objawy-niedoboru-witamin-z-grupy-b-cz-ii

Wszyscy wiemy, że potrzebujemy witamin do normalnego funkcjonowania naszego organizmu. Czasami jednak doświadczamy ich niedoboru. Warto wiedzieć jakie są objawy, których lekceważyć absolutnie nie można.

Drogie Panie, w pierwszej części artykułu zapoznałyście się z 5 witaminami z grupy B. Czas uzupełnić naszą wiedzę o kolejne witaminy.

  • B6 – pirydoksyna
    Bierze udział w przemianie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i żelaza.
    Niedobór powoduje nadwrażliwość na słońce, zapalenie języka, pęknięci wokół ust, mrowienie dłoni i stóp, bóle stawów, uczulenia, obrzęki.
  • B7 – biotyna
    To składnik wielu enzymów biorących udział w tworzeniu białek, węglowodanów i tłuszczy. Uśmierza bóle mięśniowe, opóźnia siwienie oraz przeciwdziała łysieniu.
    Niedobór choć rzadki, występuje u osób spożywających surowe jaja.
  • B8 – cholina
    Jako emulgator tłuszczy wspomaga przemiany tłuszczowe w organizmie, chroni wątrobę przed otłuszczeniem oraz zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Pomaga wydaleniu toksyn z nagromadzonych leków. Brak tej witaminy pogarsza pracę mózgu i potęguję sklerozę.

  • B9 – inozytol
    Razem z choliną bierze udział w przemianach tłuszczowych oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Ma właściwości uspakajające.
    Niedobór powoduje nadciśnienie, wzmaga miażdżycę, łysienie.
  • B10- kwas para-aminobenzoesowy
    Bierze udział w przemianach żelaza i tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wspomaga produkcję kwasu foliowego i wchłanianie witaminy B5. Jest niezbędny w leczeniu anemii. Jego brak powoduje szybkie siwienie oraz zaburzenie pracy żołądka.
  • B12 – cyjanokobalamina
    Jest niezbędna do funkcjonowania wszystkich komórek. Wraz z kwasem foliowym bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym, poprawia wydajność mózgu, utrzymuje w dobrej kondycji układ nerwowy.
    Niedobór często nie ujawnia się latami, w konsekwencji prowadząc do poważnych zaburzeń związanych z utratą koncentracji, upośledzeniem ruchu, urojenia, apatię, zaburzenia psychiczne, zwyrodnienia mózgu i obwodowego układu nerwowego.

Z powyższej analizy witamin z grupy B jednoznacznie wynika, że są one szalenie istotne dla naszego zdrowego i sprawnego funkcjonowania. Dlatego tak ważne jest, abyśmy na co dzień jadali jak najwięcej produktów, które są bogate w te witaminy.

Witaminy z grupy B znajdziemy w:

  • drożdżach piwnych,
  • razowej mące,
  • ciemnym ryżu,
  • surowych zarodkach pszennych,
  • całych ziarnach,
  • zielonych i żółtych warzywach,
  • fasoli,
  • kapuście,
  • marchwi,
  • melonie,
  • dyni,
  • jajach,
  • nabiale,
  • mięsie,
  • orzechach oraz migdałach

Jeżeli czujemy u siebie niepokojące objawy, konieczna jest wizyta u lekarza, aby potwierdzić swoje obawy. Nierozsądnie jest samemu przyjmować stosy suplementów witaminowych na własną rękę. Warto pamiętać, że z suplementów najcenniejsze są kompleksowe witaminowe preparaty pochodzenia organicznego, a także mleczko pszczele i skrzyp.

Zuzanna Górka