Dieta O dietach

Naturalne spalacze tłuszczu

naturalne-spalacze-tluszczu

Diety cud, liczne głodówki oraz wycieńczające serie ćwiczeń, na które przecież zwykle wcale nie masz ochoty. Po co się męczyć oraz narażać na niebezpieczne dla zdrowia powikłania nieumiejętnego odchudzania? Podpowiadamy jak odchudzać się z głową i zgodnie z naturą.

Dieta cud – nie daj się oszukać

Kolorowe magazyny bombardują nas licznymi receptami na szczupłą sylwetkę i zaleceniami typu jak pozbyć się tych dodatkowych kilogramów. Rozmaite propozycje na zrzucenie nadprogramowych fałdek tłuszczu nieraz szokują, a czasem wyglądają całkiem wiarygodnie. Każda z nas z pewnością chociaż raz próbowała magicznych połączeń w codziennym żywieniu.

Oczywiście, kiedy jest to konieczne warto poddać się kuracji odchudzającej, która będzie prowadzona w sposób odpowiedzialny i przemyślany, a najlepiej przez profesjonalnego dietetyka. Ważne jest to, żeby nie dać się nabrać na rewolucyjne, nieraz absurdalne i niezdrowe patenty na odchudzanie. Mogą się one skończyć niedoborami witamin i pierwiastków odpowiedzialnych za prawidłową pracę naszego organizmu. W skrajnych przypadkach skutkują nabyciem chorób, np. wrzodów, anemii, bulimii czy anoreksji.

Zmień jadłospis. Dodaj nowe składniki do diety

Ludzki organizm jest tak skonstruowany, że wymaga indywidualnego podejścia. Najlepiej radzić fachowców od odżywiania, którzy podpowiedzą nam jak zdrowo jeść i jak często oraz co w konkretnym przypadku wyeliminować przede wszystkim z diety. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas i pieniądze wydane na dietetyka, możesz pomóc sobie sam. Co więcej w sposób prosty i skuteczny.

Warto wiedzieć, jakie składniki odpowiadają za spalanie tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje, jest ich całkiem sporo, więc można zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybredne:

  • algi: zawierają jod, który odpowiada za szybszą przemianę materii
  • ananas: bogaty w enzym o nazwie bromelaina, która przyspiesza trawienie, w wyniku czego tłuszcz spala się szybciej
  • cykoria: zawiera tzw. substancje gorzkie, które pobudzają produkcję żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczu, poprawiają procesy trawienne
  • cytrusy: bogactwo błonnika i witamin, skórka i sok np. z cytryn zawiera kwas hydroksycytrynowy (HCA), który ułatwia przemianę materii, cytrusy zmniejszają też uczucie głodu
  • fasola: jest w mniej mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który jest skutecznym spalaczem tłuszczu
  • gruszki: bogate w błonnik, skutecznie niwelują uczucie głodu
  • imbir: zawiera olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie soków trawiennych i żółci
  • jabłka: bogate w pektyny, które pomagają usuwać niestrawione resztki jedzenia, wpływają korzystnie na procesy trawienne. Kwas winny i jabłkowy wspiera metabolizm białek i tłuszczów, reguluje poziom kwasu żołądkowego
  • kawa: zawiera kofeinę i polifenole, które wspomagają odchudzanie, tłuszcz szybciej przemienia się w kwasy tłuszczowe
  • mięso: szczególnie baranina, dziczyzna i wołowina, które zawierają L-karnitynę – tzw. spalacz tłuszczu. Odpowiedzialna jest za hamowanie tworzenia się tkanki tłuszczowej.
  • nabiał: zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA), który wspiera spalanie tłuszczu, dlatego pomaga walczyć z dodatkowymi kilogramami
  • oregano: dobroczynny wpływ na utratę wagi mają olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie żółci przez wątrobę

Anna Konopka

Diety cud, liczne głodówki oraz wycieńczające serie ćwiczeń, na które przecież zwykle wcale nie masz ochoty. Po co się męczyć oraz narażać na niebezpieczne dla zdrowia powikłania nieumiejętnego odchudzania? Podpowiadamy jak odchudzać się z głową i zgodnie z naturą.

