zdrowa-rybka-na-talerzu

W Polsce niestety wciąż jemy ich za mało. Często nie jesteśmy do końca przekonani do ich smaku, lub odstrasza nas cena. Kurczak, czy czerwone mięso są tańsze, ale nie mogą równać się ze zdrowymi walorami ryb.

Nie tylko karp

W „kraju kwitnącej wiśni” ryby są stałym punktem każdego posiłku, dzięki czemu Japończycy żyją znacznie dłużej niż Europejczycy i rzadziej cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę. Do Japończyków niestety nam daleko.

W Polsce tradycyjną rybą jest karp, którego „masowo” spożywamy tylko raz do roku. Dietetycy zalecają, żeby jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. W sklepach mamy duży wybór różnych gatunków ryb. Najbardziej popularny jest: tuńczyk, makrela, mintaj, czy łosoś.

Dlaczego ryby są tak zdrowe?

W rybach znajdziemy wszystko, co potrzebuje nasz organizm. Korzystajmy z ich dobrodziejstwa, który jest prawdziwym darem natury.

  • Są najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem przodują łosoś, tuńczyk, makrela, śledź.
  • Obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzają też naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Zuzanna Górka