Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Rodzaje sałaty – cz.1

rodzaje-salaty-cz-1

Nadchodzi sezon na świeżą sałatę. Warto poznać jej wszystkie zalety. Czy znasz wszystkie odmiany i rodzaje sałaty?

Zalety sałaty

Sałata to lekka, niskokaloryczna przekąska o bardzo wartościowym składzie. Zawiera wiele cennych witamin: A, E, D, C, witaminy z grupy B, a także inne składniki odżywcze – żelazo, wapń, magnez, mangan, potas, sód, fosfor, fluor, jod i kwas foliowy. Poza tym liście sałaty zawierają antyoksydanty (karetonoidy, flawonoidy, luteinę i zeaksantynę). Sałata wzmacnia układ nerwowy, wspomaga układ krążenia i układ trawienny (dzięki błonnikowi i celulozie), zapobiega nowotworowi okrężnicy. Oczywiście najzdrowsza jest sałata prosto z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych. Warto zapoznać się z różnymi rodzajami sałaty, aby wiedzieć, co kupować.

Sałata masłowa

Najbardziej rozpowszechniona w naszych kuchniach i najczęściej uprawiana w przydomowych ogródkach. To zielona sałata o dużych główkach i miękkich, luźno ułożonych liściach. W smaku bywa gorzkawa. Niezbyt szybko traci swoją świeżość, może być przechowywana w lodówce do tygodnia. Dobrze smakuje na surowo, jako dodatek do kanapek, z dodatkiem śmietany lub innych sosów czy jako składnik surówek ze świeżych warzyw.

Sałata lodowa

Druga, bardzo popularna w Polsce sałata. Ma jasnozielone, bardzo kruche liście. Z kształtu przypomina trochę kapustę. Ma łagodny, słodkawy smak i jest lekko chrupiąca. Długo zachowuje świeżość, dlatego nadaje się znakomicie do sałatek, które mogą dłużej postać, np. greckiej, z kurczaka, ze świeżymi warzywami, serami pleśniowymi itp.

M. Witczak

Nadchodzi sezon na świeżą sałatę. Warto poznać jej wszystkie zalety. Czy znasz wszystkie odmiany i rodzaje sałat?

Sałata rzymska

Ma długie, mięsiste, ciemnozielone lub żółtozielone listki o mocno uwidocznionych nerwach. Z wyglądu przypomina nieco kapustę pekińską – ma zwarte, podłużne główki. Sałata rzymska jest w smaku słodka. W wersji żółtozielonej jest bardzo delikatna, a w wersji ciemnozielonej zawiera znacznie więcej witamin. Nadaje się do gotowania i najlepiej smakuje duszona lub w gęstym sosie. Może też być podana na surowo, jako dodatek do sałatki.

Sałata dębolistna

To sałata o charakterystycznych, bordowych i pofalowanych liściach. Jest delikatna w smaku, o nucie lekko orzechowej. Można dodawać ją do innych sałat albo podawać z sosem winegret, sosem
śmietanowym lub w kompozycji z serami. Sałata dębolistna ma też duże walory dekoracyjne, choć jest bardzo nietrwała – zachowuje świeżość tylko przez 1-2 dni.

Lollo roso

Lollo również należy do sałat dekoracyjnych, ze względu na swoje bardzo pokarbowane liście o brązowych końcach. W przeciwieństwie do sałaty dębolistnej, długo utrzymuje świeżość – nawet do tygodnia. Sałata lollo ma bardzo specyficzny smak i twarde liście, więc nie każdemu przypadnie do gustu.

M. Witczak

Komentarze (6)

aneczka

10 lat temu

Najlepiej lubię sałatę masłową, którą robię tradycyjnie ze śmietaną i pomidorkami,również dodaje do kanapek. Najlepsza jest o tej porze roku.

Annagata

10 lat temu

Lubie sałatę pod wszelakimi postaciami.Kanapki zaraz inaczej smakują,a ze śmietana do schaboszczaka-wybornie!
Mieszkając we Włoszech jadałam tak zwaną verdurę.To prawdopodobnie jest ta sałata,o której mowa w artykule-rzymska.Tyle,że tej sałaty jest wiele odmian i robi się ją na wiele sposobów,także gotując,a później prużąc na oliwie z oliwek z czosnkiem.

filodendron

10 lat temu

Najbardziej lubie sałatę lodową,jest taka chrupka i pyszna,gdy się doda do niej jeszcze pokrojone owoce – to super sałatka,nie próbowałam dębowej,może się mylę,ale już z wyglądu wydaje mi się ,że nie jest tak chrupka jak lodowa.

pati25

10 lat temu

Sałata ma bardzo dużo cennych właściwości dlatego warto aby często gościła na naszych stołach.Najczęściej u mnie jest sałata masłowa i lodowa.Dodaję ją do kanapek,spożywam ze śmietaną.Dodaję też do sałatek.O innych rodzajach sałat nie słyszałam

drobina

10 lat temu

Uwielbiam sałatę lodową, którą dodaję ją do wielu różnorodnych sałatek. Za sałatą dębolistną nie przepadam – pewnie z powodu jej nietypowej „urody”.

Zostaw komentarz