ABC Odżywiania Dieta

Warzywa vs. przesilenie jesienno-zimowe

warzywa-vs-przesilenie-jesienno-zimowe

Czujesz spadek mocy? Szaruga za oknem zachęca cię bardziej do zawinięcia się w koc niż do aktywności? Perspektywa zbliżającej się zimy nastraja cię lekko sentymentalnie? Chrup marchewkę!

W czym tkwi sekret?

Na przygnębienie najlepiej działa podwyższenie poziomu witaminy A, B, C i E w organizmie. Ważne są również niektóre minerały np.: potas, żelazo, cynk, wapń, fosfor i magnez. Te składniki są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Które warzywa dodają energii?

Głównymi generatorami energii są marchew, seler, kapusta i ogórek. Zaleca się je w każdej postaci jednakże najskuteczniejsze są świeżo wyciskane soki z surowych warzyw. Najlepsze i najbardziej odżywcze są natychmiast po wyciśnięciu.

Mira Starobrzańska

Czujesz spadek mocy? Szaruga za oknem zachęca cię bardziej do zawinięcia się w koc niż do aktywności? Perspektywa zbliżającej się zimy nastraja cię lekko sentymentalnie? Chrup marchewkę!

Sposób na miłość

Warzywa, o których mowa, są składnikami afrodyzjaków znanych już w starożytności. Tajemnica tkwi nie tylko w witaminach, lecz także w olejkach eterycznych pobudzających krążenie i wzmagających witalność.

Do dzieła!

Nie dajmy się jesieni. Sokowirówki w ruch. Wyciskamy soki, robimy warzywne koktajle, desery i nalewki. Dwa razy dziennie. Codziennie!

Mira Starobrzańska

Komentarze (10)

drobina

8 lat temu

Summer, wiem, że chodzi tu o surową kapustę, ale ja z uwagi na niedoczynność tarczycy muszę ograniczać spożywanie niektórych surowych warzyw np. kapusty, kalafiora czy brukselki. Warzywa te zawierają substancje wolotwórcze, które ograniczają przyswajanie jodu z pożywienia, a przy niedoczynności tarczycy trzeba zwiększyć podaż jodu. Wiem, że bigosik mi w tym nie pomaga, ale lubię kapustę a gotowana przynajmniej nie szkodzi, bo nie jest tak wielką zaporą dla jodu.
Jeśli już jestem przy kapuście, to przypomniały mi się szkolne lata. Często po lekcjach, w drodze do domu, kupowałyśmy z koleżanką pół kilograma kapusty kiszonej. Potem idąc do domu wcinałyśmy ją ze smakiem. Tym sposobem droga do domu, zamiast 15-tu minut, trwała godzinę. To były cudowne czasy, a smak tej kapusty pamiętam do dziś.

marianna

8 lat temu

JA tez robie soki od lat. Uwielbiam je, do niektorych dodaje natke pietruszki – orzezwia podwojnie. No i mam swoje tajemne przepisy na nalewki.

Annagata

8 lat temu

Mam sokowirówkę i uwielbiam marchew,a zwłaszcza świeży sok.Ale naleweczką tez nie pogardzę.Ostatnio dostałam nalewkę malinową i nalewkę z pestek czereśni.Coś wspaniałego!!!Polecam!Oczywiście przypuszczam,że nie umywa się do nalewki z wiści,ale zawsze to coś!

GloriaVictis

8 lat temu

Podobno wg przepisów jeśli jest słowo „sok” to to z urzędu wyklucza konserwanty i inne dodatki. (Ostatnio oglądałam program „wiem co jem”, odcinek o sokach- dlatego taka mądra jestem ;-))

summer

8 lat temu

Bigosik smaczny jest, ale to chyba nie o gotowaną kilka godzin kapustę chodzi w artykule;). Mi nie smakuje surowa kapusta. Ogórki dodają energii? Coś zupełnie nowego dla mnie, pierwsze słyszę! Soki z marchwi piję, ale gotowe kupuję, bo leniuszek ze mnie:(. Dla innych leniuszków mam informację, że soki w kartonach w Biedronce i Tesco są równie wartościowe, tzn. bez konserwantów i sztucznego dziadostwa, jak inne, droższe, wystarczy udać się do dyskontu i poczytać. Niemniej namawiam do samodzielnego przyrządzania soków, bo ich wartość odżywcza jest nieporównywalna do tych przecierowych pasteryzowanych.

pati25

8 lat temu

Jaki fajny artykuł.Bardzo lubię te warzywa,które dodają energii.Bigosik najlepiej 1-2 dnia.A sok z marchwii kiedyś piłam codziennie.Świeżo wyciśnięty.W TV słyszałam,że picie 1 szklanki soku z marchwi dziennie zapobiega nowotworowi wątroby

drobina

8 lat temu

Na jesienno-zimowe dni często robię surówkę z marchewki i jabłka. Bardzo ją lubię i robię przy każdej okazji. Nie tylko do obiadu, ale jako dodatkowe danie.
Basiu! Dzisiaj też robię bigos. Ale będziemy naładowane energią!

basia4ab

8 lat temu

Bardzo dobry artykuł.Dobrze ze gotuję bigos,bo dowiedziałam się ze kapusta jest głównym generatorem energii.Aż się boję ile tej energii będę mieć, jak zjem bigosiku. Ja w okresie jesieni bardzo często robię soki z marchewki,selera,pietruszki,marchewki,buraczków. Robię dużo surówek z kiszonej kapusty. Bardzo lubię surówkę z selera naciowego, z dodatkami.Jedząc warzywa,owoce, nie zastanawiamy się jakie dobrodziejstwa kryją w sobie.Dopiero czytając taki artykuł, mamy pełny obraz, walorów jakie zawierają w sobie warzyw i owoców.Basia

Zostaw komentarz