Boże Narodzenie 2018

Polskie smaki – sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa

W święta Bożego Narodzenia, na stole nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki, której smak znają wszyscy Polacy. Sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na różne uroczystości, także na Boże Narodzenie. Jak ją przygotować?

Sałatka jarzynowa – niezapomniany smak

Czy wyobrażacie sobie imieniny cioci czy święta bez sałatki jarzynowej? Prosta, a zarazem wyjątkowa w smaku sałatka z gotowanych warzyw, jest flagową potrawą polskich uroczystości. Robiły ją nasze babcie i my także zajadamy się jarzynową sałatką. Na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot. Jakkolwiek byśmy jej nie nazwali, jej smak kojarzy każdy z nas. Przygotowanie sałatki wymaga czasu, ale dla tego efektu warto go poświęcić. Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia przygotujmy pyszną sałatkę, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje!

Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 1 seler korzeń
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • ogórki konserwowe (1 mały słoik)
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 cebuli (opcjonalnie)
  • natka zielonej pietruszki
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, ale zostawiamy w mundurkach. Gotujemy je w osolonej wodzie. Jarzyny, czyli pietruszkę, marchew i seler dokładnie myjemy i także gotujemy nieobrane. Gdy warzywa będą miękkie (nie mogą być przegotowane), odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, odcedzamy i także odstawiamy. W trakcie oczekiwania kroimy w drobną kostkę ogórki konserwowe. Warzywa obieramy, kawałek marchewki zostawiamy do dekoracji sałatki. Jarzyny kroimy w kostkę, to samo czynimy z jajkami. Odcedzamy na sitku groszek i marchewkę. Do sałatki możemy dodać drobno posiekaną cebulę, która zaostrzy jej smak, dodając odrobiny pikanterii. Do pokrojonych warzyw dodajemy groszek i marchewkę. Siekamy świeżą natkę pietruszki i łączymy ze składnikami. W sałatce jarzynowej nie może zabraknąć majonezu, więc dodajemy go do miski. sałatka jarzynowaSałatkę doprawiamy do smaku musztardą, solą oraz pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Sałatkę jarzynową odkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Ozdabiamy wierzch sałatki majonezem, marchewką i pietruszką. Podajemy ją ze świeżym pieczywem. Sałatka doskonale smakuje samodzielnie, jak również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin. Na świątecznie śniadanie czy kolację będzie idealna.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

pati25

3 lata temu

Jedyna sałatka,której nie lubię.Kupuję lub robię tak,że zamiast ziemniaków dodaję ryż i kawałeczki kurczaka.Pyszne 🙂

Mindi

3 lata temu

Kiedyś sałatka jarzynowa była robiona w moim domu bardzo często. Teraz robię tę sałatkę tylko na imieniny i na święta, ponieważ moja rodzina za nią średnio przepada i robię ją tylko dla siebie i dla gości. Ten przepis jest trochę inny, bardziej bogaty, ciekawa jestem czy moja rodzina bardziej polubi tę zdrową, polską sałatkę jarzynową.

Tess

3 lata temu

Sałatka jarzynowa to moja ulubiona potrawa. Robię ją nie tylko od święta. Często gotuję więcej warzyw w rosole aby potem zrobić taką sałatkę. Robię jej więcej niż dla jednej osoby a potem obdarzam ją moją siostrę gdy jadę w odwiedziny albo córki rodzinę.

Emilly27k

3 lata temu

Sałatka jarzynowa według podanego przepisu smakują najlepiej. Prosty przepis. Ilość marchewek większa , pietruszki czasem dodaje się 3. To jest prawdziwy kunsz dla smakosza sałatek. Obecnie są one unowocześniane o proste przepisy i dodatki. Np. sosy.

dulcynea

3 lata temu

Bardzo lubię sałatkę jarzynową i pamiętam ją już od dziecka na stole z okazji różnych uroczystości. Ale wtedy chyba za nią nie przepadałam , zaczęła mi smakować chyba od naszych imprez osiemnastkowych.
Teraz bardzo często gości na stole w święta , ale także raz na kwartał przyrządzam taką sałatkę , bo mąż bardzo lubi .

Danusiate

3 lata temu

Uwielbiam sałatki jarzynowe i rzeczywiście, nie może ich w Święta zabraknąć w moim domu. Oprócz takiej tradycyjnej, robię też sałatkę pieczarkową.

Zostaw komentarz