Dieta Włącz do diety...

Zarodki pszenicy pełne zdrowia

zarodki pszenicy

Podczas produkcji białej mąki od ziarna pszenicy są oddzielane otręby i zarodki. Dzięki temu po zmieleniu mąka jest miałka i lekka, dzięki czemu nadaje się do wypieku delikatnych ciast czy sufletów. Niestety, to właśnie otręby i zarodki są najbardziej wartościowymi składnikami ziarna.

Jedząc białe pieczywo i wszystkie inne produkty oparte na białej mące, dostarczamy organizmowi niewiele składników odżywczych. Dlatego warto w diecie uwzględnić także zarodki pszenne.

Czym są zarodki?

Zarodek to ta część ziarna, z której wyrasta roślina, zawiera więc wszystkie składniki, których potrzebuje ona w pierwszym etapie wzrostu. Jest więc czymś w rodzaju naturalnego koncentratu mineralno-witaminowego.

W zarodkach pszennych znajdziemy witaminę E (zwaną witaminą młodości), B1, B2 (podnoszącą odporność, zapobiegającą zaćmie), B6, niacynę (odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie mózgu), wapń, potas, kwas foliowy, cynk, żelazo, magnez, miedź, selen, kobalt i mangan w ilościach kilkukrotnie wyższych niż w białej mące.

Wystarczy powiedzieć, że w 100 gramach mąki znajdziemy zaledwie 10 mg kwasu foliowego, a w zarodkach – aż 520 mg, z kolei witaminy E jest w mące zaledwie 0,3 mg, a w zarodkach – 24,7 mg. Podobnie ma się sprawa z pozostałymi witaminami i minerałami obecnymi w zarodkach pszennych.

Ireneusz Orzeł

Podczas produkcji białej mąki od ziarna pszenicy są oddzielane otręby i zarodki. Dzięki temu po zmieleniu mąka jest miałka i lekka, dzięki czemu nadaje się do wypieku delikatnych ciast czy sufletów. Niestety, to właśnie otręby i zarodki są najbardziej wartościowymi składnikami ziarna.

Zadbaj o siebie

Zarodki pszenne to cenny element diety. Docenią je również osoby próbujące stracić na wadze. Wysoka zawartość witamin i minerałów zapobiega ich niedoborowi, który często towarzyszy dietom eliminacyjnym lub niskokalorycznym. Dzięki zarodkom pszennym możliwe jest szybkie uzupełnienie brakujących witamin i składników mineralnych.

Obecnym w zarodkach pszennych selenowi i kobaltowi przypisuje się również właściwości poprawiające przemianę materii – kolejny plus dla osób usiłujących schudnąć. Co więcej, białko zawarte w zarodkach pszennych jest zbliżone do białek zwierzęcych, stanowi więc cenny suplement diety dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Czyste zarodki pszenne są całkowicie pozbawione glutenu, co z pewnością docenią osoby uczulone na to białko. Chociaż zawierają sporo tłuszczu jak na produkt zbożowy (aż 10%), w większości są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które, jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu i warto pamiętać o regularnym uwzględnianiu ich w diecie.

Ireneusz Orzeł

Podczas produkcji białej mąki od ziarna pszenicy są oddzielane otręby i zarodki. Dzięki temu po zmieleniu mąka jest miałka i lekka, dzięki czemu nadaje się do wypieku delikatnych ciast czy sufletów. Niestety, to właśnie otręby i zarodki są najbardziej wartościowymi składnikami ziarna.

Zarodki pszenne są lekkostrawne, dlatego nadają się do spożywania przez osoby z problemami układu trawiennego. Zaleca się je również osobom ze schorzeniami układu krążenia, mogą być bowiem pomocne w profilaktyce miażdżycy.

Dodatkową zaletą zarodków pszennych jest to, że bardzo łatwo włączyć je do diety. Nie zmieniają smaku potraw, można je więc dosypywać do jogurtów, koktajli, porannej porcji płatków, posypać nimi twarożek, kanapkę czy serek homogenizowany albo wykorzystać do panierowania. Dobrym pomysłem jest dodanie zarodków pszennych do ciasta naleśnikowego albo racuchów.

Wiele ciast i innych wypieków nie ucierpi, jeśli niewielką część mąki zastąpimy właśnie zarodkami pszennymi, a na pewno zyska na wartości odżywczej. Zalecana dzienna dawka dla dorosłych to od jednej łyżki do pięciu łyżek stołowych, ale zarodki można także podawać dzieciom (nie więcej niż dwie łyżki stołowe).

Filiżanka Smaków nr 7(27), listopad 2011
www.filizankasmakow.pl

Ireneusz Orzeł

Komentarze (8)

alineczka

9 lat temu

Czytałam wywiad z Ireną Gumowską na temat skarbów w kiełkach pszenicy.Są niezastąpione w diecie kobiety!
Kiedyś sama hodowałam kiełki z ziaren pszenicy..ale zaprzestałam odkąd odkryłam w sklepie zielarskim kapsułki z olejem z ziaren pszenicy / chyba firmy GAL /.
Warto spróbować…

dulcynea

9 lat temu

Nigdy nie próbowałam używać zarodków pszenicy ,ale dlaczego nie . Przeczytałam o wartościach odżywczych mogę spróbować . Jutro robię naleśniki ,więc zrobię próbę generalną
Zdrowych produktów nigdy za wiele 🙂

filodendron

9 lat temu

Kiedyś będąc osłabiona dostałam od lekarza tabletki z zarodków pszennych, wkrótce bylam zdrowa jak ryba. Nie pamiętam ich nazwy.

pati25

9 lat temu

Dowiedziałam się ciekawych informacji o zarodkach.Nie stosowałam ich w swojej diecie.Mają tyle cennych właściwości,że zacznę je stosować

aga335

9 lat temu

Wlasnie od nie dawna dodaje zarodki pszenne do jogurtu , nie wiedzialam ze moga miec az tak szerokie zastosowanie , na pewno rady z artykulu wykorzystam 😉

drobina

9 lat temu

Ciekawy artykuł. Dawniej lubiłam wszystko, co niezdrowe.
O otrębach, czy zarodkach nawet bym nie pomyślała. Teraz bardzo często goszczą w mojej diecie.

Zostaw komentarz