Przeciw naturze – Dario Bressanini i Beatrice Mautino

Od pewnego czasu można zaobserwować dość mocne trendy w odżywianiu, które ogarnęły cały świat. Gluten traktuje się jako truciznę, która zagraża naszemu zdrowiu i życiu. Żywność ekologiczna wydaje się panaceum na wszelkie problemy. Natomiast GMO wciąż budzi głęboki niepokój. Przeciw naturze to książka, która ma na celu rozprawić się z popularnymi mitami. Autorzy, Dario Bressanini oraz Beatrice Mautino, bazują na wiedzy naukowej oraz konkretnych badaniach.

Jak gluten z bohatera stał się wrogiem?

Gluten, niegdyś uchodził za powód do dumy i chluby, producenci makaronów reklamowali je w XIX wieku jako idealne dla cukrzyków oraz osób niedożywionych, gdyż charakteryzują się wysoką zawartością tej mieszaniny białek. Dziś taki zapis na opakowaniu uchodziłby za antyreklamę. Modna jest bowiem dieta bezglutenowa, na którą decyduje się coraz więcej osób. Tak naprawdę wiele osób nie wie, czym jest gluten. Jednak unika go, utożsamiając go z trucizną, która negatywnie oddziałuje na ich organizm. W rzeczywistości gluten jest mieszaniną białek, które łączą się z wodą i cząsteczkami dwutlenku węgla, odpowiadając tym samym za strukturę ciasta oraz jego wzrost.  Gluten występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie. W związku z tym, iż mąkę pszenną oraz żytnią wykorzystuje się do wielu wypieków, jest szeroko rozpowszechniony na półkach sklepowych. Niektórzy ludzie cierpią na celiakię, czyli nietolerancję glutenu.  Spożywanie tej mieszaniny białek prowadzi u nich do przewlekłego stanu zapalnego jelit, co skutkuje zmniejszeniem powierzchni wchłaniania składników odżywczych i może prowadzić np. do anemii. Alergia na gluten, to silna reakcja układu immunologicznego, który nie działa prawidłowo, dlatego traktuje gluten jako potencjalne zagrożenie i postanawia je zwalczyć.  Jedynie osoby, u których zdiagnozowano celiakię oraz alergię na gluten, powinny przejść na dietę eliminacyjną. Większość populacji jest zdrowa i może spożywać gluten. Unikając go, narażamy się na niedobory wielu składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, które naturalnie występują w pszenicy i życie.

Co stoi za popularnością diety bezglutenowej?

Dlaczego gluten jest dziś obwiniany o trądzik, problemy z koncentracją, nadwagę i niedowagę? Za dietą bezglutenową stoją dziś bowiem ogromne pieniądze. Istnieją pewne grupy, które zarabiają na tym, że ludzie zaczynają bać się glutenu. Przez to, że jest on postrzegany jako trucizna, można sprzedać więcej produktów bezglutenowych, które nie należą do najtańszych. Niemniej ludzie nie zamierzają oszczędzać na zdrowiu.

Czy żywność GMO jest szkodliwa?

Wiele osób podchodzi nieufnie do GMO, czyli organizmów modyfikowanych genetycznie. Czy rzeczywiście jest się czego bać? Wszystko zależy od tego, w jakim kierunku zmierzają modyfikacje genetyczne. Podstawowe zasady dziedziczenia Mendla sprawiły, że rolnicy zaczęli krzyżować ze sobą różne zboża i rośliny, uzyskując od czasu do czasu takie, które lepiej dostosowują się do danego klimatu lub dają większe plony. W rezultacie zwiększyły się możliwości rolnictwa, to zaczęło radzić sobie z wyżywieniem ludzi na całym świecie.  Niektóre odmiany zbóż powstawały w wyniku tradycyjnych krzyżówek genetycznych, inne pozyskiwano w wyniku napromieniowania, które prowadzi do spontanicznych mutacji. Większość z nich jest letalna, ale niektóre kończą się stworzeniem lepszej odmiany zbóż czy roślin uprawnych.  Napromieniowanie kiełków pszenicy nie czyni roślin z niej uzyskanych szkodliwych dla naszego życia i zdrowia. Tym, na co powinniśmy zwrócić uwagę, jest raczej tworzenie roślin odpornych na środki ochrony roślin, gdyż wówczas można stosować je w uprawach rolnych, a szkodliwe chemikalia z nich pochodzące kumulują się w plonach, które następnie trafiają na nasz stół.

Obalanie mitów na temat żywności

Przeciw naturze to książka, która w przystępny sposób rozprawia się z wieloma mitami nt. żywności. Zwraca uwagę na to, że tradycyjne rolnictwo nie pozwoliłoby dziś wyżywić wszystkich mieszkańców globu. Jego możliwości są bowiem mocno ograniczone. Siłą rzeczy musimy tworzyć nowe gatunki roślin, biorąc pod uwagę zmieniające się warunki klimatyczne.  Zboża muszą przetrwać wiatry i deszcze.  To właśnie stworzenie we Włoszech pszenicy, która dojrzewa przed falą upałów, jest stosunkowo niska i odporniejsza na wiatr, sprawiło, że kraj ten przestał importować pszenicę w tak dużych ilościach na początku XX wieku.

Przeciw naturze to książka popularnonaukowa, która została napisana przystępnym językiem. Dlatego każdy, nawet osoba, która nigdy nie studiowała biotechnologii, zrozumie informacje, które chcą nam przekazać autorzy – Dario Bressanini oraz Beatrice Mautino. Przeciw naturze ukaże się na polskim rynku 27 stycznia nakładem Wydawnictwa Literackiego.