tluszcze-trans-a-agresja

Tłuszcze trans to rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych. Otrzymuje się je w procesie utwardzania tłuszczów pochodzenia roślinnego. Zajadasz się margaryną, słodyczami i innymi tłuszczami cukierniczymi? Twoje nawyki mogą mieć poważnie konsekwencje. Sprawdź jakie.

Gdzie je znajdziesz?

Tłuszcze te występują w produktach naturalnych, np. tych pochodzenia zwierzęcego (3-5% objętości tłuszczów) i występują np. w wołowinie, baraninie, mleku i jego przetworach.

W o wiele większych ilościach tłuszcze trans występują w produktach jak masło i margaryna, które powstają w efekcie uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych.

Na co szkodzą tłuszcze trans?

Naukowcy dowiedli, że tłuszcze trans mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Zażywając je w nadmiarze aż dwukrotnie wyższa jest możliwość zachorowalności na raka piersi u kobiet. Tłuszcze trans podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, co prowadzi do wzrostu występowania chorób na tle miażdżycowym. Ponadto powodują wyższe ryzyko zachorowalności na choroby serca, cukrzycę tupu II i bywają przyczyną stanów zapalnych.

Kiedy jesz za dużo trans

Spożywanie większej ilości tłuszczów trans może być przyczyną podnoszenia poziomu agresji – czytamy na łamach internetowego pisma PLoS ONE, które przedstawia najnowsze wyniki badań. Wiąże się to z zatrzymywaniem przez tłuszcze typu trans produkcji wielonienasyconych kwasów omega-3 (te zaś łagodzą objawy agresywnych zachowań).

Anna Konopka