proteiny-czym-naprawde-sa

Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Kto z nas nie lubi domowego twarożku, kremowego jogurtu, jajecznicy, czy kurczaka? Białka znajdziemy w pysznych produktach, które często goszczą na naszym stole. Dlaczego białka są tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Funkcje białka:

  • zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała – stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała,
  • są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek,

  • są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego
  • organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów,
  • białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych,
  • są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych,
  • biorą udział w odtruwaniu organizmu.

Zuzanna Górka