Dieta Włącz do diety...

Niedoceniana kapusta

niedoceniana-kapusta

Szczególnie kapusta kwaszona w okresie zimowym pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia (a Amerykanie wierzą, że także… szczęścia!)

Od wieków w wielu krajach utrzymują się wierzenia, że spożywanie kiszonej kapusty – białej czy czerwonej – zapewnia długie życie. W okresie, gdy brakuje krajowych świeżych owoców i warzyw jest doskonałym źródłem wit. C.

Szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy na co dzień jemy z roku na rok coraz więcej żywności z pestycydami, konserwantami, ale i genetycznie modyfikowanej (szczególnie kukurydza i soja oraz jako pasza dla zwierząt, których mięso spożywamy), pozbawionej bakterii glebowych (tych zdrowych) coraz bardziej cierpi na tym nasza flora jelitowa. A to z kolei sprzyja gromadzeniu się w jelitach bakterii i toksyn, powodujących choroby różnego rodzaju, a także obniżających naszą odporność.

Kiszonki własnej produkcji

Samodzielnie można zadbać o zapewnienie równowagi flory jelitowej, chociażby wypróbowując poniższy przepis na kiszone warzywa.

1 główka kapusty (najlepiej zdrowszej – czerwonej, bogatej w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, biotynę, kwas pantotenowy i nikotynowy); 4 duże marchewki; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 3 łyżki octu jabłkowego; 1 łyżka soli morskiej, woda przefiltrowana

dr Paweł F. Nowak

Szczególnie kapusta kwaszona w okresie zimowym pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia (a Amerykanie wierzą, że także… szczęścia!)

Umyć kapustę i marchewki, odłożyć zewnętrzne liście z kapusty, resztę drobno posiekać, podobnie poszatkować marchew, cebulę i czosnek i umieścić je w dużej misce. Zalać wodą, dodać ocet i sól i ugnieść rękoma jak najmocniej. Im mocniej – tym wcześniej rozpocznie się proces fermentacji.

Całość obłożyć na górze całymi liśćmi z kapusty i obciąż np. ceramicznym czy szklanym ciężkim naczyniem. Po 4-5 dniach (w zależności od temperatury w pomieszczeniu) zdejmij górne liście i ukiszone warzywa przełóż do słoików – w lodówce można je przechowywać przez tydzień.

Co zyskuje kapusta po ukiszeniu?

Podczas fermentacji oprócz kwasu mlekowego, wspomagającego trawienie, powstaje kwas octowy, ponadto porcja 200 g kiszonej kapusty zawiera do 60 mg wit. C i sole mineralne, naturalne przeciwutleniacze jak karotenoidy i polifenole, bakteriobójcze i grzybobójcze fitoncydy oraz związki siarko organiczne.

dr Paweł F. Nowak

Komentarze (6)

pati25

7 lat temu

Kapusta oczyszcza organizm, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Swoje działanie detoksykacyjne zawdzięcza zawartości błonnika, przeciwutleniaczy, manganu, kwasu foliowego, witaminy B6 i potasu. Neutralizuje nawet niektóre szkodliwe związki zawarte w dymie papierosowym.
Działanie detoksykacyjne ma również kapusta kiszona oraz jej sok. Najlepiej wypijać go 2 szklanki, w tym jedną na czczo, a drugą pół godziny po kolacji.

pati25

9 lat temu

O zaletach kapusty chyba nie wszyscy wiedzą….Ma ona bardzo dużo witamin.Uwielbiam kapustę pod różnymi postaciami.I białą,modrą,pekińską.Sok z kiszonej kapusty jest dobry na zaparcia

pauzka

9 lat temu

A mnie się wydaje, że doceniamy. Chyba pamiętacie ja całkiem niedawno.
w każdym domu przed Świętem Wszystkich Świętych najlepiej,
kiszono kapustę do beczki,bo zgodnie ze zwyczajem była najlepsza.
Ja kiszę kapustę w słoiczkach,różne wielkości.
Ostatnio podano wiadomość,że Polacy jedzą najwięcej warzyw w Europie,
myślę,że to dobre miejsce zawdzięczamy właśnie kapuście i ziemniakom.

możefajna

9 lat temu

Ja, jak Drobina i AA, uwielbiam kapustę. Zasadniczo , w każdej postaci.
Nawet surową. Podczas krojenia, spora część ląduje w moim brzuchu.
Zbawienne działanie na przemianę materii. O witaminach nie wspomnę,
bo to oczywiste, a surówki z kiszonej – z różnymi dodatkami – mam do
obiadu i na kanapki.

Annagata

9 lat temu

Rzeczywiście,wydaje i się,że bardzo mało doceniamy kapustę.Ponieważ jest ona w naszym polskim jadłospisie pod przeróżnymi postaciami,to ja po prostu pochłaniamy,nie zastanawiając się nad jej zaletami.Ale dobrze,że tak przynajmniej jest,bo przecież kapusta to warzywo o niespotykanej ilości właściwości i witamin.Ja lubię kapustę pod wszelaka postacią.Jedynej kapusty,której nie lubię jest brukselka,ale to może ze względu na jej specyficzny smak.Ale za to uwielbiam modrą kapustę,a jeszcze jak to jest kiszona z jabłuszkiem i rodzynkami,to niebo w gębie-raj na ziemi.

drobina

9 lat temu

Kapusta zajmuje jedno z czołowych miejsc w mojej kuchni. Uwielbiam ją pod wszystkimi postaciami. Najbardziej kiszoną, bo surowej powinnam unikać. W okresie zimowym, sok z kiszonej kapusty piję przynajmniej raz w tygodniu.

Zostaw komentarz