ABC Odżywiania Dieta

Najlepsze źródła błonnika

najlepsze-zrodla-blonnika

Niestety dostępne na rynku produkty najczęściej są ubogie w włókna pokarmowe. Jakie są najlepsze źródła błonnika?

Od nas – żon, matek i babć zależy co znajdzie się w naszym koszyku zakupów: czy będą to łatwo przyswajalne i bezwartościowe węglowodany pochodzące z białej mąki, łuskanego ryżu i cukrów, czy produkty bogate w błonnik jak pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce.

Według badań dzienna racja pokarmowa błonnika wśród Europejczyków wynosi 17g, czyli dwukrotnie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Przygotowując posiłki pomyślmy o tym, że pokarm bogatoresztkowy ustrzeże nas i naszych domowników przed próchnicą zębów, zaparciom i chorobom jelit, a także otyłością, cukrzycą typu II i miażdżycą.

Sięgajmy więc po takie źródła błonnika jak:

Produkty zbożowe: – mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, graham) – otręby: pszenne, owsiane – grube kasze: jęczmienna, gryczana i brązowy ryż – płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, muesli)

Warzywa (najlepiej surowe, spożywane ze skórką): – nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, groszek, soczewica, soja, ciecierzyca
-korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler
-kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselka
-kalafior, rzepa, kalarepa

Owoce (surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami): – drobnopestkowe : jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest – śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, cytryny, morele, czarne jagody – suszone śliwki, figi, morele i orzechy

Anna J

Komentarze (12)

vitalis89

11 lat temu

najlepszym źródłem błonnika są naturalne produkty a sproszkowane wydaja mi sie byc już ostatecznością. Zdecydowanie dobre są platki owsiane i musli do mleka bądź jogurtu

Annagata

11 lat temu

Jem dużo ciemnego pieczywa,najbardziej lubię to,gdzie jest dużo różnego ziarna.Przepadam tez za suszonymi owocami,chociaż te mają sporo kalorii.Wiadomo,że zawsze będą nas kusić białe bułeczki,ale zdrowie jest najważniejsze.

danatwa

11 lat temu

Fajne jest to zdjęcie z tym chlebkiem . Niestety ja jakoś nie przepadam za nim choć wiem że zdrowy ale za to uwielbiam : owoce , warzywa …

hallina

11 lat temu

U mnie w domu tez zawsze jest tylko ciemne pieczywo,często jemy też suszone owoce i wszelkie ziarna i kiełki,otręby,które mam wymieszane w puszce i zawsze łyżkę dodaję do jogurtu.Myślę,że dzięki temu dostarczam organizmowi dostateczną ilośc błonnika

fryz

11 lat temu

Błonnik staram się dostarczać z produktów pełnoziarnistych – chleba, makaronu, brązowego ryżu, owsianek, siemienia lnianego itp.

danatwa

11 lat temu

Uwielbiam jeść i owoce i warzywa, być może dlatego nie mam kłopotu ani z wagą ani ze zdrowiem 🙂 jak na razie 🙂

kasiakasia

11 lat temu

Tak to prawda najwięcej błonnika jest w skórce owoców np. w jabłkach czy figach.Ponadto niektóre warzywa też go zawierają.Dietę bogatą w błonnik lekarze polecają osobom cierpiącym na hemoroidy.

Zielarka

11 lat temu

Ja zdecydowanie myśląc o błonniku – widzę otręby, które najlepiej regulują żołądek, działają jak miotełka w naszych jelitach. Czytałam też, że regularnie spożywane nie dopuszczają do cukrzycy.

justi

11 lat temu

suszone owoce, płatki zbożowe, razowy chleb… a jak ktoś nie lub lub nie może najlepiej kupic sobie błonnik w proszku i dodawać do ciast, zup, sałatek 🙂

Zostaw komentarz