wegetarianska-pizza-mlodosci

Czy nie zastanawiało Was nigdy dlaczego Włosi, mimo że słyną z makaronów, pizzy czy sosów, są generalnie narodem ludzi szczupłych i zdrowych? Okazuje się, że sekretem tego zjawiska są… składniki.

Słynna z nieprzemijającej, niezwykłej urody aktorka Monica Bellucci w jednym z wywiadów przyznała, że jest amatorką typowej, włoskiej kuchni, w związku z czym uwielbia na przykład makarony. Zapytana przez redaktora, czy w takim razie nie jest jej trudno dbać o linię, odpowiedziała, że sekret tkwi w wyborze makaronu oraz składników. Aktorka poleca przykładowo zastępować kaloryczne sosy szpinakiem.

Właściwe dobranie składników okazało się być kluczem do sukcesu dwóch Włochów. Eugenio Luigi Iorio oraz Cosimo Mogavero zasłynęli na całym świecie jako twórcy przepisu na pizzę o właściwościach odmładzających. To pierwsza pizza, którą dietetycy polecają ze spokojnym sumieniem!

Na czym polega unikatowość receptury?

Jak w każdej pizzy podstawę stanowi oczywiście ciasto, tutaj zwykłą mąkę zastępuje się mąką z pełnego przemiału. Jeśli chodzi zaś o farsz i sos, to wybierać należy te składniki, które działają przeciwutleniająco, są to np. pomidory, czosnek, cukinia, grzyby, marchewki, bazylia, warzywa krzyżowe (np. kapusta, brokuły, rzodkiew, chrzan) i wspominany już szpinak.

Podobnie jak w kremach do twarzy, przeciwutleniacze opóźniają i hamują proces starzenia się organizmu oraz niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za proces obumierania komórek. Nie ma mowy natomiast o mięsie, wędlinach czy nawet rybach – one psują cały efekt! Co do głównego składnika pizzy czyli sera, to nie wiadomo jaki gatunek polecają twórcy przepisu, mowa jedynie o rozsądnym doborze.

Przyrządzona według powyższych wskazówek pizza nie zaciąży nam ani na żołądku, ani na sumieniu.
Nie wszyscy jednak podchodzą do przepisu z takim samym optymizmem. Dla smakoszy klasycznej wersji tej włoskiej potrawy jest to niejako “profanacja”, gdyż mąka z pełnego przemiału uniemożliwi przyrządzenie i upieczenie prawdziwie chrupiącego ciasta, które jest podstawą typowej pizzy. Cóż, duch tradycji widać nie zawsze służy zdrowiu.

A. Złotkowska