Alternatywna medycyna Natura i eko

Por na przeziębienie

por-na-przeziebienie

Nie wszyscy wiedzą, że por jest nie tylko smacznym warzywem, ale także posiadającym liczne właściwości lecznicze. Warzywo to i jego zalety znane są na świecie już od starożytności, a w Polsce od średniowiecza.

Charakterystyka pora

Por należy do warzyw czosnkowatych. Z początku uważany był za pożywienie dla ubogich, ale kiedy pojawił się w menu francuskim, to od razu zyskał wielu zwolenników. Por jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale także posiada dużo wartości odżywczych.

Jest warzywem małokalorycznym, tak wiec polecany jest dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jest dobrym źródłem fosforu i wapnia, ale także potasu, fosforu, miedzi, manganu i magnezu. Por zawiera również witaminy: C, K i z grupy B: B1 i B6. Dodatkowo, ma kwas foliowy, karoten i kwas nikotynowy (choć ten ostatni w niewielkich ilościach).

Właściwości lecznicze pora

Por posiada bardzo liczne właściwości lecznicze. Dzięki witaminom i składnikom mineralnym w nim zawartym cechują go zdrowotne właściwości. Zalecany jest w czasie leczenia:

  • niestrawności,
  • zaparć,
  • wszelkich dolegliwości związanych z drogami moczowymi (z nerkami, z pęcherzem),
  • hemoroidów,
  • czyraków,
  • reumatyzmu,
  • wrzodów
  • przeziębienia

Sabina Sosnowska

Nie wszyscy wiedzą, że por jest nie tylko smacznym warzywem, ale także posiadającym liczne właściwości lecznicze. Warzywo to i jego zalety znane są na świecie już od starożytności, a w Polsce od średniowiecza.

Por polecany jest także osobom, które mają problem z otyłością (100 g pora to tylko 25 kalorii). Świetnie nadaje się na oczyszczenie organizmu ze zbędnych toksyn. Pomaga także w walce z różnymi zatruciami pokarmowymi, nawet tymi spowodowanymi samochodowymi spalinami, a nawet ołowiem.

Witamina A zawarta w porze wspomaga prawidłowy wzrost dzieci, witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie czerwonych krwinek, a także wspomaga leczenie niepłodności u mężczyzn.

Okłady z pora wspomagają gojenie się ran. W tym celu należy gotować w mleku liście z pora i z tak przygotowanych robić okłady.

Jedynie osoby mające kłopot z wątrobą powinny unikać pora, bowiem może on powodować wzdęcia.

Por na przeziębienie

O takich właściwościach pora wie niewiele osób, ale ci, którzy wiedzą i których dopadnie przeziębienie, zawsze wspomagają się porem podczas leczenia. Stosując por można szybko pozbyć się niechcianego przeziębienia, a wynika to z tego, że ma on silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartym w nim olejkom sulfidowym i związkom siarkowym.

Sabina Sosnowska

Nie wszyscy wiedzą, że por jest nie tylko smacznym warzywem, ale także posiadającym liczne właściwości lecznicze. Warzywo to i jego zalety znane są na świecie już od starożytności, a w Polsce od średniowiecza.

W czasie przeziębienia należy codziennie wypijać syrop z pora. 5 krojonych porów należy gotować tak długo, aż się rozpadną, a następnie trzeba je przecedzić i dodać troszkę miodu w celu polepszenia smaku. W razie przeziębienia należy wypijać pół szklanki syropu dziennie.

Nadeszła zima, a wraz z nią przeziębienie i kaszel. Polecam więc wypróbowanie wpierw naturalnych sposobów leczenia, a do takich picie syropu z pora, a także włączenie go jako stały dodatek do rozgrzewajacych zup. Sałatka z pora jest w dodatku bardzo smaczna, więc dobrze by bylo, gdyby por zagościł na naszych stołach nie tylko w momencie, kiedy zachorujemy.

Nie należy jednak zapominać, że nie jest on remedium na kazdą chorobę, a raczej bardziej zapobiega niż leczy. Jeśli objawy przeziębienia utrzymują się dłużej, niż parę dni albo się nasilą, należy udać się do lekarza. W żadnym razie nie należy leczyć się samemu.

Sabina Sosnowska

Komentarze (10)

mejgosia

11 lat temu

Cieszy mnie że por to taki wspaniały jest! Mam go sporo i bardzo go lubię , w przeciwieństwie do reszty rodzinki! Jest łatwy w przechowywaniu i doskonale rośnie w moim ogródku, sprzyja mu tam coś , bo zawsze ładnie wyrasta! A właśnie dzisiaj do obiadku podam surówkę z pora!

Mindi

11 lat temu

Ten artykuł to będzie przełom w mojej kuchni. Używałam pory tylko do przyrządzania zup. Teraz gdy jestem świadoma ile ma zdrowotnych właściwości zamierzam robić surówki, sałatki i inne dania, o których wcześniej tylko czytałam.

Margotka

11 lat temu

Też nie wiedziałam, żę ten zielony badylek ma tyle wspaniałych właściwości! A tak często traktowany jest jak gorszy kuzyn cebuli w naszych kuchniach… trzeba to zmienić!

pati25

11 lat temu

Dowiedziałam się wiele cennych informmcji o tym warzywku.Super dużo cennych właściwości ma ten por.Nawet pomaga na trudno gojące się rany.

sara

11 lat temu

Nie zdawałam sobie sprawy że por ma tyle cudownych właściwości,od dziś okażę większe zainteresowanie temu warzywku

sirena46

11 lat temu

Nie wiedziałam że por ma tyle właściwości leczniczych. Stosuję go w kuchni, ale po tym artykule zacznę go częściej używać.

drobina

11 lat temu

Ciekawy artykuł. Uwielbiam por. Robię z niego sałatki na wszelkie sposoby. Do zup też go nie żałuję 😉

dulcynea

11 lat temu

Interesujący artykuł, jak zawsze dowiedziałam się ciekawych rzeczy. Wiedziałam ,że por jest zdrowy ,ale o wszystkich jego właściwościach dopiero z artykułu.
Teraz jedząc sałatkę z porem będę zjadła samo zdrowie .
Dziękuję 🙂

Danusiate

11 lat temu

Ja też najbardziej lubię pory w sałatce. Ale nie wiedziałam, że są takie zdrowe – miła niespodzianka 🙂

Inga

11 lat temu

Nigdy nie zastanawiałam się nad tym,że por może mieć tyle dobroczynnych właściwości.W moim domu używa się go od zawsze i nie wyobrażam sobie bez niego wielu potraw.Szczególnie smakuje mi w naturalnej,nieprzetworzonej postaci,czyli w sałatce.Pychota!

Zostaw komentarz