serwetkowy-savoir-vivre

W myśl zasady, że „nie samym chlebem żyje człowiek” jedzenie to nie tylko spożywanie w dosłownym tego słowa znaczeniu. To cała sztuka kulinarna, oparta na doznaniach kulinarnych, wariacjach smakowym i wzrokowych, ale także na pięknym podaniu posiłków i przygotowaniu stołu, gdzie tak samo jak sztućce czy talerze ważne są serwetki.

Nawet codzienne danie może prezentować się elegancko, jeśli umiejętnie udekorujemy je serwetkami. To jak prezentuje się nakryty stół jest równie ważne jak to, co się na tym stole znajdzie.

Serwetkowy savoir vivre:

  • Kiedy nakrywamy do stołu, serwetkę kładziemy na talerzu (np. zwinięta w rulon) lub po lewej stronie nakrycia – tuż obok sztućców.
  • Gdy siadamy do stołu, rozwijamy serwetkę i rozkładamy ja na kolanach.
  • Podczas posiłku serwetka służy nam do delikatnego wycierania ust i palców.
  • Gdy wstajemy od stołu po posiłku, ostrożnie składamy serwetkę (dość luźno – tylko po to, by okruszki nie spadły na podłogę) i odkładamy serwetkę na stół, najlepiej – umieszczając ja po lewej stronie talerza.

Zuzanna Górka