Dieta Pij na zdrowie!

Wyciskaj na zdrowie

wyciskaj-na-zdrowie

Wiosna i lato to czas kiedy owoce smakują wyjątkowo. Wtedy tez mamy największą na nie ochotę. Świeżo wyciśnięte soki owocowe to pyszna alternatywa dla owoców zjadanych w całości. Jest to bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Świeże soki wzmocnią serce, obniżą ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawią trawienie czy zatrzymają biegunkę. Dobrze jest znać możliwości owoców, aby korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Oczywiście jedząc codziennie owoce i warzywa (najlepiej 5 razy dziennie) dostarczysz swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów, jednak w soku znajdziesz ich więcej. Wynika to z tego, że wartościowe części są zwykle otoczone włóknem, z którym nie zawsze potrafi poradzić sobie nasz układ pokarmowy.

Zacznij każdy dzień od świeżo wyciśniętego soku, a wkrótce zauważysz korzystne zmianyzarówno w swoim samopoczuciu, jak i wyglądzie.

Pyszny i zdrowy

Aby sok był zawsze smaczny i zdrowy, musisz przestrzegać kilku zasad:

1. Owoce i warzywa muszą być dobrej jakości. Nie kupuj produktów nadpsutych, poobijanych i takich, które straciły swój naturalny kolor.

2. Najlepsze są owoce dojrzałe – można z nich wycisnąć więcej soku. Dojrzałe owoce są też bogatsze w witaminy i składniki odżywcze.

3. Bardzo dobrze, gdy owoce i warzywa pochodzą z naturalnych upraw. Jeśli nie masz własnego ogrodu, kupuj produkty na bazarku, a nie w supermarkecie. Owoce, które trafiają do wielkich sklepów, zwykle uprawiane są na skalę przemysłowa i często pokryte są niezauważalną warstwą wosku i chemikaliów.

4. Wyciśnięty sok najlepiej jest pić od razu. Jeśli musisz go przechować dłużej, wstaw do lodówki w szczelnie zamkniętym naczyniu.

5. Sok pij powoli. Delektuj się każdym łykiem. Nie schładzaj go ani nie podgrzewaj.

Pyszne koktajle na:

  • Sprawne myślenie:

– 2 pomidory – 6 liści czerwonej kapusty – ćwiartka dużego ogórka

  • Stres:

– 125 g kapusty włoskiej – ćwiartka buraka – 4 pomidory
Lub: – jabłko – 125 g czarnych porzeczek

  • Zmęczenie:

– brzoskwinia – banan – 175 g truskawek – 115 ml mleka

  • Dobry sen:

– pomarańcza – 175 g malin

Drogie Panie, czy macie swoje specjalne przepisy na pyszne, owocowe koktajle?

Zuzanna Górka

Komentarze (11)

Aneczka2015

7 lat temu

Nie mam sokowirówki i soków nie robię ale za to robię różne owocowe koktajle- uważam,że są jeszcze zdrowsze niz soki ponieważ zawierają więcej błonnika.

pati25

8 lat temu

Koktajl na piękną cerę
Zmiksuj ćwierć szklanki soku ze świeżych pomidorów, łyżkę stołową soku cytrynowego i szklankę maślanki. Włóż kilka kostek lodu i dobrze wymieszaj
Koktajl na szczupłą sylwetkę
Obierz dwie marchewki, pomidora i jabłko. Zmiksuj je z selerem naciowym (jedna łodyga), połową czerwonej, słodkiej papryki, dwoma łyżkami zielonej pietruszki, ząbkiem czosnku i łyżką szczypiorku; dodaj kropelkę sosu tabasco. Udekoruj zieloną pietruszką.

pati25

10 lat temu

Koktajl owocowy
400 ml chłodnej zielonej herbaty, najlepiej liściastej herbaty japońskiej bez dodatków
duża pomarańcza bezpestkowa
2 mandarynki
1/2 awokado
2 kiwi
łyżka cukru brzozowego

Owoce obierz.
Zmiksuj z cukrem, podziel na dwie porcje.
Jedną pij rano, drugą wieczorem.

pati25

10 lat temu

Przepis na nalewkę malinową
Składniki:
ok. 2 kg świeżych malin
0,7 kg cukru lub pół litra miodu
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki

Sposób przygotowania

Do wyrobu nalewki nadają się wyłącznie owoce w pełni dojrzałe, najlepiej świeżo zebrane z krzaka; w żadnym wypadku nie można użyć spleśniałych albo zdradzających oznaki porażenia chorobami. Już niewielka domieszka zepsutych owoców będzie wyczuwalna w gotowym napoju. Idealnym surowcem są maliny dzikie, leśne, zawierające znacznie więcej substancji aromatycznych, niż odmiany uprawne. Jednak także owoce zebrane w ogrodzie czy kupione na targu nadają się do przygotowania trunku. Maliny układamy w słoju warstwami, przesypując często cukrem i wystawiamy na słońce. Możemy też użyć do tego celu miodu. Gdy owoce puszczą sok, słoj chowamy w cień i zalewamy nastaw spirytusem (rozcieńczonym do 70% alkoholu). Po upływie tygodnia dolewamy pół litra wódki i odstawiamy na trzy tygodnie. Płyn filtrujemy, używając np. papierowego filttru do kawy, albo lejka wyłożonego warstwą gazy. Klarowną ciecz przelewamy do butelek, chowamy do piwnicy

pati25

11 lat temu

Koktajl jogurtowy

– 450 ml jogurtu naturalnego bez cukru (może być też maślanka lub kefir)
– 100 ml mleka
– 3/4 szklanki jagód lub czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
– 1 brzoskwinia
– pół cytryny
– listki mięty

Świeże jagody lub porzeczki dokładnie opłukac (mrożone należy wcześniej rozmrozic). Brzoskwinię umyc, usunąc pestkę, pokroic na kawałki. Owoce wrzucic do kubka miksującego, dodac jogurt, mleko i sok z cytryny. Całośc zmiksowac

summer

11 lat temu

Luiza – ja też wolę zjeść! Kalorii w sumie chyba tyle samo, a przy okazji chyba owoce i warzywa mają więcej wymiatacza – błonnika niż soki z nich wyciśnięte! No i nie chciałoby mi się wyciskać 😉

irysek7

11 lat temu

Ja bardzo często wyciskam (tzn. sokowirówka, nie ja) sok z marchwi i korzenia pietruszki. Sok z zielonych warzyw typu ogórek, kapusta w ogóle mi nie smakuje- wolę je w całości 🙂
Jeśli chodzi o owoce to przeważnie jabłka i pomarańcze razem lub osobno.
Nie sądziłam, że sok z pomarańczy i malin może być koktajlem na dobry sen… wydawało mi się że cytrusy powinno spożywać się rano aby dodać sobie energii.

ell@

11 lat temu

Ja latem wyciskam :), albo robię koktajle owocowo-jogurtowe.
A zimą lubię soki warzywne lub warzywno owocowe. Sok pomidorowy z odrobiną tabasco – mniam. Marchewka z selerem – mniam 🙂

Iva.

11 lat temu

Ja bardzo lubie seler z jablkiem. Przepuszczam w sokowirowce selery z jablkami. Taki soczek jest po prostu przepyszny i zdrowy.

Zostaw komentarz