Kosmetyki Natura i eko Naturalne piękno

Odmładzająca chemia alg – część 1

odmladzajaca-chemia-alg-czesc-1

Dobroczynne działanie alg znane jest od wieków, jednak dopiero niedawno naukowcy zdołali zbadać dokładnie ich skład chemiczny. Co sprawia, że te zielone organizmy mają tak zbawienny wpływ na nasze ciało?

O samych algach pisaliśmy już wcześniej, skupiając się głównie na zastosowaniu ich w kosmetyce. Wiemy, że produkty zawierające te rośliny mają dobroczynny wpływ na naszą skórę, jednak na tym ich dobroczynny wpływ się nie kończy. Z alg pozyskiwane są substancje, które mają szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce. Warto znać ich nazwy, by móc odnaleźć je na etykietach produktów i mieć gwarancję, że zakup ma naturalny i zdrowy skład.

Zadziwiające wielocukry

Polisacharydy, czyli wielocukry, stanowią około 60% wszystkich substancji czynnych występujących w algach. Ich głównym zadaniem jest oczyszczanie i odżywianie komórek. Do najważniejszych substancji pozyskiwanych z alg należą:

Kwas alginowy

Wszelkie kwasy uzyskiwane z alg mają właściwości redukujące i nie ulegają fermentacji. Mają działanie nawilżające i ochronne. Mają również zdolności zagęszczające, co czyni z nich idealny środek do regulacji konsystencji kosmetyków. Niektóre kwasy mają ponadto właściwości przeciwzakrzepowe, dzięki czemu poprawiają ukrwienie skóry i poprawiają krążenie limfy.

Poprawiają mikrokrążenie krwi i metabolizm komórkowy. Bardzo łatwo wnikają w komórki, stając się doskonałym nośnikiem substancji dodatkowych, takich jak witaminy czy substancje peptydowe

Ponieważ nie fermentują, są łatwo wydalane ze skóry wraz z potem. Co najważniejsze – „zabierają” wtedy ze sobą substancje szkodliwe i toksyny, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm.

Eliza Lamer-Zarewska

Dobroczynne działanie alg znane jest od wieków, jednak dopiero niedawno naukowcy zdołali zbadać dokładnie ich skład chemiczny. Co sprawia, że te zielone organizmy mają tak zbawienny wpływ na nasze ciało?

Dzięki zdolnościom transportowym kwasy alginowe wykorzystywane są również w procesie rekonstrukcji uszkodzonych połaci skóry, gdyż potrafią one „zanieść” w uszkodzone miejsca komórki macierzyste.

Ponadto kwasy alginowe aktywnie rozpuszczają tłuszcz komórkowy, dlatego stosuje się je w kosmetykach służących do modelowania ciała i zwalczających cellulitis.

Nazwy, które warto zapamiętać to kwas D-mannurowy, fukoidyna i laminaryna.

Alkohole cukrowe

Innymi polisacharydami, których źródłem są algi, są alkohole cukrowe. Dzięki ich silnemu działaniu na związki tłuszczu stosowane są głównie w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Regulują one pracę gruczołów łojowych, a także działają bakteriostatycznie, czyli hamują rozwój mikroorganizmów. Równocześnie dostarczają komórkom odpowiedniego nawilżenia.

Nazwa, którą warto zapamiętać to mannitol.

Agar

Ta niezwykle cenna substancja uzyskiwana jest z wysuszonych na słońcu odpowiednich rodzajów krasnorostów. Przyjęty doustnie sproszkowany agar pęcznieje w układzie pokarmowym, obniżając łaknienie. Ma też lekko przeczyszczające działanie, gdyż pobudza pracę jelit. Jest doskonałym wspomagaczem kuracji odchudzających, będąc równocześnie bardzo bezpieczny dla organizmu.

Agar rozpuszcza się we wrzącej wodzie, a po ochłodzeniu zamienia się w galaretkę. Dzięki tej właściwości znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako substancja zagęszczająca i żelująca. Można go też znaleźć w kosmetykach, jako substancję poprawiającą smarowność.

Eliza Lamer-Zarewska

Dobroczynne działanie alg znane jest od wieków, jednak dopiero niedawno naukowcy zdołali zbadać dokładnie ich skład chemiczny. Co sprawia, że te zielone organizmy mają tak zbawienny wpływ na nasze ciało?

