espresso

Kawa musi być! Zapach kawy o poranku to jedna z przyjemniejszych chwil. Wiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej małej czarnej. Rodzajów tego słynnego płynu jest mnóstwo. Za co je kochamy i jak je odróżniamy?

Smak i aromat kawy

Zanim filiżanka kawy znajdzie się w naszej dłoni, cały jej proces produkcji musi przejść wiele etapów, przy których pracują tysiące ludzi. Kwa rośnie na drzewach, więc jest zbierana manualnie lub mechanicznie. To w jaki sposób odbywa się ta czynność, warunkuje jej jakość. Dlatego kawa lepszej jakości zawsze będzie droższa. Ziarna poddaje się procesowi sortowania, suszenia oraz palenia. Aromat i smak, który uzyskujemy jest związany ze stopniem jej palenia. Polacy wybierają głównie średnie mieszanki, ale Włosi, którzy jak nikt inny znają się na kawie, gustują w najmocniejszych, czyli w najbardziej palonych ziarnach. W zależności od stylu zaparzania czy podawania, mamy różne rodzaje kawy.

Espresso

Espresso to błędnie uznawana za najmocniejszą kawa. Ten rodzaj zawiera najmniejszą ilość kofeiny, która wynosi tylko 57 mg. Wynika to z krótkiego czasu parzenia, który trwa 30 sekund. Esencja jest oleista. Posiada kremową piankę i podawana jest w małych porcjach. Inne rodzaje kawy pobudzą nas zdecydowanie bardziej. Espresso to kawa dla osób, które nie mają czasu a nie mogą obejść się bez tego czarnego płynu. We Włoszech równie popularne jest ristretto czyli espresso ze skróconym czasem parzenia do 15 minut, ponieważ Włosi nie mają czasu. Tym sposobem mogą chociaż zamoczyć usta w biegu.

Espresso macchiato

Macchiato jest przygotowywane na bazie espresso. Do naparu dodawane jest spienione mleko, przez co kawa staje się nieco łagodniejsza w smaku. Może być podawana w niewielkich filiżankach z porcelany lub białego szkła.

Cappucino

Cappucino również opiera się na bazie espresso, jak większość kaw. Dodaje się do niego ciepłe mleko i mleczną piankę, która często jest posypywana cynamonem lub startą czekoladą.  Według Włochów, cappucino wypija się tylko rano lub przed południem. Stanowi doskonałe uzupełnienie słodkiego śniadania. Cappucino podaje się w porcelanowych, pękatych filiżankach. To łagodna odmiana kawy, którą uwielbiają kobiety.

Caffe latte

Popularne latte to kawa z mlekiem, która jest bardzo popularna. Tradycyjnie serwuje się ją w wyższych naczyniach oraz szklankach, jednak we Francji, jest podawana  w filiżankach. Raczej podaje się ją na śniadanie. Francuzi piją latte, zajadając się słodkimi rogalikami.

Latte macchiato

Latte macchiato także ma swoich zwolenników. Kawa składa się z trzech warstw – melka, espresso oraz gęstej mlecznej piany. Na samo dno naczynia wlewa się mleko, następnie pianę a na końcu gorącą kawę. Latte macchiato podawane jest w wysokich szklankach, w których widać wszystkie warstwy napoju.

Frappe

kawa

Frappe to kawa mrożona, którą przygotowuje się z espresso, lodów oraz kostek lodu. Frappe często jest podawana z dodatkiem bitej śmietany. Jest szczególnie popularna podczas letnich dni.

Istnieje jeszcze wiele rodzajów kawy, o których można by pisać w nieskończoność. Przedstawione odmiany są jednym z najpopularniejszych na całym świecie. Po dawce takiej wiedzy nie pozostaje więc nic innego, jak przygotować sobie filiżankę ulubionej kawy.

Katarzyna Antos