ABC Odżywiania Dieta

Proteiny – czym naprawdę są?

proteiny-czym-naprawde-sa

Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Kto z nas nie lubi domowego twarożku, kremowego jogurtu, jajecznicy, czy kurczaka? Białka znajdziemy w pysznych produktach, które często goszczą na naszym stole. Dlaczego białka są tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Funkcje białka:

  • zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała – stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała,
  • są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek,

  • są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego
  • organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów,
  • białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych,
  • są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych,
  • biorą udział w odtruwaniu organizmu.

Zuzanna Górka

Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Zapotrzebowanie na białko

Białka powinny dostarczać 10-14% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinno to być białko pełnowartościowe zawierające 8 niezbędnych aminokwasów.
Warto mieć świadomość, że gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się tragiczna w skutkach).

Gdzie znajdziesz białko?

Proteiny powinny znaleźć się na naszym talerzu kilka razy dziennie. Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. wapnia w mleku, a żelaza i cynku w czerwonym mięsie.

Najlepszym źródłem białka są następujące produkty:

  • mięso drobiowe (kurczak, indyk bez skóry),
  • cielęcina,
  • chuda wołowina,
  • ryby,
  • chude lub półtłuste sery twarogowe,
  • jogurty, kefiry, chude mleko,
  • białko jaja,
  • pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, ryż,
  • warzywa strączkowe (groch, fasola), bób, soja.

Zuzanna Górka

Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Kontrowersyjne białko?

Zwykliśmy mówić, że „nie samym chlebem żyje człowiek”, to samo tyczy się białka. Jest zdrowe i ważne, jednak spożywanie tylko produktów proteinowych nie jest wskazane, wręcz groźne.

O białkach zrobiło się ostatnio bardzo głośno, z powody szalenie modnej na całym świecie diety Dukana, inaczej nazywanej dietą białkową, lub dietą proteinową. Niewątpliwie fenomen tej diety polega na tym, że jest ona faktycznie skuteczna, czyli powoduje zmniejszenie się kilogramów i centymetrów, jednak dietetycy przestrzegają przed długotrwałym jej stosowaniem. Jedzenie samych białek jest po prostu niezdrowe i szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ musimy zaopatrzyć się w produkty ze wszystkich grup, czyli proporcjonalnie spożywać białka, węglowodany, tłuszcze, cukry, witaminy, minerały, błonnik.

Równowaga to podstawa – szczególnie w naszym codziennym menu.

Zuzanna Górka

Komentarze (4)

filodendron

11 lat temu

Moja dieta też jest urozmaicona, ale białka muszę jeść więcej .od dzieciństwa nie przepadam za mięsem i jajami ,pewnie dlatego często popadam w anemię.

pati25

11 lat temu

Z ciekawością przeczytałm artykuł.Moja dieta jest urozmaicona.Znajdują się w niej zarówno białka jak i tłuszcze,witaminy,węglowodany,cukkry.Jednak w odpowiednich proporcjach.A odnosząc się do diety Dukana to jest ona niebezpieczna dla naszego zdrowia.Oczywiście jeżeli stosujemy ją przez dłuższy czas.Było o niej niedawno bardzo głośno w TV

drobina

11 lat temu

W mojej diecie nie brakuje białka, ale pamiętam też o węglowodanach (może nawet za bardzo), tłuszczach, cukrach i witaminach niezbędnych dla organizmu. Dieta Dukana mi nie grozi – na szczęście!!! Wolę mieć więcej centymetrów „tu i ówdzie”, niż problemy ze zdrowiem spowodowane stosowaniem tej katorżniczej diety.

Giulia

11 lat temu

Proporcjonalnie spożywamy białka, węglowodany, tłuszcze, cukry, witaminy, minerały, błonnik itp, lecz przy spowolnionym metabolizmie – przybywa nam kg. Jak nie chcieć w ogóle, lub mniej jeść?

Zostaw komentarz