Kampania społeczna „Pij mleko! Będziesz wielki” wciąż pozostaje w pamięci wielu Polaków, pomimo iż zakończyła się w 2011 roku. Akcja miała na celu zachęcenie dzieci do spożywania nabiału, który stanowi bogate źródło białka i wapnia. Wspomniany składnik mineralny odgrywa kluczową rolę w budowie mocnych kości, co jest szczególnie istotne w przypadku dorastających dzieci i młodzieży. Szklanka mleka to jednak za mało, jak wynika z przeprowadzonych badań, 87% dorosłych kobiet w Polsce nie dostarcza swojemu organizmowi wystarczających ilości wapnia wraz z pożywieniem (Dżygadło i Łepecka-Klusek 2012). Ile wapnia potrzebuje organizm?
Szklanka mleka nie dla wszystkich
Wśród produktów bogatych w wapń wymienia się m.in. nabiał, jarmuż, brokuły i tofu (Wieczorek-Chełmińska 2012). Choć dietetycy zachęcają do spożywania wyrobów mlecznych, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na włączenie ich do swojego menu. Szacuje się, że 25% dorosłych Polaków boryka się z nietolerancją laktozy (Mattar i in. 2012). Jest to przypadłość, która wiąże się z tym, iż organizm nie jest w stanie rozłożyć cukru mlecznego na cukry proste (glukozę i galaktozę), ponieważ nie wytwarza dostatecznych ilości enzymu o nazwie laktaza. W rezultacie osoba dotknięta nietolerancją laktozy odczuwa dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunki. Niestety, nawet człowiek, który przez większość swojego życia dobrze tolerował mleko, z czasem może zacząć borykać się z nietolerancją laktozy. Ponadto część osób musi zrezygnować z nabiału ze względu na alergię na białka mleka. Z kolei produkty roślinne (brokuły, jarmuż) nie są aż tak bogate w wapń jak mleko.
Jaką rolę pełni wapń w organizmie?
Wapń pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Ten składnik mineralny nie tylko wpływa na kształtowanie masy kostnej, ale też odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, przemianach metabolicznych i skurczach mięśni. W sytuacji, gdy nie dostarczamy organizmowi wystarczających ilości wapnia wraz z pożywieniem, dochodzi do pobierania tego składnika mineralnego z kości. Organizm musi bowiem zapewnić prawidłowy przebieg najważniejszych procesów życiowych. W przeciwnym wypadku, gdyby doszło do zranienia, niedostateczna ilość wapnia w przestrzeni międzykomórkowej mogłaby doprowadzić do silnego krwawienia (Stryer i in. 2009).
Ile wapnia potrzebuje organizm?
Zapotrzebowanie na wapń kształtują różne czynniki, zależy ono m.in. od wieku i przemian, jakie zachodzą w organizmie. Kobiety w ciąży potrzebują więcej wapnia niż ich rówieśniczki, które nie spodziewają się dziecka (wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia). Z kolei panie w wieku okołomenopauzalnym borykają się ze spadkiem syntezy estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych, które odgrywają kluczową rolę w procesie odkładania wapnia w kościach. Ich niedostateczna ilość znajduje odzwierciedlenie w ubytku masy kostnej. U kobiet w okresie okołomenopauzalnym wynosi on 2-3% w skali roku, co stanowi duży wzrost, biorąc pod uwagę fakt, iż po 30. roku życia ubytek masy kostnej wynosi od 0,2% do 0,5% rocznie (Janiszewska i in. 2015).
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia zarówno kobiety po menopauzie, jak i osoby dorosłe po 65. roku życia powinny dostarczać swojemu organizmowi 1500 mg wapnia dziennie. W przypadku pań spodziewających się dziecka i karmiących piersią zalecane dzienne spożycie wapnia waha się od 1200 do 1600 mg. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje dorosłym dostarczanie organizmowi 800-1000 mg wapnia dziennie. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży powinno znaleźć się 800-1250 mg wapnia dziennie.
Dodatkowe źródła wapnia – dlaczego warto je wprowadzić?
Z publikacji naukowych wynika, iż przeciętna Polka dostarcza swojemu organizmowi wraz pożywieniem 500 mg wapnia dziennie (Sewerynek i Stuss 2015). Ilość ta nie zaspokaja dziennego zapotrzebowania, co w połączeniu ze spadkiem syntezy estrogenów w okresie okołomenopauzalnym, prowadzi do ubytku masy kostnej. W celu zniwelowania skutków tego niekorzystnego zjawiska należy zapewnić organizmowi odpowiednią podaż wapnia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wprowadzenie do codziennej diety dodatkowego źródła wapnia.
Przykładem produktu, który może stanowić dodatkowe źródło wapnia jest suplement diety VITRUM® Osteo. Zawiera on wapń pozyskiwany z muszli ostryg morskich, które kilka tysięcy lat temu przyswajały i wbudowywały w struktury swoich muszli wapń pochodzący z krystalicznie czystych wód oceanów. Wysoką jakość i czystość wapnia wchodzącego w skład VITRUM® Osteo potwierdzają badania przeprowadzone przez dwa niezależne amerykańskie laboratoria. Na korzyść wyżej wspomnianego suplementu diety przemawia też zawartość witaminy D3. Odgrywa ona istotną rolę w przyswajaniu wapnia. Niestety, u Polek ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne obserwuje się niedostateczną ilość witaminy D. Jest ona syntetyzowana w naszej skórze przy udziale promieni słonecznych. Organizm może wytwarzać wystarczające ilości witaminy D jedynie od końca kwietnia do początku września. Aby synteza zachodziła efektywnie, między godziną 10 a 15, czyli w czasie, w którym głównie przebywamy w pracy, powinniśmy wystawić 18% powierzchni skóry na 20-minutowe działanie promieni słonecznych (Płudowski i in. 2012). Od września do kwietnia, jak również późną wiosną i latem, gdy nie możemy przebywać na słońcu między 10 a 15, konieczna jest suplementacja witaminy D. W tym celu można sięgnąć po VITRUM® Osteo, który zawiera 800 j.m. witaminy D3, 500 mg wapnia i 200 mg magnezu. Stosowanie produktów bogatych w te trzy składniki rekomenduje m.in. Polskie Towarzystwo Reumatologiczne (Lorenc i in. 2013).
