lato-w-sloikach-domowe-przetwory

Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?

Kilka przepisów podaję poniżej. I pamiętajmy, że nie liczy się ilość, a jakość. Tym bardziej, że dziś nie mamy zbyt wiele czasu na takie typowe prace, na które kiedyś kobiety przeznaczały całe dnie.

Dżem z moreli i melona

  • 70 dag moreli (po wypestkowaniu),
  • 30 dag melona (miąższu),
  • 50 dag cukru żelującego (1:1),
  • sok z 1 cytryny,
  • 20 ml likieru pomarańczowego (ewentualnie likieru morelowego bądź amaretto).

Przygotowanie:

  • Morele myjemy, pestkujemy i kroimy w kostkę.
  • Miąższ melona również kroimy w kostkę.
  • Pokrojone owoce mieszamy z cukrem żelującym i z sokiem z cytryny.
  • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 3 minuty.
  • Doprawiamy likierem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Wyparzone wcześniej słoiki napełniamy gorącym dżemem i zamykamy.

Sabina Sosnowska