Dieta

Tofu – orientalny przysmak na 4 sposoby, który odmieni Twój niedzielny obiad

makaron razowy z tofu

Odżywiasz się zgodnie z zasadami wegetarianizmu, dlatego na Twoim stole często króluje tofu? Jeżeli masz już dość sera sojowego w klasycznym wydaniu, wcale nie jesteś skazany na monotonię. Inspiracją może być jedzenie typu chińczyk z dostawą do domu albo inne orientalne dania. Poznaj sprawdzone przepisy.

Tofu to wyrób sojowy – produkt, który często wykorzystywany jest w kuchni orientalnej. Z uwagi na swoje wartości odżywcze, nierzadko stosowany jest w diecie wegetariańskiej jako zamiennik mięsa bogatego w białko. Zaletą tego produktu są nie tylko walory zdrowotne, ale przede wszystkim uniwersalność zastosowania. Tofu można przyrządzić na wiele sposobów, czego przykładem jest m.in. jedzenie typu chińczyk zamawiane z dostawą pod wskazany adres. Ponadto świetnie smakuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

  • Dyniowa tarta z tofu

W tym daniu tofu doskonale sprawdzi się jako zamiennik sera żółtego.

Składniki:

  • gotowe ciasto kruche
  • pół kostki naturalnego tofu
  • mały pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 szklanki dyni piżmowej startej na tarce
  • kilka sztuk pieczarek
  • przyprawy do smaku.

Formę do tarty wysmaruj olejem kokosowym. Wyłóż ciasto i podziurkuj widelcem, a następnie podpiecz chwilę w piekarniku. Wyłóż dynię, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Starte tofu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Wyłóż na sam wierzch tarty. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180oC.

  • Makaron razowy z tofu

To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zaspokoi głód na długi czas.

Składniki:

  • 250 g makaronu razowego
  • kostka tofu
  • garść liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku.

Ugotuj makaron. Na patelni podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i kawałki tofu. Dopraw solą. Dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj.

  • Zapiekanka z warzywami

W związku z tym, że tofu doskonale zastępuje ser, możesz przygotować smaczną i pożywną zapiekankę warzywną.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kostka tofu.

Warzywa pokrój w kostkę. Smaż przez ok. 30 minut na rozgrzanej patelni. Pod koniec dodaj pokruszone tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dopraw orientalnymi przyprawami. Włóż do rozgrzanego piekarnika (180oC) na ok. 15 minut.

  • Warzywa azjatyckie z tofu

To bardzo szybkie i nieskomplikowane danie, które świetnie sprawdzi się w roli orientalnego obiadu.

Składniki:

  • mrożona mieszanka azjatyckich warzyw
  • kostka tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kiełki fasoli
  • garść sezamu
  • sos chili.

Na patelni podsmaż warzywa mrożone. Dodaj sos sojowy i chili. Dorzuć kawałki tofu i smaż przez kilka minut. Podawaj z kiełkami fasoli i sezamem.

Szukasz jeszcze innych pomysłów? Zamów jedzenie typu chińczyk z dostawą pod wskazany adres. Orientalne dania będą doskonałą inspiracją do stworzenia niedzielnego obiadu z tofu w roli głównej.

Tekst partnera

Komentarze (4)

Mindi

1 rok temu

Lubię tofu, od czasu do czasu kupuję. Nie znam tych potraw, bardzo smakowicie brzmi opis, myślę, że w najbliższy weekend wypróbuję jeden z nich 🙂

Zostaw komentarz