Ile wapnia jednorazowo przyswaja organizm?
Kobietom po menopauzie, które powinny dostarczać organizmowi 1500 mg wapnia dziennie, zaleca się przyjmowanie 2 tabletek VITRUM® Osteo dziennie po posiłku (1 tabletka po śniadaniu i 1 tabletka po obiedzie). Nie należy naraz przyjmować obydwu tabletek, ponieważ jednorazowo organizm może przyswoić tylko 500 mg, dlatego rekomenduje się przyjmowanie go w dawkach dzielonych.
VITRUM® Osteo możesz wygrać w naszym konkursie. Dla autorów najciekawszych przewidziano 15 Kuponów Premiowych Sodexo o wartości 300 zł, 120 osób zostanie natomiast nagrodzonych suplementem diety VITRUM® Osteo (60 tabletek). Więcej informacji nt. konkursu znajdziesz na stronie http://vitrumosteo.menopauza.pl/konkurs-na-wiersz/
Bibliografia
- Dżygadło i Łepecka-Klusek, Zastosowanie niektórych substancji mających wpływ na obrót kostny, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 2, 125-130
- Janiszewska M., Kulik T., Dziedzic M., Żołnierczuk-Kieliszek D., Barańska A., Osteoporoza jako problem społeczny – patogeneza, objawy i czynniki ryzyka osteoporozy pomenopauzalnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96 (1), 106-114
- Lorenc R., Głuszko P., Karczmarewicz E., Misiorowski W., Księżopolska-Orłowska K., Franek E., Horst-Sikorska W., Jabłoński M., Jaworski M., Katra B., Męczekalski B., Pluskiewicz W., Przedlacki J., Skalska A., Więcek A., Zalecenia postępowania diagnostycznego i leczniczego w osteoporozie – aktualizacja 2013, Medycyna Praktyczna, wydanie specjalnie, Reumatologia 1/2013
- Płudowski P., Kryśkiewicz E., Karczmarewicz E., Zasady suplementacji i standardy oceny zaopatrzenia organizmu w witaminę D w świetle jej działania plejotropowego, Postępy Nauk Medycznych, t. XXV, nr 3, 2012, 265
- RejaneMattar, Daniel Ferraz de Campos Mazo, Flair José Carrilho, Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors, „Clinical and Experimental Gastroenterology”, 5, 2012
- Sewerynek E., Stuss M., Miejsce wapnia i witaminy D3 w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, Świat Medycyny i Farmacji 5 (168), 2015
- Stryer L., Berg J. M., Tymoczko J. L., Biochemia, Warszawa, PWN, 2009, wyd. 4
- Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w osteoporozie, PZWL, 2012
Tekst sponsorowany
Nie piję mleka w ogóle , bo nie lubię , źle toleruję.
Ale piję kefiry i jogurty oraz spożywam sporo serów twarogowych , warzyw szczególnie brokułów.
Suplementuje wit D3 .
Sądzę , że to wystarczy 🙂
Ja też nie piję w ogóle mleka, wolę mleczne wyroby fermentowane, bo jednak w moim wieku szklanka mleka to godzina wyjęta z życia i spędzona w toalecie.
Za mało piję mleka. Lubię mleko ale nie czuję się po nim zbyt dobrze. Muszę zacząć łykać suplementy bo dużo wapnia jest potrzebne.
Ja łączę suplementy z wapniem z jogurtami naturalnymi. Niestety, mleka moje jelita nie tolerują. Po jego wypiciu mam wzdęcia.
Ja w ogóle muszę uważać z nabiałem ze względu na nerki, ale może w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie odpowiedniego suplementu z wapniem?
Okazuje się, że za mało dostarczam organizmowi wapnia. Przy diecie bardzo trudno dostarczyć wszystkich potrzebnych mikroelementów. Będę zjadała więcej jogurtów i serów ale to pewnie będzie jeszcze mało, dołączę suplementy z wapniem i witaminą D3.
W ogóle zastanawiałam się kiedyś, co jeść, aby niczego mi nie zabrakło. I chyba musiałabym udać się do dietetyka, bo samemu trudno wszystko rozplanować tak, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na wszystkie mikro- i makroelementy.
W ogóle nie wyobrażam sobie życia bez nabiału, ale zdaję sobie sprawę, że mimo wszystko mogę nie pokrywać dziennego zapotrzebowania na wapń.
Mam nadzieję,że dostateczną ilość wapnia dostarczam mojemu organizmowi.Codziennie jem jogurt,piję kefiry,łykam suplementy z wapniem
Na ogół jem przynajmniej kubek jogurtu dziennie, ale nigdy się nie zastanawiałam, ile zawiera on wapnia. Możliwe, że wcale nie dbam o kości tak bardzo, jak mi się wydawało.
Dowiedziałam się, że mój organizm potrzebuje naprawdę solidnej porcji wapnia, trzeba będzie pomyśleć nad suplementacją.
Zastanawiam się nad jakimś suplementem bo po przeczytaniu tego artykułu zaczęłam się zastanawiać czy rzeczywiście mój organizm ma odpowiednia ilość wapnia.