Polecamy!

Najlepsze potrawy z grilla

najlepsze potrawy z grilla

Za chwilę rozpoczniemy długi weekend i wyciągniemy grille. Majówka to doskonała okazja do zainaugurowania sezonu plenerowego. Pomogą nam w tym najlepsze potrawy z grilla.

Czas majówki czyli rozpalamy grilla

Choć synoptycy nie zapowiadają upałów na majowy weekend, temperatura z pewnością nie przeszkodzi w rozpoczęciu sezonu grillowego. Wystarczy tylko znaleźć odpowiednie miejsce, na zorganizowanie grilla. Przydomowy ogród, działka czy specjalne miejsce na grilla, wyznaczone w przestrzeni miejskiej spełnią rolę naszego pleneru. Wtedy wystarczy wyciągnąć grilla i rozpocząć relaks na świeżym powietrzu. Ale grill nie może obejść się bez pysznych dań. Bez problemu przygotujemy potrawy z grilla, które zachwycą podniebienia naszych bliskich i gości.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Kurczaka oraz warzywa kroimy w grubą kostkę. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i nacieramy składniki szaszłyków marynatą. Poszczególne kawałki nadziewamy naprzemiennie na drewniane lub metalowe patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grilujemy po 10 minut z każdej strony. Najlepiej smakują szaszłyki podane ze świeżym pieczywem i sosem tzatziki.

Kiełbaski w boczku

Składniki:

  • białe kiełbaski
  • 50 g żółtego sera
  • 100 g cienkiego boczku w plastrach
  • ketchup
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Białe kiełbaski nadcinamy wzdłuż z jednej strony. Ser kroimy na paski i wkładamy w rozcięcia kiełbasek. Następnie owijamy je plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Kiełbaski pieczemy na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Podajemy z ketchupem.

Burgery z łososia

Składniki:

  • 400 g łososia
  • pęczek koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • bułki na burgery

Przygotowanie:

burgery z łososiaŁososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Kroimy filet na kawałki, które grillujemy na rozgrzanym grillu. Bułki na burgery przekrawamy na pół i podpiekamy lekko na grillu. Do bułek nakładamy łososia i polewamy sosem czosnkowym.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

Tess

5 lat temu

Mięsko z grilla jem tylko gdy jestem w gościach. W blokach nie mam warunków i nie mam działki. Czasem jak ejstem zaproszona to biorę ze sobą sałatkę albo sos lub pomagam gospodarzom.

drobina

5 lat temu

Mam swoją działkę więc oczywiście często grillujemy, ale potrawy z grilla nie są na pierwszym planie. Obowiązkowym dodatkiem do mięsa, ryb i kiełbasek są kolorowe, warzywne sałatki.

filodendron

5 lat temu

Boje sie dań z grilla, tyle ostatnio złego słyszy się o przypalonych tłuszczach. Kiedy bywam u rodziny na działce ,oni zawsze podaja cos z grilla.

Emilly27k

5 lat temu

Mindi zgodzę się z Tobą,że nie często się robi dania z grilla. Można zastąpić je pieczeniem w piekarniku. Smak pozostaje ten sam, ale zapach inny.

Mindi

5 lat temu

Słyszałam, że dziś był Dziń Grilla. Pogoda dopisałą i u mnie także piekliśmy mięsko i kiełbaski na świeżym powietrzu. Te przepisy wypróbuję następnym razem, muszę wcześniej kupić produkty i przygotować te dania. Ale typowe grillowanie już się trochę znudziło i dla gości chciałąbym czymś nowym zabłysnąć. Może nie są bardzo zdrowe ale nie robi się grillowania bardzo często.

Emilly27k

5 lat temu

Potrawy z grilla na ogół nie są zdrowe, ale smaczne. Podane przepisy w artykule jak dla mnie są proste w wykonaniu. Skusiłabym się jednak również na łososia, gdyż jest zdrowy, ale posiada ości i cena jego jest nie taka tania. Zdrowe jedzenie w dobrej cenie.

Zostaw komentarz