wielkanocne wypieki

Kolorowe mazurki, babki i babeczki to słodkości, które przygotowujemy na święta Wielkanocne. Zachwycają smakiem i swoim wyglądem. Wielkanocne wypieki to coś, czego nie może zabraknąć na naszym stole.

Najlepsze wielkanocne wypieki

Każde święta mają przypisane tradycyjne potrawy. Na Wielkanoc, obok barszczu białego czy jajek, nie brakuje pysznych słodkości. Wielkanocne wypieki to podstawa świątecznego stołu. Sprawdzone przepisy pozwolą na przygotowanie pysznych mazurków, bab oraz babeczek, idealnych do koszyczka.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 500 g masy kajmakowej
  • dżem morelowy
  • płatki migdałowe
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Mąkę, razem z masłem cukrem i jajkiem zagniatamy na kruche ciasto. Wałkujemy ciasto na prostokąt i zawijamy lekko brzegi. Pieczemy kruchy spód przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzony blat smarujemy kilkoma łyżkami dżemu morelowego. Na to nakładamy masę kajmakową. Mazurek ozdabiamy płatkami migdałów i skórką pomarańczową.

Babka wielkanocna

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • sok i skórka starta z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, dodajemy sok i skórkę z cytryny i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do nich przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia a potem masło. Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy na babkę z kominem. Babkę pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Babeczki do koszyczka

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

wielkanocne wypiekiMąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem foremek na babeczki. Pieczemy je około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe babeczki możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć je cukrem pudrem. Tak przygotowane będą idealne do wielkanocnego koszyczka.

Katarzyna Antos