Natura i eko Teraz EKO

Uprawy ekologiczne

uprawy-ekologiczne

Choć wymagają dużego nakładu pracy, dają wspaniałe i zdrowe plony. Ekologiczne gospodarstwa są u nas coraz bardziej popularne! Czy wiesz jak rozpoznać żywność z ekologicznych upraw?

Ekologicznie znaczy naturalnie

Można w dużym uproszczeniu powiedzieć, że ekologiczne uprawy to powrót do rolnictwa naturalnego, którym zajmowali się nasi przodkowie. Nie ma tu miejsca na sztuczne nawozy, biologiczną ingerencję w nasiona a nawet nadmierne wykorzystanie ciężkiego sprzętu. Wszystko odbywa się w zgodzie z naturą, z wykorzystaniem sił przyrody i z pomocą człowieka.

Ekologiczne uprawy kontra konwencjonalne rolnictwo

Dzisiejsze uprawy rolne coraz bardziej przypominają wielkie chemiczne laboratorium. Począwszy od modyfikowanych nasion, poprzez sztuczne środki ochrony roślin przed szkodnikami i chwastami, a skończywszy na wielkich maszynach używanych do wszystkich prac polowych. Z jednej strony zyskaliśmy wspaniałe produkty – większe ilości plonów, dorodniejsze zbiory, nowe gatunki odporne na choroby. Z drugiej strony wszystko odbywa się kosztem przyrody oraz samego człowieka. Okazuje się, że na stosowaniu konwencjonalnego rolnictwa cierpi nie tylko natura (rzeki ulegają skażeniu, gleby stają się mniej płodne), ale również zdrowie ludzi. Alternatywą okazują się uprawy ekologiczne, czyli po prostu tradycyjne i naturalne rolnictwo.

M. Witczak

Choć wymagają dużego nakładu pracy, dają wspaniałe i zdrowe plony. Ekologiczne gospodarstwa są u nas coraz bardziej popularne! Czy wiesz jak rozpoznać żywność z ekologicznych upraw?

Zasady ekorolnictwa

Uprawy ekologiczne to szansa dla rolników o mniejszych areałach z terenów nieskażonych przemysłowo. Największe znaczenie dla ekoproduktów ma jakość. To dla niej podporządkowuje się wszystkie zasady w gospodarstwie. Oczywiście ziarna i pasze muszą być naturalnych odmian, wolne od modyfikacji genetycznych. Stosuje się tzw. płodozmian, czyli kilkuletnią rotację produkcji rolnej. Panuje zasada stałego podwyższania żyzności gleby przez płytkie oranie, głębokie spulchnianie ziemi i ograniczanie ingerencji ciężkich maszyn.

O wiele bardziej polega się na pracy ludzkich rąk (np. wyrywanie chwastów). Ponadto stosowane są naturalne nawozy organiczne (obornik, kompost, gnojówka, nawozy zielone, nawozy mineralne) oraz wykorzystuje się naturalne nawodnienie.

Ekologiczne produkty z certyfikatem

Każde gospodarstwo prowadzące ekologiczne uprawy musi być oznaczone odpowiednim certyfikatem ekorolnictwa. Wiąże się to ze spełnianiem szeregu wymagań i regulacji, które są potwierdzane kontrolami z Jednostki Certyfikującej Ministerstwa Rolnictwa oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jeśli gospodarstwo spełnia wszystkie standardy, na jego wyrobach widnieje odpowiedni certyfikat „Produkt ekologiczny”.

Człowiek i natura

W ekorolnictwie bardzo dużą rolę odgrywa człowiek – im więcej naturalnej pracy włoży w uprawy, tym lepszej jakości będą produkty. To właśnie przez ogromny nakład pracy, jaki trzeba włożyć w ekologiczne uprawy, plony najczęściej są niższe o 1/3 w stosunku do konwencjonalnych zbiorów. Z kolei ceny, jakie uzyskuje się za wysokojakościowe produkty są 2-3-krotnie wyższe. Mimo tak wysokich cen zainteresowanie uprawami ekologicznymi rośnie z roku na rok.