  • olej lniany: bogate w wartościowe tłuszcze omega 3. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza i odtłuszcza wątrobę
  • pieprz: wspiera wytwarzanie enzymów trawiennych
  • ryby: bogate w jod, potrzebny do produkcji hormonów, te z kolei regulują przemianę materii
  • soja: zawiera białko, pomaga spalać tłuszcz
  • truskawki: witamina C, która uczestniczy w syntezie noradrenaliny (hormon odpowiedzialny za przemianę tłuszczu w energię).
  • zielona herbata: zawiera katechiny, które odpowiadają za spalanie tkanki tłuszczowej

Naturalne składniki kluczem do chudnięcia

Jak wynika z powyższej listy, sposobów na skuteczne zrzucenie kilogramów jest niemalże tyle, co naszych ulubionych smaków. W dodatku nie trzeba rezygnować z ulubionych owoców i innych pyszności. Wnioski są proste. Jedz zdrowo, różnorodnie i z umiarem, ale świadomie. Naturalne spalacze tłuszczu dostępne są powszechnie i do najdroższych też nie należą.

Anna Konopka

Komentarze (15)

Mindi

6 lat temu

Ciekawe te wiadomości o naturalnych spalaczach tłuszczu. Wszystkie znam i stosuję ale pewnie za rzadko. Myślę, że jesienią i zimą, gdy jest mniej ruchu i więcej się je cięższych potraw, warto wzbogacić dietę o le spalacze 🙂

pati25

9 lat temu

Mi jednak smakuje zwykła zielona herbata bez żadnych dodatków.Może spróbuję z miętą skoro taka dobra.Na pewno świetnie orzeźwia w upalne dni

babka

9 lat temu

Nie pijam zielonej herbaty. Ostatnio jednak dostałam przepis aby zaparzyć zieloną herbatę z paroma listkami mięty. W taki sposób ją kilka razy już spróbowałam i jest smaczniejsza. Polecam na upały.

pati25

9 lat temu

Dzięki filodendronku,że takie masz o mnie zdanie :)Miło mi.Na początku też mi nie smakowała jednak po 3-4 filiżankach tak mi zasmakowała,że teraz nie wyobrażam sobie dnia bez wypicia zielonej herbaty.A właściwie śniadania.

filodendron

9 lat temu

Summer , bardzo Ci dziękuję, nie wiedziałam, jak ją zaparzać.A jakie to duże różnice w działaniu leczniczym, można sobie zaaplikować po zupełnie nieodpowiednim czasie zaparzania i może być gorzej, zamiast lepiej.

summer

9 lat temu

Filo, a znasz zasady prawidłowego zaparzania zielonej herbaty? Cytuję (nie powiem skąd :/)
„Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna być źródlana lub filtrowana oraz mieć odpowiednią temperaturę (60-85 stopni). Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem powoduje, że napar staje się żółtawy i mętny oraz gorzki i cierpki w smaku.
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.”
Poza tym pamiętaj, że zielona herbata, jak wszystko inne na tym świecie 😉 na jedno pomaga a na drugie szkodzi!
” Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.
Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
Zielona herbata pita w nadmiarze może powodować zaburzenia w przyswajaniu żelaza a w konsekwencji anemię.
Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!”

Krótko mówiąc: dla niektórych może się okazać, że co za dużo, to niezdrowo 😉

filodendron

9 lat temu

Pati, zachęciłaś mnie do picia zielonej herbaty,nie za bardzo mi smakuje,ale skoro jest tak zdrowa to dziś ją kupię i będę piła.Jesteś dla mnie wiarygodnym źródłem.

