najlepsze ciasta na Wielkanoc

Święta to czas, kiedy bezkarnie oddajemy się przyjemnościom. Mamy chwilę na odpoczynek i spotkania z najbliższymi, które umilić mogą nam domowe wypieki. Dla wszystkich, którzy dopiero planują przygotować coś słodkiego mamy przepisy na najlepsze ciasta na Wielkanoc. Gwarantujemy, że to będą pyszne święta!

Wielkanocne ciasta

Do słodkości raczej nikogo nie trzeba zbytnio namawiać. Wielkanoc to okazja do przygotowania czegoś pysznego. Na stołach królują babki, mazurki i małe babeczki, które wkładamy do koszyczków. Pyszne ciasto do filiżanki kawy będzie wielką przyjemnością, na którą warto pozwolić sobie w święta. Dyspensa od diety jeszcze nikomu nie zaszkodziła, więc postarajmy się, by w Wielkanoc nie zabrakło nam czegoś słodkiego. My proponujemy wyśmienite ciasta. Sprawdźcie nasze propozycje i przekonajcie się, jak może smakować Wielkanoc!

REKLAMA

Babka piaskowa

Składniki:

REKLAMA
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy sypkie składniki, które stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy ciasto. Wylewamy je do formy na babkę. Ciasto pieczemy ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.

Sernik z czekoladą

Składniki:

  • 250 g ciastek owsianych
  • 80 g roztopionego masła
  • 350 g twarogu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 120 g mlecznej czekolady
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasteczka miksujemy z masłem i masą wykładamy spód tortownicy. Resztę składników, oprócz czekolady i jajek miksujemy na gładką masę. Wykładamy serową masę na spód sernika. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w temperaturze 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczony i wystudzony sernik polewamy czekoladą i ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami.

Staropolski mazurek

Składniki:

  • 350 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g posiekanych migdałów
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 370 g mąki pszennej
  • 4 ugotowane i przetarte żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli
  • owoce z konfitury (według uznania)
  • lukier

Przygotowanie:

babka piaskowaMasło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy pozostałe składniki, oprócz owoców, lukru i surowego żółtka. Po wyrobieniu ciasta, chłodzimy je w lodówce przez 2 godziny, a następnie wałkujemy je i przekładamy na prostokątna blachę. Możemy pokusić się o wykonanie na cieście kraty. W tym celu wałkujemy cienkie wałeczki i tworzymy wzór kraty. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Na upieczonym cieście układamy owoce i lukrujemy mazurka. Lukier możemy przygotować samodzielnie z soku z cytryny, cukru pudru oraz odrobiny wody.

Katarzyna Antos

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