Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Smaczne i zdrowe pikantne zupy

smaczne-i-zdrowe-pikantne-zupy

Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?

Pożywne zupy gotowali już neandertalczycy! Wtedy do gotowania używano dołków wykopanych w ziemi i wyłożonych zwierzęcą skórą. Do środka wlewano wodę, dodawano składniki, a gotowano dzięki włożonym do środka rozgrzanych w ognisku kamieni.

W Polsce zupy pojawiły się w XIII wieku. Dawniej były one pokarmem biednych, ale przez lata zyskały na znaczeniu i dziś są jednym z podstawowych dań obiadowych. Polacy spożywają każdego roku kilka miliardów litrów zup!

Zalety zup

Zupy cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Oto, dlaczego:

  • są łatwe i szybkie do przygotowania,
  • stanowią zdrowy, pełnowartościowy posiłek,
  • są lekkostrawne,
  • dzięki odpowiedniemu doborowi składników mogą być niskokaloryczne lub wysokokaloryczne,

  • są sycące i szybko zaspokajają głód dzięki składnikom takim jak: ziemniaki, kasza, ryż czy makaron,
  • dostarczają organizmowi wody i gaszą pragnienie,
  • są tanie – często można je przyrządzić z niewielu składników,
  • są różnorodne – od słodkich do pikantnych, z mięsem lub bez, rzadkie lub gęste, z dodatkami bądź bez dodatków – każdy znajdzie dla siebie odpowiednią zupę.

Sabina Sosnowska

Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?

Skład zupy

Zupa składa się zazwyczaj z:

  • wywaru (wody, w której gotuje się składniki używane do przyrządzenia konkretnej zupy, np. mięso, kości, warzywa),
  • składnika głównego (który nadaje zupie smak, zapach i charakter),
  • podprawy (czyli mleko z mąką lub śmietana),
  • części treściwej (makaronu, ryżu, kaszy)

Pikantne zupy

Osoby, które lubią konkretny, ostry smak, także i w świecie zup znajdą coś dla siebie. Pikantność zupy zależy od składników i przypraw do niej dodawanych. Takie wypalające buzię zupy polecane są w chłodne dni, gdyż doskonale rozgrzewają.

W naszym klimacie początkowo ostrość zupy uzyskiwało się poprzez dodanie czosnku lub chrzanu. Ostre przyprawy przywędrowały do nas z krajów o cieplejszym klimacie: są to papryka, pieprz, curry, imbir. Gorące przyprawy mają zazwyczaj właściwości odkażające, dlatego stosowane były nie tylko jako przyprawa, ale również jako lekarstwo.

Sabina Sosnowska

Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?

Pikantna zupa hiszpańska – przykładowy przepis

Składniki:

  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasolki,odsączona
  • 4 ząbki czosnku,posiekane
  • 3-4 ziemniaki,
  • 4 pikantne kiełbaski peperoni, pocięte na plasterki,
  • włoszczyzna,
  • przecier pomidorowy,
  • bulion warzywny lub mięsny,
  • 2 liście laurowe,
  • oregano,
  • szczypta ostrej czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Usmaż na oliwie czosnek, cebulę i kiełbaski. Przygotuj bulion, dodaj do niego warzywa i ziemniaki, na koniec wrzuć przecier pomidorowy oraz podsmażone wcześniej składniki. Dorzuć przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i podduś, aż wszystko będzie miękkie. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Smacznego!

Sabina Sosnowska

Komentarze (6)

Inga

8 lat temu

Lubię zupy i to chyba wszystkie jak leci,no może z wyjątkiem owocowej i mlecznej,brrr!Czasem coś wymyślam sama,czasem posiłkuje się jakimś przepisem.Ale najbardziej odpowiadają mi te „babcine”,które pamiętam z dzieciństwa.Moja babcia fenomenalnie gotowała i te smaki zostały mi w pamięci.Jednak nie gotuję zup pikantnych.Nie lubię ostrych smaków.

pati25

8 lat temu

Talerz dobrej zupki.Mmm,pycha.Zupy gotuję 2 razy w tygodniu bo bardzo wszyscy lubimy.Ja uwielbiam pomidorową,fasolową oraz białą zupę z klopsikami gotowanymi.Także zupa mleczna z makaronem jest tą za którą przepadam

sara

8 lat temu

prawdziwym smakoszem zup jest mój mąż,więc gotuję je w szczególności dla niego,dla mnie może ich nie być,ale gotować zupy bardzo lubię

Mindi

8 lat temu

W mojej kuchni gotuję często zupy. Czasami jest to jedynie pierwsze danie a czasami jako główne danie z wkładką. Sama lubię łagodne zupy jak rosół czy krupnik ryżowy ale dla rodziny robię ostre kapuśniaki krupnikiz kaszy czy żurek pikantny,

drobina

8 lat temu

Podoba mi się ten zupkowy artykuł, tym bardziej, że lubię zupy. Na pierwszym planie zawsze będzie u mnie rosół. W chłodne zimowe dni gotuję krupnik, pomidorową, grochową…pewnie wypróbuję hiszpańską.
Teraz czekam na wiosnę i nowalijki z mojej działki do wiosennych zup warzywnych. 🙂

Zostaw komentarz