Produkty spożywcze o drażniącym zapachu

Niektóre osoby mają bardzo wyczulony nos i niektóre zapachy zwyczajnie im przeszkadzają. Przedstawiamy produkty spożywcze o drażniącym zapachu, które mogą powodować mdłości zwłaszcza w  środkach komunikacji miejskiej, gdzie jesteśmy zdani na swoje towarzystwo na bardzo małej powierzchni.

Masło

Prawdziwe masło ma dość intensywny zapach, który może irytować osoby o wrażliwym zmyśle powonienia. Tej woni nie da się pomylić z niczym innym. Staje się szczególnie intensywna, gdy przechowujemy kanapki w woreczku foliowym, który wzmacnia zapach.

Sery typu dojrzewającego

One również pachną bardzo intensywnie. W wyniku dojrzewania powstaje szereg związków lotnych, nie zawsze o przyjemnym zapachu. W rezultacie możliwy jest odbiór sera jako produktu psującego się o woni powodującej dyskomfort.

Czosnek

On ma naturalne właściwości antybiotyczne, które ograniczają namnażanie mikroorganizmów. Nic dziwnego, że zaleca się spożywanie czosnku w celu wzmocnienia swojej odporności. To popularne warzywo jest też wykorzystywane jako przyprawa w polskiej kuchni. Niestety, jego zapach jest intensywny, mało przyjemny i może zepsuć romantyczną atmosferę podczas randki.

Cebula

Podobnie jak czosnek wykazuje aktywność antybiotyczną, jest polecana w przypadku przeziębienia i gdy aura za oknem sprzyja infekcjom. Jej smak jest wyrazisty, dlatego też cebulę dodaje się do sałatek, pierogów i wielu popularnych dań. Swój nieprzyjemny zapach, podobnie jak czosnek, zawdzięcza związkom siarki. Jednorazowe mycie zębów i płukanie jamy ustnej specjalnym płynem nie rozwiązuje problemu po spożyciu cebuli czy czosnku.

Kawa

Ona także ma intensywny zapach, który dla części osób może być tak nieprzyjemny, iż może przyprawiać je o mdłości. Nie chodzi tu tylko o kobiety w ciąży. Po prostu część osób ma bardzo wyczulony węch i aromat kawy zwyczajnie je drażni.