soja-bogactwo-fitoestrogenu

O dobroczynnych właściwościach soi wiedzą już dzisiaj nie tylko amatorzy zdrowego odżywiania i wegetarianie. Coraz szerzej mówi się o jej korzystnym wpływie na zdrowie także w kontekście kobiet przechodzących menopauzę – a to dzięki zawartości naturalnych fitohormonów. Skoro soja to niemalże samo zdrowie, jakie pyszności możemy z niej wyczarować, aby zbyt szybko nam się nie przejadła?

Soja zawiera wiele składników odżywczych, jest źródłem zdrowego białka i wielu aminokwasów, witamin z grupy B oraz dobrych kwasów tłuszczowych. Jest niskokaloryczna i obniża cholesterol dzięki zawartości saponiny. Przetwory sojowe są również bardzo cenione ze względu na obecność naturalnych fitoestrogenów, które pomagają kobietom walczyć ze skutkami menopauzy.

Soja na sklepowych półkach

Zwykle, kiedy myślimy o potrawach z soi, przychodzą nam do głowy wegetariańskie kotleciki albo sojowy serek tofu. Ale to nie wszystkie przetworzone postacie tej rośliny strączkowej, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Z ziaren soi robi się zdrowy olej, dobry do sałatek i smażenia (zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych). Innymi przetworami są pasta i sos, które stosuje się jako przyprawy, np. do sałatek, sosów, zup, mięs. Na sklepowych półkach znajdziemy także sojowy makaron, mąkę czy kaszę. Najpopularniejszymi produktami z ziaren soi są mleko oraz serek tofu. To doskonałe produkty dla osób, które nie tolerują laktozy. Są smaczne i zdrowe, niemal w ogóle nie różnią się od zwykłych przetworów pochodzenia mlecznego.

M. Witczak