grzaniec

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory jak aromatyczny grzaniec. Miłośnicy wina pokochają ten smak, a dzięki naszym przepisom, przygotują grzane wino bez żadnego problemu.

Grzane wino – zimowy napój

Grzaniec to nic innego jak grzane wino. Ten znany i lubiany napój przygotowuje się z czerwonego wina i dodatków w postaci korzennych przypraw oraz owoców. Plastry pomarańczy, mandarynek oraz goździki, cynamon czy miód to tylko niektóre z możliwych składników. Grzaniec najlepiej smakuje w okresie zimowo-świątecznym. Tym wspaniałym napojem uraczymy się nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech czy we Francji. Nie musimy jednak wyjeżdżać na świąteczny jarmark, ponieważ grzane wino przygotujemy samodzielnie w domu.

Grzaniec z pomarańczą i rodzynkami

Składniki:
0,5 l czerwonego wina
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
goździki
rodzynki
miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pomarańczę myjemy i polewamy wrzątkiem. Następnie kroimy ją na plastry. Wino wlewamy do rondelka, dodajemy rodzynki, goździki, cynamon i pomarańcze. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Wino możemy dosłodzić miodem. Przecedzamy przez sitko i podajemy w kubkach.

Świąteczny grzaniec

Składniki:
4 szklanki czerwonego wina
1 szklanka wody
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka soku ananasowego
2 laski cynamonu
2 pomarańcze
6 goździków
3 ziarenka ziela angielskiego
1/ 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do rondla wlewamy wodę, soki i cukier. Dodajemy przyprawy i sól. Skórkę z pomarańczy kroimy w cienkie paski i wrzucamy do rondla. Mieszamy, doprowadzając do wrzenia i gotując przez 15 minut. Po odcedzeniu podajemy jeszcze gorące wino.

Grzane wino z mandarynkami

grzaniec

Składniki:
2 butelki czerwonego wina
2 mandarynki
1 cytryna
15 goździków
1 laska cynamonu
nieduży kawałek imbiru
150 g cukru

Przygotowanie:
Ścieramy skórkę z mandarynek. Owoce kroimy, a w kawałki wciskamy goździki. Do garnka przekładamy mandarynki oraz skórkę z nich. Ścieramy także skórkę z cytryny i dodajemy przekrojoną na dwie części cytrynę oraz imbir. Do wszystkiego dodajemy laskę cynamonu, cukier i wlewamy wino. Podgrzewamy aż wino będzie gorące. Podajemy po odcedzeniu.

Katarzyna Antos