ABC Odżywiania Dieta
Warzywa vs. przesilenie jesienno-zimowe

Czujesz spadek mocy? Szaruga za oknem zachęca cię bardziej do zawinięcia się w koc niż do aktywności? Perspektywa zbliżającej się zimy nastraja cię lekko sentymentalnie? Chrup marchewkę!
W czym tkwi sekret?
Na przygnębienie najlepiej działa podwyższenie poziomu witaminy A, B, C i E w organizmie. Ważne są również niektóre minerały np.: potas, żelazo, cynk, wapń, fosfor i magnez. Te składniki są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Które warzywa dodają energii?
Głównymi generatorami energii są marchew, seler, kapusta i ogórek. Zaleca się je w każdej postaci jednakże najskuteczniejsze są świeżo wyciskane soki z surowych warzyw. Najlepsze i najbardziej odżywcze są natychmiast po wyciśnięciu.
Mira Starobrzańska
Czujesz spadek mocy? Szaruga za oknem zachęca cię bardziej do zawinięcia się w koc niż do aktywności? Perspektywa zbliżającej się zimy nastraja cię lekko sentymentalnie? Chrup marchewkę!
Sposób na miłość
Warzywa, o których mowa, są składnikami afrodyzjaków znanych już w starożytności. Tajemnica tkwi nie tylko w witaminach, lecz także w olejkach eterycznych pobudzających krążenie i wzmagających witalność.
Do dzieła!
Nie dajmy się jesieni. Sokowirówki w ruch. Wyciskamy soki, robimy warzywne koktajle, desery i nalewki. Dwa razy dziennie. Codziennie!
Mira Starobrzańska
« Co mnie czeka na rozmowie kwalifikacyjnej?
Luk2012
9 lat temu
Ja tam wolę pyszne soki warzywne na zimno:) Korzeń pietruszki wspaniale współgra z cytryną:) polecam:)
drobina
9 lat temu
Summer, wiem, że chodzi tu o surową kapustę, ale ja z uwagi na niedoczynność tarczycy muszę ograniczać spożywanie niektórych surowych warzyw np. kapusty, kalafiora czy brukselki. Warzywa te zawierają substancje wolotwórcze, które ograniczają przyswajanie jodu z pożywienia, a przy niedoczynności tarczycy trzeba zwiększyć podaż jodu. Wiem, że bigosik mi w tym nie pomaga, ale lubię kapustę a gotowana przynajmniej nie szkodzi, bo nie jest tak wielką zaporą dla jodu.
Jeśli już jestem przy kapuście, to przypomniały mi się szkolne lata. Często po lekcjach, w drodze do domu, kupowałyśmy z koleżanką pół kilograma kapusty kiszonej. Potem idąc do domu wcinałyśmy ją ze smakiem. Tym sposobem droga do domu, zamiast 15-tu minut, trwała godzinę. To były cudowne czasy, a smak tej kapusty pamiętam do dziś.
marianna
9 lat temu
JA tez robie soki od lat. Uwielbiam je, do niektorych dodaje natke pietruszki – orzezwia podwojnie. No i mam swoje tajemne przepisy na nalewki.
Annagata
9 lat temu
Mam sokowirówkę i uwielbiam marchew,a zwłaszcza świeży sok.Ale naleweczką tez nie pogardzę.Ostatnio dostałam nalewkę malinową i nalewkę z pestek czereśni.Coś wspaniałego!!!Polecam!Oczywiście przypuszczam,że nie umywa się do nalewki z wiści,ale zawsze to coś!
GloriaVictis
9 lat temu
Podobno wg przepisów jeśli jest słowo „sok” to to z urzędu wyklucza konserwanty i inne dodatki. (Ostatnio oglądałam program „wiem co jem”, odcinek o sokach- dlatego taka mądra jestem ;-))
stazyz
9 lat temu
Hmmm mnie zaintrygowały te nalewki…
summer
9 lat temu
Bigosik smaczny jest, ale to chyba nie o gotowaną kilka godzin kapustę chodzi w artykule;). Mi nie smakuje surowa kapusta. Ogórki dodają energii? Coś zupełnie nowego dla mnie, pierwsze słyszę! Soki z marchwi piję, ale gotowe kupuję, bo leniuszek ze mnie:(. Dla innych leniuszków mam informację, że soki w kartonach w Biedronce i Tesco są równie wartościowe, tzn. bez konserwantów i sztucznego dziadostwa, jak inne, droższe, wystarczy udać się do dyskontu i poczytać. Niemniej namawiam do samodzielnego przyrządzania soków, bo ich wartość odżywcza jest nieporównywalna do tych przecierowych pasteryzowanych.
pati25
9 lat temu
Jaki fajny artykuł.Bardzo lubię te warzywa,które dodają energii.Bigosik najlepiej 1-2 dnia.A sok z marchwii kiedyś piłam codziennie.Świeżo wyciśnięty.W TV słyszałam,że picie 1 szklanki soku z marchwi dziennie zapobiega nowotworowi wątroby
drobina
9 lat temu
Na jesienno-zimowe dni często robię surówkę z marchewki i jabłka. Bardzo ją lubię i robię przy każdej okazji. Nie tylko do obiadu, ale jako dodatkowe danie.
Basiu! Dzisiaj też robię bigos. Ale będziemy naładowane energią!
basia4ab
9 lat temu
Bardzo dobry artykuł.Dobrze ze gotuję bigos,bo dowiedziałam się ze kapusta jest głównym generatorem energii.Aż się boję ile tej energii będę mieć, jak zjem bigosiku. Ja w okresie jesieni bardzo często robię soki z marchewki,selera,pietruszki,marchewki,buraczków. Robię dużo surówek z kiszonej kapusty. Bardzo lubię surówkę z selera naciowego, z dodatkami.Jedząc warzywa,owoce, nie zastanawiamy się jakie dobrodziejstwa kryją w sobie.Dopiero czytając taki artykuł, mamy pełny obraz, walorów jakie zawierają w sobie warzyw i owoców.Basia