Dieta

Zdrowe słodycze – czy to w ogóle możliwe?

Zdrowe słodycze

Zestawienie słów „zdrowe słodycze” brzmi jak oksymoron, ale w rzeczywistości nie jest to dziwne połączenie. Istnieją słodkości, które pozbawione są białego cukru, a swój smak zawdzięczają naturalnym składnikom, takim jak suszone owoce, ksylitol czy nierafinowany cukier trzcinowy. Gdzie kupić zdrowe słodycze? A może zrobić je samodzielnie w domu? Skorzystaj z naszych wskazówek.

Zdrowe słodycze – co zamiast cukru?

Słodycze kojarzą się przede wszystkim z produktami zawierającymi duże ilości cukru. Tymczasem coraz częściej można spotkać się z określeniem zdrowych słodyczy bez cukru. Słodki smak uzyskuje się w nich na przykład dzięki dodatkowi ksylitolu lub erytrytolu. To tzw. alkohole cukrowe, które zarówno pod względem wyglądu (drobne kryształki), jak i smaku, są podobne do białego cukru. Różnią się natomiast wpływem na organizm. Ksylitol ma o połowę mniej kalorii niż cukier, nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie powoduje próchnicy. Erytrytol ma podobne działanie, z tym że w ogóle nie dostarcza do organizmu kalorii. W zdrowych słodyczach stosuje się też glikozydy stewiolowe. To substancje pozyskiwane z liści stewii – rośliny o niesamowicie słodkim smaku (wielokrotnie silniejszym niż cukier), lecz nieco metalicznym posmaku, który nie pasuje każdemu. Produkty słodzone stewią są szczególnie polecane diabetykom.

Zdrowe słodycze można też przygotować z brązowego cukru trzcinowego czy kokosowego. Są to produkty nierafinowane, które zawierają melasę, dzięki czemu są bogate w składniki mineralne, których pozbawiony jest zwykły cukier.

Nie tylko zastąpienie cukru zdrowymi substancjami słodzącymi jest istotne w produkcji fit słodyczy. Trzeba również wybrać odpowiednie tłuszcze. Mogą to być zdrowe tłuszcze roślinne, np. olej kokosowy, masło orzechowe, całe orzechy bądź nasiona i pestki. Unikaj tłuszczów utwardzonych, ponieważ są one źródłem niekorzystnych dla zdrowia izomerów trans. W dobrych sklepach ze zdrową żywnością bez problemu znajdziemy też niskokaloryczne słodycze bez dodatku tłuszczu.

Gdzie kupić zdrowe słodkości?

Jeżeli szukasz zdrowych słodyczy dla dzieci lub siebie, zaopatrzysz się w nie zarówno w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Odwiedzaj też działy ze zdrową żywnością w supermarketach i dyskontach. W takich miejscach można znaleźć wiele produktów bez cukru, tłuszczów trans, barwników i konserwantów, np. zdrowe ciasteczka owsiane, batoniki, czekolady i słone przekąski. Ostatnio, zwłaszcza w dużych miastach, powstaje coraz więcej kawiarni i cukierni, serwujących ciasta, ciasteczka i desery na bazie naturalnych składników, bez glutenu, laktozy i cukru.

Zrób to sam, czyli domowe słodycze

Zdrowe słodycze przygotujesz też w domu samodzielnie. Trzeba tylko zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Zrób zakupy online, np. w sklepie dietetycznym Foods by Ann. Zdrowe naturalne słodycze przygotujesz z takich składników, jak: gorzka czekolada, masło orzechowe, płatki owsiane, liofilizowane i sproszkowane owoce, wegańskie białko, bezglutenowe płatki owsiane, nasiona i orzechy oraz wiele innych. Kupując zdrową żywność przez Internet, możesz zaopatrzyć się w większe ilości na raz, ponieważ zamówienie zostanie dostarczone przez kuriera wprost do Twoich drzwi.

Jakie domowe słodycze można przygotować z takich składników? W zasadzie każde ciasto. Możesz nawet korzystać z tradycyjnych przepisów. Zamień tylko kilka składników na zdrowe odpowiedniki, np. margarynę zastąp masłem ghee albo olejem kokosowym, cukier zastąp erytrytolem, a białą mąkę pełnoziarnistą mąką orkiszową. Z daktyli i innych bakalii możesz przygotować tzw. kulki mocy. Namoczone i zblendowane daktyle połącz z takimi składnikami, jak nasiona chia, posiekane orzechy, masło orzechowe, ugotowana kasza jaglana, ekspandowane zboża, płatki owsiane. Formuj z nich kulki, a następnie obtaczaj np. w gorzkim kakao albo w liofilizowanych owocach. Włącz kreatywność w kuchni, baw się smakami i teksturami!

Komentarze (5)

Zostaw komentarz