M. Witczak

Komentarze (6)

hallina

7 lat temu

To trochę zazdroszczę-ja tak miałam kiedy żyli rodzice-wszystko miałam z domowego ogródka.Niestety te dobre czasy się skończyły i teraz wszystko kupuję-dlatego staram się kupowac świadomie i mam nadzieję,że to się opłaca-lepiej zjeśc mniej,zle zdrowo

drobina

7 lat temu

Śmiało mogę powiedzieć, że mam ekologiczne gospodarstwo. Na mojej działce nie stosujemy żadnych oprysków do warzyw i owoców. Od czasu do czasu kupujemy tylko obornik i podobne jak Mejgosia robimy opryski z pokrzyw. Co z tego, że nasz sąsiad z działki ma pomidory 3 razy większe od naszych (ciągle je „dokarmia” jakimiś świństwami), jak ohydnie smakują. Próbowałam – nie da się ich jeść, a po trzech dniach pękają, jak nadmuchany (sfermentowany) balon.
Nie mogę się już doczekać truskawek, papryki i pomidorów, czy pachnacych ogórków. Moje plony może nie są tak okazałe, ale jak smakują???

mejgosia

7 lat temu

ja mam ekologiczne warzywa i owoce ze swojego ogródka. Ale tak właściwie to nie mam pewności, bo jednak nasion sama nie produkuję, tylko kupuje gotowe. No moze oprócz koperku, bo sam sie rozsiewa! Moi sąsiedzi podpieraja sie chemicznymi nawozami i opryskami, mają piękne warzywa, nie takie jak moje, ale ja wole te moje! opryskuje równiez np. koperek ale oprysk robie z pokrzyw, jest to i trucizna na mszyce i nawóz pełen wszelkiej dobroci!

hallina

7 lat temu

Może jednak jeśli te ekologiczne produkty będa stawały się coraz bardziej popularne i dostępne- to z biegiem czasu mają szansę stac się tańsze- poza tym jednak ja będę upierała się,ze zdrowie najważniejsze-jeśli teraz przyoszczędzimy to za kilka lat więcej zapłacimy u lekarza,w aptece-bo wiadomo,że ta chemia prędzej czy póżniej/myślę,że prędzej/odbije się na zdrowiu i tak zataczamy błędne koło-tańsza „nieekologiczna żywnośc”-więcej problemów ze zdrowiem-więcej wydaję na leki…

pauzka

7 lat temu

Wszyscy bez wyjątku, mając do wyboru zdrową ekologicznie żywność
chcielibyśmy ją spożywać. Wytworzenie takiej żywności jest bardzo drogie
jak napisał autor ,być może i przybywa kupujących taką żywność ale niestety
większości nie będzie na nią stać nigdy. Realnie moim zdaniem ludzie pieniędzy
mają coraz mniej, bo zjadają ich koszty utrzymania te nie dotyczące żywności.
Emeryt, który ma tak niewielką emeryturkę chętnie jadłby ekologiczne pomidorki jednak zadowoli się tymi z hipermarketu w cenie promocyjnej bo
musi mieć środki na wcale nie tańsze leki.Ekologia w każdej dziedzinie
życia jest na pewno lepsza i dla człowieka i dla środowiska, ale tak
rozpędzona maszyna ”chemiczna” jest nie do zatrzymania.

hallina

7 lat temu

Też słyszałam o tym,że koncerny wytwarzające miliony kosmetyków rocznie wytwarzają preparaty mechanicznie brodukują również miliony śmieci.W związku z tym tak ważne jest produkowanie ekologicznych produktów-chodzi o wykorzystanie składników ,które pochodzą z natury,ale są biodegradowalne i powszechnie dostępne.Chodzi o to,aby przy ich pozyskiwaniu nie niszczyc przyrody np.nie wycinac drzew czy nie wyjaławiac gleby przez zbyt intensywną uprawę,a podczas przetwarzania rośliny w substancję aktywną ograniczyc powstawanie produktów ubocznych.Dzięki tzw,chemii zielonej mamy np odmładzający proksylan,wyciąg z kory dębu,Bardzo skuteczny składnik przeciwzmarszczkowy,który został wykorzystany w kosmetykach.arto więc spojrzec wszechstronnie na korzyści z ekologicznych produktów-i dla zdrowia,i dla urody i dla środowiska

Zostaw komentarz