta

Nie istnieją leki, które w cudowny sposób leczą zespół nieszczelnego jelita. Śródki farmakologiczne mogą jedynie zniwelować powstały stan zapalny i pojawiające się objawy. W leczeniu ważna jest dieta przeciwzapalna. Żywienie, ograniczające cukier oraz alkohol i gluten pomaga w zmniejszeniu dolegliwości. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe, takie jak ryby, owoce i warzywa. Inną metodą wspomagającą leczenie jest stosowanie probiotyków, wzmacniających florę jelitową. Po chemioterapii i radioterapii zaleca się zażywanie glutaminy. Powrót do lepszego funkcjonowania jelit może obejmować nawet kilka lat.

Katarzyna Antos