Właściwości czosnku
Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych naturalnych środków stosowanych w walce z przeziębieniem i różnego rodzaju infekcjami. Bardzo często określa się go mianem „naturalnego antybiotyku” i nie ma w tym żadnej przesady – jego bakteriobójcze właściwości potwierdzono bowiem w licznych badaniach naukowych.

Czosnek jest rośliną o bardzo szerokich i dobrze udokumentowanych właściwościach leczniczych, które wykraczają daleko poza zwykle zwalczanie przeziębień. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe i wirusobójcze. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, chroni organizm przed toksycznymi związkami i zapobiega cukrzycy. Więcej informacji na temat niezwykłych właściwości leczniczych czosnku można znaleźć na poniższej infografice.

Właściwości czosnku – infografika

Właściwości czosnku – infografika

Ponadto czosnek wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe.  Świadczą o tym liczne testy przeprowadzane na zwierzętach. Ale nie tylko. Jedno badanie przeprowadzone było na ludziach i potwierdziło, że metformina (popularny lek dla cukrzyków) w połączeniu z czosnkiem jest w stanie skuteczniej obniżyć poziom cukru we krwi niż farmaceutyk stosowany samodzielnie. Istnieją także badania, które wskazują, że czosnek może mieć zastosowanie w przeciwdziałaniu insulinoodporności.

Jakie składniki są odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości czosnku?

Czosnek jest wartościowym źródłem wielu bioaktywnych substancji. Są nimi między innymi:

  • Polisacharydy;
  • saponiny;
  • związki fenolowe;
  • ajoen;
  • alliina;
  • allicyna;
  • siarczek diallilu;
  • trisiarczek diallilu;
  • disiarczek diallilu;
  • witamina B6;
  • witamina B1;
  • mangan;
  • selen;
  • wapń;
  • potas;
  • żelazo;
  • miedź;
  • witamina C;
  • selen;
  • błonnik;
  • fosfor.

Co zrobić, aby zniwelować przykry zapach czosnku?

Nie ulega wątpliwości, że spożywanie czosnku może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. Dla wielu osób problemem będzie jednak przykry zapach z ust. Jak temu zapobiec? Jednym ze sposobów niwelowania nieprzyjemnego czosnkowego odoru, jest spożywanie tego warzywa razem z dużą ilością natki pietruszki.

Innym sposobem na poradzenie sobie z przykrym zapachem jest także kiszenie czosnku – dzięki procesowi fermentacji staje się on o wiele łagodniejszy zarówno w smaku, jak i zapachu. Wzrastają także jego walory prozdrowotne.

Jakie właściwości ma kiszony czosnek?

Kiszony czosnek jest przede wszystkim świetnym źródłem dobroczynnych bakterii. Jego spożywanie pozytywnie wpływa więc na mikroflorę jelitową, która jest niezwykle istotna dla zdrowia całego naszego organizmu. Istnieją także badania sugerujące, że ekstrakty z kiszonego czosnku mogą wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej oraz wspomagać leczenie łagodnych zaburzeń wątroby.

Źródło grafiki: https://zielonazasada.pl/kiszony-czosnek/