Osteoporoza Przyczyny osteoporozy

Niedobor witaminy D – przyczyną osteoporozy

niedobor-witaminy-d-przyczyna-osteoporozy

Witamina D jest niezbędna do utrzymania homeostazy organizmu, a jej niedobory mogą być niebezpieczne. Za co jest odpowiedzialna witamina D? Czym grozi jej zbyt niski poziom?

Epidemia niedoboru witaminy D

Witamina D to bardzo ważny składnik, dzięki któremu nasz organizm pozostaje w tanie homeostazy. Jej brak odpowiada m.in. za szereg dolegliwości i chorób, w tym nowotworów. Największy niepokój budzi fakt, że niedobór tej witaminy obserwuje się u ponad 50% osób na całym świecie.

Taki wynik można już zakwalifikować jako światową epidemię. Gdyby każdy człowiek zaczął dbać o prawidłową suplementację witaminy D, można przypuszczać, że poprawiłoby się ogólne zdrowie większości ludzi na całym świecie!

Czym grozi niedobór witaminy D?

Brak witaminy D prowadzi do wielu schorzeń. Wśród nich najbardziej znany jest problem z zaburzeniem poziomu wapnia we krwi, co prowadzi do takich chorób, jak osteoporoza czy krzywica. Ale to nie wszystko. Udowodniono związek jej niedoboru z szeregiem chorób sercowo-naczyniowych – zawałami serca, udarem mózgu i niewydolnością krążenia, nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą.

M. Witczak

Witamina D jest niezbędna do utrzymania homeostazy organizmu, a jej niedobory mogą być niebezpieczne. Za co jest odpowiedzialna witamina D? Czym grozi jej zbyt niski poziom?

Okazało się, że brak tej ważnej dla organizmu witaminy może powodować drastyczne obniżenie odporności organizmu, sprzyjać chorobom autoimmunizacyjnym (stwardnienie rozsiane, zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca) oraz zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Stale niski poziom witaminy D jest uznawany za czynnik ryzyka rozwoju wielu nowotworów: raka piersi, jelita grubego, prostaty, nerki, płuc, trzustki.

Przyczyny niedoboru witaminy D

Choć największym źródłem witaminy D jest synteza skórna z ekspozycji słonecznej (aż 80%), to ubytek witaminy D jest powszechny. Wydawałoby się, że przecież każdy człowiek może korzystać ze światła słonecznego bez ograniczeń, więc skąd takie wyniki?

Przyczyną może być brak syntezy skórnej lub jej upośledzenie przez warunki klimatyczne, nieodpowiedni tryb życia czy nadmierne stosowanie kosmetyków z filtrami.

Okazuje się, że większość z nas rzadko wystawia swoją skórę na działanie promieni UV, a jeśli już, to zbyt gruba warstwa kremów nie pozwala na działanie sił natury. Problemem jest też klimat – w naszej strefie synteza zachodzi tylko od kwietnia do września.

M. Witczak

Witamina D jest niezbędna do utrzymania homeostazy organizmu, a jej niedobory mogą być niebezpieczne. Za co jest odpowiedzialna witamina D? Czym grozi jej zbyt niski poziom?

Wina leży także w nieodpowiedniej diecie, ubogiej w produkty o wysokiej zawartości tej witaminy, a także w procesach związanych ze starzeniem się. Zwłaszcza osoby cierpiące na zaburzenia wątroby, nerek czy przewlekłe choroby przewodu pokarmowego są znacznie częściej narażone na niedobory witaminy D.

Według ostatnich doniesień naukowych przedawkowanie tej niezwykle pożytecznej witaminy jest bardzo mało prawdopodobne, dlatego każdy powinien zadbać o częstsze nasłonecznianie skóry i zbilansowaną dietę. Coraz więcej zaczyna zwracać się uwagę na to, że dzienne zapotrzebowanie na nią jest znacznie wyższe, niż podają oficjalne rekomendacje.

Bez obawy można wystawić się na działanie promieni UV przez 15 minut 3 razy w tygodniu, aby zapewnić sobie wystarczającą dawkę witaminy D.

M. Witczak

Komentarze (11)

pati25

5 lat temu

Najwięcej witaminy D można znaleźć w rybach morskich. Rekordzistą pod względem zawartości „słonecznej” witaminy jest świeży węgorz, w którym można znaleźć aż 1200 IU/100 g! Na drugim miejscu na liście najbogatszych źródeł witaminy D znajduje się śledź w oleju, którego 100 g dostarcza 808 IU tej witaminy, a na trzecim łosoś (540 UI/100 g). Trochę mniej witaminy D zawierają mleko i produkty mleczne oraz żółtka jaj.

Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100g
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Żółtko jajka 54 IU/żółtko
Mleko następne 40-80 IU/100 ml
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 4-1,2 IU/100 ml

elle@elle

6 lat temu

Biore witamine d3 w tabletkach mam niedobor w krwi wyniki wyazaly i musze jesc sardynki,serek zolty i duzo spacerow na sloncu lekarz zalecil:)))

dulcynea

8 lat temu

Pati , bardzo ciekawe to co piszesz o wpływie witaminy D na organizm .Szczególnie interesuje mnie niski poziom witaminy D a bolesne miesiączkowanie .Muszę się bardziej przyjrzeć tej kwestii. Może jutro ,jeśli to będzie możliwe , zbadam poziom wit .D we krwi ( a i tak wybieram się do przychodni)

pati25

8 lat temu

Witamina D pobudza do działania komórki jelita cienkiego, zapobiega nadmiernemu wydalaniu wapnia i fosforu oraz utrzymuje ich stałe stężenie we krwi.

pati25

8 lat temu

Witamina D sprawdza się też w profilaktyce leczenia nowotworów, zwłaszcza raka okrężnicy, piersi czy prostaty. Jest odpowiedzialna za stan naszych kości, wspomaga system odpornościowy, reguluje produkcję i wydzielanie insuliny oraz pomaga w utrzymaniu zdrowego systemu nerwowego i układu mięśni. Do tej długiej listy zalet, ostatnio dołączyła kolejna. Otóż okazuje się, że podanie wysokiej dawki witaminy D może pomóc kobietom cierpiącym na silne bóle menstruacyjne.Im niższy poziom witaminy D we krwi tym silniejsze bóle.
Zdaniem naukowców za pierwotne bóle miesiączkowe odpowiada nadmierna produkcja w macicy związków pozapalnych (prostaglandyny). Witamina D prawdopodobnie zmniejsza syntezę tych związków, przez co automatycznie działa przeciwbólowo. Dodatkowo okazało się również, że u tych pacjentek, u których występował niski poziom witaminy D we krwi, bóle miesiączkowe były zdecydowanie silniejsze.

drobina

8 lat temu

Tak się składa, że jestem uczulona na słońce i muszę unikać dłuższego opalania. Na niedobór witaminy D chyba jednak nie muszę narzekać. Lubię jajka i ryby, w których nie brakuje witaminy D. Najwięcej chyba ma świeży węgorz, śledź w oleju i łosoś, którego uwielbiam.

filodendron

8 lat temu

Właśnie dziś otrzymałam wynik -przebywam bardzo mało na słońcu-ale wit.D mam w normie.W ciągu ostatnich lat w ogóle się nie opalam ,bo nie lubię.Jak się okazuje brak przebywania na słońcu wcale nie wpłynął u mnie na brak tej witaminy.

pati25

8 lat temu

Nadmiar witaminy D w organizmie jest szkodliwy.Wynikiem nadmiaru tej witaminy może być biegunka, łatwe męczenie się, wzmożone oddawanie moczu, ból oczu, świąd skóry, bóle głowy, nudności, brak apetytu, a nadmiar wapnia, który osadza się w nerkach, tętnicach, sercu, w uszach i płucach, powoduje niekorzystne zmiany w tych organach, a nawet opóźnienie w rozwoju dziecka. U dorosłych zwiększa ryzyko zawału, powstania miażdżycy i kamicy nerkowej.

Należy przy tym jednak wspomnieć, że długotrwałe przebywanie na słońcu nie wywołuje hiperwitaminozy, czyli zbyt dużej ilości tej witaminy, gdyż organizm sam odpowiednio zmniejsza wtedy jej wytwarzanie.

mejgosia

8 lat temu

Tak, brak źle ,ale za dużo też źle! Zastanawiam się czy można zbadac laboratoryjnie ile mam witaminy D ? I czy jest jakaś norma, tak jak np. na cholesterol?

pati25

8 lat temu

Niezbyt optymistyczny artykuł.Widać jak ważną rolę spełnia witamina D dla naszego zdrowia.Powinnyśmy dostarczać jej naszemu organizmowi.Już niedługo promienie słoneczne dosttarczać nam będą sporą ilość wit D

Zostaw komentarz