Dieta Włącz do diety...

Zalety marchewki

zalety-marchewki

Marchewki były już znane i cenione w starożytności. Jednak dopiero w XIV wieku wyhodowano odmianę marchwi, którą znamy do dzisiaj. Dlaczego to warzywo jest tak popularne i lubiane?

Kopalnia witaminy A

Marchewka to prawdziwe bogactwo beta-karotenu, czyli witaminy A. W korzeniu marchwi zawarte jest 15 mg beta-karotenu. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki, ale to nie jedyne jego zalety. Witamina A ma zbawienny wpływ na nasze oczy – zapobiega pogarszaniu się wzroku. Jest też niezbędna dla zdrowia skóry.

Poprawia odporność naskórka na promienie UV, poprawia koloryt skóry i sprawia, że cera jest dłużej gładka oraz opóźnia procesy starzenia.

Inne wartościowe składniki odżywcze w marchewce

W marchwi występuje naprawdę dużo witamin: B1, B2, PP i KK oraz wiele mikroelementów: potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Dzięki obecności tych składników marchew przyczynia się do poprawy kondycji skóry, poprawia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom. Regularne jedzenie marchewki zmniejsza szanse zachorowania na raka wątroby.

Monika Witczak

Marchewki były już znane i cenione w starożytności. Jednak dopiero w XIV wieku wyhodowano odmianę marchwi, którą znamy do dzisiaj. Dlaczego to warzywo jest tak popularne i lubiane?

Marchewkowe dobrodziejstwa

Jedna marchewka to tylko 10 kalorii, dlatego jest bardzo dobra dla osób, które się odchudzają. Można ją jeść pod różną postacią i nigdy nie traci swoich zalet. Najlepiej spożywać ją na surowo lub w postaci soków. Ugotowana staje się lekkostrawna, dlatego mogą ją jeść nawet małe dzieci. Można także przygotowywać maseczki z marchwi, jednak nie można stosować ich za często, ponieważ wysuszają cerę.

Marchewka to nie tylko pyszne, ale także uniwersalne warzywo. Można je dodawać do wielu potraw, jeść na surowo lub pić sok z marchwi. Ma wiele zalet: potrafi leczyć oraz pielęgnować skórę.

Monika Witczak

Komentarze (11)

pati25

7 lat temu

Marchewka to również moje ulubione warzywko.Lubię ją i chrupać na surowo,i gotowną,i jako surówka.A ciasto marchewkowe jest po prostu pycha.Kiedyś często piłam sol ze świeżo wyciśniętej marchwi.

drobina

7 lat temu

W mojej kuchni marchewka jest na porządku dziennym. Najczęściej robię z niej przeróżne surówki do obiadu. Lubię też marchew gotowaną – kiedyś było to u mnie nie do pomyślenia:-X

elle@elle

7 lat temu

Ja slyszlalam i robilam ciasto marchewkowe bylo calkiem ,calkiem a moj piesio ja byl szczeniczkiem pilowal zabki wlasnie na marchewce i ja w calosci zjadal.

memorka

7 lat temu

Marchewkę wręcz uwielbiam-w każdej postaci! Dobrze że to warzywo jest tanie i łatwo dostępne. A teraz pytanie do Filo:ciekawa jestem, czy marchewka w Holandii jest owocem? Czytałam gdzieś, że marchewka w Unii jest owocem(sick), bo robi się z niej dżem.

Tess

7 lat temu

Dania bez marchewki nie miały by uroku i smaku. Bardzo lubię i dużo dodaję do dań. Choć najsmaczniejsza była taka prosto z ogródka, taka chrupiąca i soczysta (taka wytarta tylko chusteczką, i od razu zjedzona,, wiem, wiem, że to w tych czasach niedopuszczalne (devil) )

mejgosia

7 lat temu

Ja również uwielbiam marchewkę i jem ją kiedy tylko mogę!Chociaż przyznam,że mam małą traume, bo dawno temu gdy ją chrupałam na surowa, złamałam ząb ! Teraz raczej preferuję gotowaną, albo sok! A maseczkę też robiłam jako nastolatka do czasu aż mi coś nie wyszło i byłam cała w żółtych plamach! Pamiętam że miałam iść na 18 urodziny koleżanki i chciałam się troszkę podkolorować, no i nici z tego, bo zmyć się tego tak szybko nie dało!^_^

Mindi

7 lat temu

Nie wyobrażam sobie kuchni bez marchwi. Jest zdrowa i pyszna, jedyne warzywo, do którego nie trzeba przekonywać nawet niejadki 🙂 Maseczki nie robiłam… jeszcze 🙂

dulcynea

7 lat temu

O zaletach marchewki nikt nie musi mnie przekonywać:-X
Znam walory marchewki, mało teo lubię ją bardzo.
I spożywam w dużej ilości i w różnej postaci :gotowanej, surowej, soku . Stosuję takźe w formie maseczki na skórę twarzy:-X

Zostaw komentarz