domowe pączki

Przed nami Tłusty czwartek – najbardziej kaloryczny dzień w roku. Z tej okazji prezentujemy najlepsze przepisy na domowe pączki.

Czas na pączki

Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek karnawału. W ten wyjątkowy dzień na naszych stołach królują różnego rodzaju pączki. Dawniej zajadano się nadziewanymi plackami lub pączkami z orzechami, które miały przynieść szczęście i pomyślność. Dziś w cukierniach nie brakuje pączków, ale właśnie w tej jeden czwartek zjadamy ich najwięcej. Największą popularnością cieszą się te tradycyjne – z konfiturą z róży i polewą z lukru. Choć w sklepach dostaniemy pączki z serem, budyniem czy czekoladą, pyszne słodkości możemy przygotować samodzielnie. Domowej roboty pączki z pewnością zachwycą swoim smakiem i szybko znikną z talerza.

Domowe pączki z nadzieniem

Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 g masła
100 g cukru
250 ml mleka
4 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka spirytusu
ulubiony dżem lub konfitura
olej

Przygotowanie:
Ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami mąki i drożdżami, przygotowując zaczyn. Odstawiamy go do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło. Na parze ubijamy żółtka i jajko razem z cukrem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, następnie wlewamy zaczyn, masę jajeczną oraz masło. Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec spirytus. W razie potrzeby dosypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę lub blat. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na połowę wyciętych krążków nakładamy konfiturę i przykrywamy pozostałymi, zalepiając brzegi. Tak przygotowane pączki pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pączki smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju. Po wyciągnięciu z tłuszczu wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który zbierze nadmiar oleju. Gotowe wypieki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Mini pączki

Składniki:
250 g serka homogenizowanego naturalnego
1,4 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru do dekoracji
1/2 łyżeczki przypraw korzennych
olej

Przygotowanie:

pączki
Jajka miksujemy z serkiem i cukrem. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko dokładanie. W garnku rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy małe pączki i smażymy je na złoty kolor w oleju. Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Ciepłe pączki obtaczamy w cukrze, wymieszanym z ulubionymi przyprawami. Tego typu pączki świetnie smakują z cynamonem.

Katarzyna Antos