Karagen

Uzyskuje się go podobnie, jak agar, jednak o wiele trudniej jest wytworzyć go w „czystej” postaci. Występuje głównie jako związek karageniny z solami mineralnymi – głównie potasem i magnezem. Choć wykazuje podobne do agaru właściwości (pęcznieje pod wpływem zimnej wody, zamienia się w galaretkę), pełni jednak głównie funkcje ochronne.

Keragen doskonale powleka skórę, chroniąc ją przed nadmiernym wysuszeniem, na przykład podczas opalania. Łagodzi podrażnienia skóry, tworząc cieniutką, żelową powłokę na jej powierzchni. Dodawany jest głównie do kosmetyków, których zadaniem jest działanie „zewnętrzne”. Stosuje się go również w farmakologii jako wypełnienie tabletek, dzięki czemu łatwiej rozpadają się w układzie pokarmowym.

Morszczyn, brunatnica, workoliść

Zapamiętaj dobrze te nazwy, gdyż to właśnie te algi są najczęściej źródłem substancji, które znajdziesz w swoich kosmetykach i produktach spożywczych.

Tradycyjne lecznictwo już dawno zwróciło uwagę na dobroczynne działanie morszczynu w leczeniu chorób tarczycy – głównie ze względu na obecność jodu. Jeżeli chorujesz na tarczycę, warto przed stosowaniem preparatów morszczynowych skonsultować się z lekarzem, jednak niewielkie ilości stosowane w kosmetykach nie powinny ci zaszkodzić.

Preparaty uzyskane z morszczynu nadają się przede wszystkim dla cery dojrzałej i starszej, oraz przesuszonej. Dzięki bogactwu minerałów odnawiają, odżywiają i przywracają równowagę skóry. Znajdziesz go również w kosmetykach modelujących sylwetkę i przeciw starzeniu.

Eliza Lamer-Zarewska

Dobroczynne działanie alg znane jest od wieków, jednak dopiero niedawno naukowcy zdołali zbadać dokładnie ich skład chemiczny. Co sprawia, że te zielone organizmy mają tak zbawienny wpływ na nasze ciało?

Olej glonowy

Olej glonowy jest wspaniałym preparatem, uzyskiwanym zarówno z morszczynu, jak i brunatnic. Stosuje się go w kosmetyce i masażu, jednak przede wszystkim w zabiegach wyszczuplających. Na miejsca z większą ilością tłuszczu można również nałożyć glonową papkę.

Efekty kuracji widać już po około dwóch tygodniach. Tego typu zabiegi są wykonywane zazwyczaj w salonach SPA czy wellness. Przeszkolone kosmetyczki przygotowują specjalne mieszanki olejów algowych i innych substancji: olejów poślizgowych (np. oleju z pestek brzoskwini) lub soli morskich.

Z kolei wspomniany workoliść jest niezastąpiony w procesach przemiany materii komórkowej. Szczególnie dobrze sprawdza się, gdy zmiany skórne wynikają z nierównowagi hormonalnej, a więc jest idealnym środkiem podczas menopauzy.

„Postępy Kosmetologii” 1/2012 vol. 3
postepy-kosmetologii.com

Eliza Lamer-Zarewska

Komentarze (6)

drobina

8 lat temu

Nie! No chyba nie dam rady „przerobić” całego naszego portalu;) Myślałam, że jestem ze wszystkim na bieżąco, a dopiero teraz odkryłam ten ciekawy artykuł o algach. Zaraz przenoszę się do drugiej części artykułu (ale tam już chyba byłam;))

Mindi

8 lat temu

Alg używałam w kosmetyce, piłam napój robiony na algach ale nie wiedziałam, że można je jeść. Jeśli poprawia wyniki krwi to też się rozejrzę za algami.

filodendron

9 lat temu

Mój mąż tak się do tych alg przekonał, że codziennie przygotowuje dla całej rodzinki tabletki z alg -spirulina albo chlorella.Muszę przyznać,że mają przyjemny smak.

filodendron

9 lat temu

Mój mąż tak się do tych alg przekonał, że codziennie przygotowuje dla całej rodzinki tabletki z alg -spirulina albo chlorella.Muszę przyznać,że mają przyjemny smak.Od czasu, gdy je łykam już nie mam anemii i mam całkiem niezłe wyniki krwi.

pati25

9 lat temu

Tyle dobroczynnych właściwości mają algi.Są stosowane do twarzy i do ciała.Przynoszą zadowalające efekty.Sama stosowałam maseczki z algami i muszę przyznać,że świetnie nawilżają

Zostaw komentarz