Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Zalety migdałów

zalety-migdalow

Migdały nie tylko są bardzo smaczne, ale to również bakalie, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz wielu witamin.

Migdały i ich historia

Pierwsze wzmianki na temat migdałów pojawiają się już w Starym Testamencie. Wtedy migdały uprawiane były w celach spożywczych i były uznawane wręcz za najlepsze i najdoskonalsze płody ziemi.

Największe uprawy migdałów znajdowały się w Mongolii i Chinach, a dzięki kupcom, którzy podróżowali słynnym Jedwabnym Szlakiem, dotarły do Europy, a później do Ameryki. W obecnych czasach 75% światowej produkcji odbywa się właśnie w Ameryce.

Zastosowanie

Migdały, czyli jadalne owoce migdałowca zwyczajnego, są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie, kosmetyce i mechanice (jako smar stosowany do naoliwiania precyzyjnych mechanizmów).

Migdały są jednocześnie bardzo smaczne, jak i bardzo zdrowe. Zawierają wiele składników mających dobroczynne działanie na organizm. Stanowią także doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a także zawierają dużo wapnia.

Sabina Sosnowska

Migdały nie tylko są bardzo smaczne, ale to również bakalie, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz wielu witamin.

Inne zdrowe składniki to:

  • witamina E – tzw. witamina młodości chroniąca organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników i chroniąca go przed chorobami układu krwionośnego,
  • witamina B2 – odpowiedzialna za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego oraz narządów wzroku,
  • cynk – element odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • magnez – wspomagający organizm w walce ze stresem.

Migdały w przemyśle farmaceutycznym

Migdały mają szerokie spektrum zastosowania i jednocześnie działają leczniczo w przypadku:

  • chrypki,
  • suchego kaszlu,
  • chorób oskrzeli,
  • chorób układu moczowego,
  • chorób dróg żółciowych

Co ważne, mleczko migdałowe ma działanie uspokajające i pomaga w stanach napięcia nerwowego, a same migdały pomagają w obniżeniu zbyt wysokiego, tzw. złego cholesterolu LDL.

Sabina Sosnowska

Migdały nie tylko są bardzo smaczne, ale to również bakalie, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz wielu witamin.

Migdały w kuchni

Migdały są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, ale tylko wtedy, gdy nie są poddawane obróbce termicznej (czyli pieczeniu, prażeniu czy gotowaniu). Nienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe kwasy tłuszczowe trans, które obniżają poziom dobrego cholesterolu i jednocześnie podwyższają poziom złego, jak również są przyczyną cukrzycy, stanów zapalnych i tycia.

Migdały mogą być podawane w całości lub kruszone, blanszowane bądź nie. Ważne jednak, aby nie były poddawane działaniu wysokiej temperatury. Nieprzetworzone są i tak bardzo smaczne.

Migdały w kosmetyce

W kosmetyce zastosowanie znalazł przede wszystkim olejek migdałowy, który zawiera wiele soli mineralnych, protein, witamin, jak również kwasu linolowego i oleinowego. Dzięki temu, że jest tak bogaty w różne substancje odżywcze, ma bardzo szerokie zastosowanie jako:

  • środek ujędrniający, łagodzący wrażliwą i podrażnioną skórę,
  • środek przeciwzmarszczkowy,
  • olejek do masażu
  • odżywka do zniszczonych i suchych włosów,
  • środek pielęgnacyjny dla niemowląt.

Co ciekawe, istnieje także inna, gorzka odmiana migdała, z której może powstać cyjanowodór, niebezpieczny środek powodujący zatrucie. Jednak po usunięciu cyjanowodoru gorzki olejek ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, m.in. jako środek przeczyszczający.

Sabina Sosnowska

Komentarze (11)

Margotka

6 lat temu

elle@elle, pestka brzoskwini nie zawiera migdałów. Nie należy jej jeść, ponieważ można zatruć się cyjanowodorem, który powstaje w wyniku rozkładu amigdaliny.

elle@elle

6 lat temu

nie wiedziala ze migdaly sa takie zdrowe ,ja je uzyskuje z pesti brzoskwini lub moreli to ich jadro i w ogole zawsze lubilam marcepan czyli migdaly na slodko lub prazone:)))

stazyz

7 lat temu

Ja również je uwielbiam, polecam je również na nadkwaśność i zgagę. Działają rewelacyjnie wystarczy zjeść kilka wieczorem( najlepiej przed snem) i rano i problem z głowy:):)

sirena46

7 lat temu

Ja bardzo lubię migdały, a szczególnie w postaci marcepanu. Jem go w każdej formie, a w okresie świąt tym bardziej :). Nie wiedziałam,że migdały mają tak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

pati25

7 lat temu

Migdaly mają szerokie zastosowanie.Mają wiele dobrych składników i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.Uwielbiam migdały.Dowiedziałam się,że obniżają cholesterol (a tego do tej pory nie wiedziałam)

Inga

7 lat temu

Bardzo lubię migdały,w przeciwieństwie do orzechów,których nie znoszę.Płatki migdałowe dodaję do kruszonki jak robię ciasto drożdżowe.A poza tym mają przecież tak wiele właściwości i dobrych składników,że trudno mi się oprzeć.

mejgosia

7 lat temu

Bardzo bogate te migdały, ale ja niestety nie lubię ich smaku i zapachu! Toleruję jedynie w serniku odrobinkę olejku!

drobina

7 lat temu

Migdały są super! :). Mogłabym je jeść garściami. Szczególną słabość mam do batonów marcepanowych (robionych z migdałów).Uwielbiam także kosmetyki migdałowe:)

Mindi

7 lat temu

Bardzo lubię migdały,takie same do przegryzania ale także w ciastach czy do dekorowania potraw. I lubię czytać, że coś co się lubi jeść jest też zdrowe 🙂

dulcynea

7 lat temu

To ,że migdały są zdrowe i bardzo pożyteczne w naszej diecie ,wiem . I już od dziecka bardzo lubię jeść . Są bardzo dobre , można je spożywać na wiele różnych sposobów.

Danusiate

7 lat temu

Uwielbiam migdały 🙂 I uwielbiam czytać o tym, jakie są zdrowe, przynajmniej jeden bzik żywieniowy mam pozytywny 😉

Zostaw komentarz