zdrowa żywność

Sposób przyrządzania posiłków jest niezwykle ważny nie tylko dla osób próbujących szybko schudnąć, ale dla wszystkich, którzy chcieliby aby przygotowane potrawy posiadały maksymalną ilość wartości odżywczych, a jednocześnie nie zawierały substancji szkodliwych. Smażyć, piec, gotować w wodzie czy na parze?

Jeśli chciałabyś szybko schudnąć to zapewne skrzętnie pilnujesz codziennych posiłków. Dokładnie sprawdzasz, co ląduje na Twoim talerzu, liczysz kalorie i doskonale wiesz, czego należy unikać w jadłospisie. To bardzo ważne, ale nie osiągniesz optymalnych efektów, jeśli Twoje posiłki nie będą przygotowywane w zdrowy, dietetyczny sposób. Powstaje pytanie: smażyć, gotować czy piec? Postaramy się znaleźć na nie odpowiedź.

REKLAMA

Smażenie

Smażenie jest najpopularniejszą w Polsce metodą przyrządzania potraw mięsnych. Kotlety schabowe, klopsy mielone czy poczciwa jajecznica wprost z patelni lądują każdego dnia na stołach milionów Polaków. Niestety, nasze przyzwyczajenia nie idą w parze z odchudzaniem i zdrowym odżywianiem, ponieważ smażenie jest w kuchni najgorszą metodą obróbki cieplnej. Niezależnie od tego, czy kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz chude mięso, jaja, czy warzywa, w ten sposób znacznie podwyższamy kaloryczność posiłku, nie zyskując przy tym żadnych korzyści. Ze względu na wysoką kaloryczność, smażenie potraw zdecydowanie nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie, które starają się szybko schudnąć. To właśnie tłuszcz, na którym przygotowuje się potrawy i który jest przez nie wchłaniany, decyduje o wysokokaloryczności smażonych dań. Niekorzystne dla sylwetki jest również dodawanie wszelkiego rodzaju panierek (np. z bułki tartej), które sprawiają, że potrawa staje się jeszcze bardziej tucząca. Smażenie ma negatywny wpływ nie tylko na bilans kaloryczny, a tym samym na sylwetkę, ale również na zdrowie. W trakcie tego procesu dochodzi bowiem do powstawania szkodliwych związków, niekiedy nawet rakotwórczych, które przedostają się do jedzenia, a następnie do organizmu.

Jeśli już koniecznie chcesz coś usmażyć i nie potrafisz powstrzymać się przed zjedzeniem mięsa z patelni, spróbuj przynajmniej unikać stosowania głębokiego tłuszczu. Jedynie delikatnie zwilż powierzchnię patelni i staraj się skrócić czas obróbki do minimum – im szybciej przygotujesz potrawę, tym zdrowsza i bardziej dietetyczna ona będzie.

Zalety smażenia:

  • dobry smak i krótki czas przyrządzania potraw.

Wady smażenia:

  • zwiększenie kaloryczności posiłku,
  • wydzielanie się niezdrowych substancji w trakcie obróbki,
  • utrata części wartości odżywczych posiłku,
  • najmniej zdrowa i najbardziej tucząca forma obróbki cieplnej potraw.

Pieczenie

Ten sposób przygotowywania potraw wydaje się nieco lepszy niż smażenie, ale nadal nie jest on idealny. O ile w trakcie smażenia rozgrzany tłuszcz znajdujący się na patelni jest wchłaniany przez potrawę, o tyle podczas pieczenia dzieje się odwrotnie – wytapia się on. Dzięki temu upieczone danie staje się mniej kaloryczne, co jest bardzo ważne dla osób starających się szybko schudnąć. Nie jest to jednak idealna forma przygotowania mięsa czy warzyw, ponieważ pod wpływem działania wysokiej temperatury, jaka panuje w piekarniku, wytwarzają się groźne dla zdrowia substancje, jak np. związki Maillarda, które sprawiają, że skórka mięsa brązowieje. Dodatkowo w efekcie pieczenia białko traci na wartości biologicznej.

Czy to znaczy, że pieczenie jest niezdrowe i należy z niego zupełnie zrezygnować? W żadnym razie – mimo kilku wad, gwarantuje niskokaloryczność posiłku i jest znacznie korzystniejsze dla zdrowia oraz sylwetki niż wspomniane wcześniej smażenie. Warto docenić również walory smakowe pieczenie – jeśli kiedykolwiek jadłaś dobrze przyrządzonego kurczaka czy indyka pieczonego w folii, rękawie albo brytfannie, z pewnością wiesz, o czym mowa.

Zalety pieczenia:

  • dobry smak i niskokaloryczność potraw,
  • możliwość pieczenia w różny sposób – m.in. rękaw, folia, papier, brytfanna.

Wady pieczenia:

  • wydzielanie się niezdrowych substancji w trakcie pieczenia,
  • obniżenie wartości biologicznej białka.

Gotowanie w wodzie

Ten sposób przyrządzania posiłków jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem spośród dotychczas opisanych, szczególnie dla osób, które chciałyby szybko schudnąć, zdrowo się przy tym odżywiając. Z pewnością niejednokrotnie obiło Ci się o uszy, że gotowanie w wodzie jest bardzo „zdrowe”. Czy rzeczywiście? Otóż niezupełnie, a to ze względu na fakt, że wrzucone do wrzącego wywaru warzywa czy mięso „wypuszczają” do niego swoje cenne witaminy i minerały, które po przygotowaniu potrawy są zazwyczaj wylewane do zlewu. Dlatego gotowanie powinno trwać możliwie krótko, a do garnka należy nalać jak najmniej wody. W ten sposób chroni się żywność przed utratą cennych właściwości.

Na minus tej formy przyrządzania posiłków należy zaliczyć także smak, który wielu osobom po prostu nie odpowiada. Gotowanie w wodzie ma jednak konkretne zalety, mianowicie jest niskokaloryczne, a tym samym pomaga w odchudzaniu, a poza tym w jego trakcie nie wydzielają się szkodliwe substancje, tak jak ma to miejsce podczas smażenia lub pieczenia.

Zalety gotowania w wodzie:

  • niskokaloryczność potraw,
  • w trakcie gotowania nie wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje.

Wady gotowania w wodzie:

  • jałowy smak potraw,
  • obniżenie wartości odżywczej produktów.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze całkowicie zasadnie uznaje się za najzdrowszą metodę obróbki termicznej potraw. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz warzywa, mięso czy owoce, masz pewność, że w trakcie gotowania w ten sposób zachowają one wszystkie swoje cenne właściwości i nie zostaną zanieczyszczone żadnymi szkodliwym substancjami, które wydzielają się podczas smażenia i pieczenia. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, to powinnaś spożywać przede wszystkim dużą ilość warzyw, które najlepiej przygotować właśnie gotując je na parze. Spożywając warzywa możesz szybko schudnąć, a jednocześnie zapewnić organizmowi mnóstwo niezbędnych wartości odżywczych, które nie zostaną utracone w przypadku przygotowania warzyw w ten sposób. Posiłki gotowane na parze są więc nie tylko pełnowartościowe pod względem odżywczym, ale również niskokaloryczne i zarazem smaczne, aromatyczne i soczyste. Gotowanie na parze to z całą pewnością najzdrowsza i najbardziej dietetyczna forma obróbki termicznej różnych potraw (nie tylko warzyw).

Zalety gotowania na parze:

  • niskokaloryczność potraw,
  • w trakcie gotowania na parze nie wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje,
  • potrawy zachowują swoje właściwości odżywcze.

Wady gotowania na parze:

  • brak.

Autor zewnętrzny

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