pati25

9 lat temu

Dziękuję za ten artykuł.Za podanie naturalnych spalaczy tłuszczu.O tym,że ananas pomaga podczas spalania tłuszczu to wiedziałam od dawna.A zieloną herbatę bardzo lubię.Kilka informacji o zielonej herbacie cyt „Zielona herbata ma właściwości odchudzające. Doszli do tego Japońscy naukowcy, którzy stwierdzili, że podnosi ona znacznie metabolizm w organizmie. Dzięki temu spala ona kalorie, a nawet tłuszcz. Oczywiście jedna filiżanka nie daję wielkich efektów, ale picie codziennie 3 – 4 filiżanek może obniżyć nadwagę o kilka kilogramów.
Co ma w sobie zielona herbata, że odchudza? Zawiera ona w sobie katechiny, z których najważniejszy jest galusan epigalokatechiny (EGCG ). To właśnie ten przeciwutleniacz powoduje wzrost metabolizmu. Po za tym obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, zakrzepów i miażdżycy tętnic. Przeprowadzone badania pokazują, że codzienne spożywanie zielonej herbaty spala w naszym organizmie 100 kalorii. To nie jest dużo, ale w ciągu miesiąca robi się niezła sumka. Dołożyć do tego ćwiczenia i już żadne suplementy diety nie będą potrzebne”

mejgosia

9 lat temu

raczej diet nie stosuje, ale te spalacza to mam w swoim menu i dobrze bo juz widzę jaka byłabym gruba gdyby one nie działały!

czarna_t

9 lat temu

coś mi się tu nie zgadza – chodzi o herbatę; zielona herbata sprzyja raczej oczyszczaniu organizmu, a jej wpływ na odchudzanie jest raczej niski (żeby nie powiedzieć marny). Jako produkt wspomagający odchudzanie poleca się czerwoną herbatę pu-erh, która… no, smaczna nie jest mówiąc najkrócej.

[od redakcji: post edytowany z uwagi na naruszenie regulaminu]

Tyle, że sama herbata nie spali za nas tłuszczu z organizmu, jeśli jedynym sportem, który będziemy uprawiać, będzie powolny spacer do lodówki i klikanie na pilocie od telewizora.

drobina

9 lat temu

Ten wykaz składników odpowiadających za spalanie tkanki tłuszczowej, niby fanie wygląda. Składniki te są dostępne i większość z nich lubimy. Czasami jednak nie zdajemy sobie sprawy, że niektórych skladników – z powodu chorób, które nam doskwierają – nie możemy jeść, bo mogą nam zaszkodzić.
Będę więc stała przy swoim – najlepszym spalaczem tłuszczu jest aktywność fizyczna.
Oczywiście nie neguję tego, że powyższe składniki też są bardzo pomocne. Ważne jednak, żebyśmy się nie katowali żadnymi dietami cud, albo żeby nie było tak, że jemy (czytaj: żremy!), do syta i …popychamy naturalnymi spalaczami.

linet

9 lat temu

Pewne ryzyko widzę w tych wskazówkach: baranina, wolowina i dziczyzna dzięki L-karnitynie hamują tworzenie sie tkanki tłuszczowej, nabiał i zawarty w nim CLA wspomaga odchudzanie,a kawa dzięki kofeinie i polifenolom, również pomaga walczyć z tłuszczem.
Jeśli więc potencjalna kandydatka do odchudzania przy pomocy powyższej diety zrozumie, że chcąc dostarczyć organizmowi dobroczynnych spalaczy tłuszczu, trzeba podnieść spożycie tych produktów, które je zawierają? I jeśli zacznie sobie serwować na śniadanie stertę nabiału, na obiad górę mięsa a to wszystko zapijać kawą?
Czy wtedy spalacze tłuszczu będą w stanie pożreć dostarczane w obfitości kalorie?:)

Iva.

9 lat temu

Dieta i aktywnosc ruchowa to jednak podstawa, bez tego te wszystkie spalacze tluszczu, czy to w formie naturalnej czy innej, nie maja sensu.

filodendron

9 lat temu

Niby to wszystko wiem, ale słabo z zastosowaniem tych wskazówek w praktyce.Prawie to wszystko mam w domu w postaci naturalnej lub w formie tabletek.Cóż z tego, gdy po zjedzeniu większości tych spalaczy mam ból żołądka.

Zostaw komentarz